Fårull som marktäckare ~ utvärdering av första säsongen

18-maj-16-barlandet-jordgubbar-farull-1

En av de saker jag fick flest frågor om från besökarna under Tusen Trädgårdar i somras var fårullen. Grå och lockig återfinns den under vinbärsbuskar, krusbärsbuskar och hallon i Bärlandet.

Jag hade hört att fårull användes som täckmaterial av ekologiska äppelodlare och sedan själv sett den som marktäckning hos Mandelmanns på Österlen. När jag sedan fick reda på att en arbetskamrat hade får var resten enkelt. I våras fick jag fyra stora sopsäckar med nyklippt grå ull och projekt ”bädda in växter” inleddes. Jag la ullen så tjockt som de klippta fällarna var i sig själva, det vill säga runt 4-5 centimeter.

18-maj-16-barlandet-hallon-farull

Den här torra sommaren har ull som marktäckning varit gudasänt. Ullen har fångat upp det regn som har kommit och hållit kvar fukten i jorden, långt borta från solens heta strålar. I juni när vi inte hade fått regn på över en månad lyfte jag på ullen för att se hur det såg ut under. Fuktigt.

14-juli-16-vinbar-krusbar-barlandet-farull

Jag var lite fundersam till om ullen skulle blåsa iväg, men det mesta har stannat kvar och med tiden bildat en sammanhållen ”matta”. Varken fåglar, vår katt eller förbipasserande hundar (vi har en G/C-väg precis utanför tomtgränsen) har rivit loss ull som jag har märkt. Och sällan har väl smulgubbarna varit så rena och lite ätna av sniglar som i år!

18-maj-16-barlandet-jordgubbar-farull-2

Att ull är biologiskt nedbrytbart, kväver ogräs*, ogillas av sniglar**, håller kvar fukten, innehåller viss näring och för det mesta är gratis*** är alla bra anledningar till att prova. 🙂

14-juli-16-vinbar-barlandet-farull

Testsäsong 1 är över och baserat på erfarenheterna kan jag varmt rekommendera ull som marktäckare under bärbuskar. Jag kommer att återkomma i ämnet framöver. Det ska bli intressant att se hur ullen ser ut efter vinterns regnande/snötäcke och hur snabbt växterna kommer igång när de har ett täcke av ull runt omkring sig.

* Något enstaka ogräs har vuxit igenom ullen, men de har varit lätträknade. I vanliga fall har jag ganska mycket ogräs i den öppna jordytan, allt från maskrosor till våtarv.

** Har inte lyckats hitta en bra källa på denna uppgift, bara att många skriver att så skulle vara fallet. Vet du som läser här om det finns någon studie, så kommentera gärna så jag kan uppdatera inlägget.

*** Det flesta som föder upp lamm/får för köttets skull slänger ullen och blir bara glada att den kommer till användning i stället för att brännas/hamna på tippen.

24 tankar på “Fårull som marktäckare ~ utvärdering av första säsongen

 1. Intressant läsning. Du vet, jag använder ju fårull att skrämma bort rådjur med,men då hänger jag upp dem som en hoprullad bambirumpa i den höjden. Jag skulle också behövt massor för mina hallon i pallkragarna har haft det tufft med torkan första året och allt och jag kunde inte vattna själv efter höftledsbytet
  Tack för tipset.
  kram Luna

  • Fiffigt skrämseltips mot rådjur, funkar det bra? Hoppas du kan hitta någon som har fårull. Ullen funkar som en stor disktrasa runt växterna, ska prova på några fler ställen i trädgården nästa år.
   Kram Kristina

   • Ja, fårullen är det bästa jag testat mot rådjur i trädgården. Jag tog bort dem ett tag i somras och då var de här igen direkt.
    kram Luna

 2. Spännande läsning! Har också funderat på att skaffa ull efter jag var på Mandelmanns och pratade med dem. Men än så länge har det stannat på funderingsnivån. Det är väl främst grönsakslandet som hade varit underbart att ha det i. Kanske kan det hjälpa mot vilt. Nu har jag använt Trico garden som fungerat mot älg och rådjur – det är fårtalg och luktar ungefär likadant.

