3 bra böcker om både vanliga och ovanliga bär och frukter i trädgården

bok-bar-atbart

I förra inlägget skrev jag om de frukter och bör vi numera har i trädgården. Hur har jag då hittat alla konstiga sorter? Jo, bland annat genom de här tre böckerna som jag varmt rekommenderar. Vill du inte köpa dem finns de att ta hem som fjärrlån på biblioteket.

Anders Kjellsson, numera Stålhandske, skrev långt innan han blev chefsträdgårdsmästare på Göteborgs Botaniska en bok om ätbart som heter ”Skörda nya smaker”. Där har jag hittat narrbuske (vars frukter smakar honungsmelon), vinhallon, blomsterkornell, koreansk silverbuske, blåbärstry, snödroppsträd… Boken listar en mängd olika bär och frukter från vanliga vinbär, björnbär och hallon till mer ovanliga. Storlek, odlingsråd och hur frukten smakar gör det lätt att avgöra om det är något för den egna trädgården eller inte.

På den framtida önskelistan står blodplommon ‘Trailblazer’, Granatäpple ‘Nana’ och pimpernöt.

Boken tipsar inte bara om ätbart, utan berättar också hur man får plats med mer ätbart i sin trädgård, vilka växter som är extra bra för insekter och hur man kan bygga ett övervintringsställe för grodor och paddor.

Leif Blomqvist driver plantskola i Finland och har många spännande sortval i sin webhandel om man bor i högre zoner i Sverige. I boken ”Trädgårdens bär” beskriver han en mängd olika ätbara bär och frukter, komplett med odlingsråd, bra sortnamn och recept!

På den framtida önskelistan står hjortron, självpollinerande sorten ‘Nyby’ låter intressant. Hjortron ska planteras i en blandning av ljus växttorv och renlav och man bör göra som en ”bassäng” med plast i botten så odlingen aldrig torkar ut. Även fjärilsranka, Schisandra chinensis, verkar intressant.

Den tredje boken, ”Från aprikos till äpple” av Christina Högardh-Ihr, tar även den upp en mängd olika bär och frukter för den egna trädgården. Urvalet är något mer vanligt, om nan nu kan skriva så, med bär och frukter som de flesta av oss kan hitta i närmaste plantskola. Här finns dock några mer ovanliga som mispel, mullbär och kvitten beskrivna i ord och bild med tips på bra namnsorter. Även i denna bok finns recept på vad man kan göra med skörden.

Det finns ju så många fler goda bär utöver de vanliga vinbären, hallonen och äpplena, och de är väl värda att upptäcka. 🙂 Vill du veta vad som finns i vår trädgård hittar du hela listan HÄR.

Vill man veta mer om ätliga växter, som är fler än vad man kan tro, rekommenderas en sökning på Plants for a futures hemsida.

12 tankar på “3 bra böcker om både vanliga och ovanliga bär och frukter i trädgården

 1. Tack för tipset. Andes Stålhandskes bok känner jag till. Glömmer inte ett föredrag jag hörde med honom om just det ämnet, där vi t o m fick smaka på några oväntade ‘vanliga’ bär och växter
  Kram Luna

 2. Intressanta lästips. Ibland är det kul bara att bläddra i böcker. Tyvärr har informationshämtning blivit så lätt att jag knappt köper böcker längre. Eller om det i Sverige finns för lite spännande böcker. Tänk om vi haft böcker som i England eller USA 🙂 Ska komma ihåg de du nämner när jag ska välja bär.

  Kram, Carina

  • Älskar bibliotek, speciellt de som är välfyllda med trädgårdsböcker av alla de sorter. Där går det ju att bokstavligen botanisera bland både nya och lite äldre böcker. De här tre är inte nya, men i vissa delar bättre (tycker jag) än de om ätbart som har kommit ut på senare år.
   Ska till England i vår och längtar redan efter ett besök (eller två) på en stor bokhandel där. 🙂
   Kram Kristina

 3. Kul att det finns så mycket ätbart man inte hört talas om. Tack för fina boktips och inspirerande tips från din trädgård (Att du får plats med allt. Imponerande!) Också en mycket spännande sida, ”Plants for a future”, som du länkade till. Det blir mycket läsmys framöver.
  Kram Anna-Karin

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s