  Kram, Carina

 3. Jag har sett i tv hur Mandelmanns täcker med fårull. Då tyckte jag det lät jättekonstigt men har läst om det flera gånger sedan dess. Extra intressant att då få läsa ditt inlägg. Mycket bra sammanfattning och det ska bli enormt spännande att se hur det kommer att gå över vintern. Det vore väl toppen om det även höll mördarsniglarna borta. Jag skulle kunna tänka mig att det inte är omöjligt. Dom är ju så slemmiga så ullen skulle ju fastna under dom. Problemet är ju bara att få tag på ull. Fast nu kom jag på en idé. Kanske skulle jag höra med Torekällberget (Södertäljes lilla Skansen). Dom har ju får och dom måste ju klippas då och då. Något att tänka på till våren.

  Ha en fin fredag!

  Kram Anita

  • Din idé om att få tag på ull låter utmärkt. Och har inte de har ull att ge bort så kanske de vet någon annan som har.
   Jag ska fortsätta testa ull som marktäckning och bland annat täcka vid växter som vill ha extra fukt och se hur de utvecklas.
   Fin fredag till dig också!
   Kram Kristina

 4. Mycket intressant! Den här sommaren hade jag gärna haft lite ull som hjälpt mig att hålla fukten. Regniga somrar kan det nog bli för blött i vissa delar av min trädgård eftersom jag har mycket lera i jorden och för att alven inunder har mycket blålera i sig som håller kvar fukten länge. Om ullen håller sniglarna borta är den förstås, oavsett allt annat, guld värd. Blir spännande att se hur det blir över vintern. Tack för intressant tips som jag absolut ska testa i delar av trädgården. Det var dessutom riktigt gulligt (ulligt 🙂 med ull som marktäckare.
  Kram Anna-Karin

  • Ja, visst är det fint med grå lockar i rabatten? 🙂
   Regniga somrar kan det säkert bli problem om man har lerjord, hos oss är det inga problem, vi har väldränerat.
   Hoppas du har möjlighet att testa och se hur det fungerar hos dig. Bra med fler erfarenheter.
   Kram Kristina

 5. Stor synd och skam att fårägarnas ull inte kommer till användning i större utsträckning. Själv använder jag svägerskans ull i gångarna på frilandsodlingen (södra filialen) för hårdtrampade gångar är svårrensade, men att täcka under bärbuskarna var ju också en bra idé. Jag antar att du byter ut ullen till våren när du ändå ska gödsla.
  Sjok av ull vid tulpanruggar och rosor funkar också jättebra fast mot rådjur då. Helst vill jag ha svart ull som smälter in i jorden när jag lägger småduttar.
  Hoppas du återkommer till våren med hur vintertäckningen fungerade.
  Allt gott
  /Anette

  • Eller hur? Skulle gärna se att fler använde ull som bara slängs.
   Jag tänker inte ta bort ullen, utan gödsla med hönsgödsel utrörd i vatten. Hoppas det ska funka. När ullen har gjort sitt mulchar jag med matkompost innan ny ull läggs på. Gjorde så i våras innan ullen lades dit, så det är ett näringsrikt lager som ligger under ullen.
   Kram Kristina

 6. Hej Kristina, är ju ett tag sen du skrev detta i din blogg.
  Hittade när jag googlade, jag har en fråga om detta med trädgårdsull,
  kan jag ha trädgårdsull till o skydda växtligheten över vintern.
  Fick et tvekande ja på detta, men ingen skriver om man kan ha det.
  Det är bara hur man skyddar över sommaren .
  Hoppas att du kan ge mig ett svar.
  Mvh
  Monica Olsson

  • Det var en intressant fråga! Spontant skulle jag säga nej. Ullen samlar ju vatten och ofta är det ju det växter mår dåligt av på vintern. Men om vi pratar skydd där växter står torrt under tak, ja, där skulle det ju kunna fungera som isolering. Vet inte om du är hjälpt av detta, men det är mina funderingar.

 7. Hejsan! Jag har funderat på att använda mig av ull som täckmaterial i mina odlingsbäddar och hittade det här inlägget. Är jättenyfiken på hur det gick sedan? Funkade det bra över vintern? Står i valet och kvalet om jag ska våga täcka redan nu (det är upphöjda bäddar med ren sandjord och brukar vara torrt och torka fort vid uppehåll/sol/blåst, särskilt om jorden är bar, men tänk om det blir en blöt höst?) eller om jag borde vänta till våren. Till saken hör att jag inte kommer vara i närheten för att vattna på om det behövs, och inte heller har någon droppslang eller liknande. Funderingarna som går runt i mitt huvud är: blir det för blött med ull över vintern? Plantorna som bor i odlingen är allt från vinbärsbuskar till sparris och hallon, rabarber, pioner, liljor, jordgubbar och vårlökar. Sandjorden dränerar väldigt bra fram till en viss gräns – om det blir för torrt underifrån och jag inte kan vattna på med kanna, kommer regnskurar ”fastna” i ullen istället för att komma ända ner i jorden? När man däremot når den magiska gränsen på vintern/vårvintern blir jorden mättad istället och det kan bli väldigt blött i backen istället, är risken att ullen håller kvar för mycket då? Vill ju inte att allt ska ruttna bort heller. Har täckt med halm de senaste åren men den är ganska nedbruten nu och läste att den dränerar jorden på näring vid nedbrytningen så tänkte försöka hitta något bättre alternativ. Kluven. Och åker snart härifrån så måste ta något slags beslut och sätta igång. Har du några tips eller erfarenheter av hur det blev för dig med ullen? 🙂 Mycket tacksam för all hjälp, verkar inte finnas så mycket information om detta att tillgå!
  Vänliga hälsningar, Nemo

  • Hej! Jag har fortsatt att använda fårull på olika ställen i trädgården, har under bärbuskar, hallon, jordgubbar, äppelträd, kålplantor med mera. Tänk på ullen som en wettexduk: den håller fukten, skuggar rötterna, mildrar avdunstning, håller en del fröogräs borta med mera. Av de olika som du räknar upp är det nog bara pionerna jag inte skulle lägga för tätt upp mot stjälkarna, men det är mest ut synvinkeln att pioner ju inte ska planteras för djupt och det kan hända att ullagret gör att de blommar sämre. Men du kan ju lämna en cirkel på säg 30 cm närmast pionstjälkarna, så borde det vara lugnt. Vårlökarna kan eventuellt få det svårt att ta sig upp genom ullen, beroende på hur tjockt du lägger förstås. Men om du har lökarna i grupper kan du till våren lyfta i ullen och se var lökarna är på gång och ”öppna” ullagret just där. Har du lökarna utspridda får du se hur det funkar, det värsta som kan hända är ju att du får ta bort ullen just där. Vi har en väldränerad tomt, så här har jag inte haft problem med att ullen håller kvar för mycket väta. Vågar inte riktigt säga hur det blir hos dig, men det är ju bara att testa och se. Du kan ju börja i höst med det som är tåligast om det känns nervöst och satsa på ull under vinbär och hallon.
   Allt gott och lycka till!
   Kristina

 8. Hej Kristina!
  Vi har använt får ull som täcke i hallonhäcken. Har legat kvar hela vintern Nu när snön är borta ser jag vitt mögel under ullen? Är det skadligt? Ska jag ta bort den gamla ullen innan jag lägger på ny?
  Hoppas du vet! Tack för att du delar med dig
  Hälsar
  Marianne

  • Hej Marianne! Jag har också lite konstigt vitt ibland när ullen bryts ner. Jag har hittills inte tagit bort den gamla ullen, utan bara lagt ett nytt lager av ull ovanpå den gamla vid hallonen. Har inte kunnat se att det skulle ge problem.
   Däremot lägger jag ny ull runt mina kålplantor och tar den gamla och lägger under buskar och träd. Resonerar som så att små grönsaksplantor kanske är känsligare och chansar inte där.
   Trädgårdshälsningar Kristina

 9. Hej, har själv får men har aldrig använt fårullen som marktäckning. Vi säljer all vår ull till en upphandlare ( för en bra ersättning) så vi har bara den smutsiga ullen kvar. Men den behöver inte vara sämre med den. Ska börja i år! Betala gärna fårbonden lite pengar för ullen så kanske det inte blir något problem att få tag på lite ull! mvhPia

  • Smutsig ull är absolut inte fel, att det är lite extra gödsel gör ju inget. 🙂
   Håller helt med att det är bra att betala för ullen. Och även om fårbonden inte vill ha något kan man ju ge något som gåva av det som odlas, det brukar uppskattas.

 10. Pingback: 10 i topp under 10 års trädgårdsbloggande | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s