Att se det vackra i en vanlig skånsk vinter

Nolltolerans är veckans tema i Blommig Fredag. Hmm. Vad betyder det i trädgården? Har jag nolltolerans mot något? Skulle väl vara mördarsniglar i så fall… 😉 Men frånsett dem? Nix. Tror på att trädgården ska få vara en frizon från just nolltolerans. Det betyder att vår trädgård ser ut som vi vill ha den och någon annans trädgård ser ut som den personen vill ha den.

Och så här års gäller det att leta glädjeämnen och inte stirra sig blind på det bruna. Här är några bilder från vår trädgård i december.

11-dec-vit-julros
Blommande julrosor, Helleborus niger, i Trädhörnets lunddel.11-dec-idegranshack
Svävande idegransbollar utanför trädgårdsboden.
11-dec-dvargcyklamen
Dvärgcyklamen, Cyclamen coum, i knopp i Trädhörnet.

Och så var det det där med ljuset denna mörka månad. Att inte kunna se sin trädgård mer än till helgen för att det är mörkt när man går hemifrån till jobbet och mörkt när man kommer hem… Och just därför njuter jag desto mer av ljuset vissa vinterdagar. Som när den nedgående solen målar Lunden i ett gyllene skimmer…
2-dec-16-lunden

Eller när det ljusnar utanför köksfönstret en tidig helgmorgon när jag förbereder frukost.
10-dec-16-koket-lunden

En del växter är vackra på vintern om man tar sig tid att titta efter. Sommarrudbeckians överblommade blommor, de fjäderlika små små fröställningarna på Berlinerklematisen och så den vintergröna daggtöreln. Tre favoriter.

Inne i växthuset trängs krukorna med vårlökar på hyllorna, men det finns också plats för ljuslyktor, övervintrande sedum och insektsholkar. 3-dec-16-vaxthuset-insektsholk-ljuslykta

Men visst, jag drömmer om våren när jag ser praktmagnolians knoppar… 🙂 3-dec-16-praktmagnolia-knopp

Avslutar med en vinterbukett bestående av hyacinter, julrosor, vit alströmeria, buxbom och grankvistar som min favoritflorist fixade till mig.
13-dec-16-vinterbukett

Trevlig helg och hoppas ni alla får en fin fjärde advent! Här ska det bakas struvor (recept HÄR) och göras marsipanfigurer. 🙂

engelsk julkaka 4Marsipanfigurer från ett tidigare år.

22 tankar på “Att se det vackra i en vanlig skånsk vinter

 1. Vilka söta, orginellt formade idegranbollar!
  Jo, det är en oinspirerande månad med sin mörker. Som tur finns det julrosor och adventsljustakar.
  Ha en fin pysselhelg!
  Marta

  • Tack Marta, det ska vi ha. 🙂
   Idegranshäcken börjar sakta arta sig efter den brutala flytten för två år sedan. Ge den några år till så har jag nog den gröna fond mot garageuppfarten som jag är ute efter.
   Kristina

 2. Daggtöreln ser helt underbar ut, den måste jag kolla upp! Cyklamenknoppar – redan! Ja, det gäller att leta efter glädjeämnen så här års!
  Trevlig helg!/Laila

 3. Först är jag imponerad av dina marsipanfigurer. Underbara. Själv brukar jag bara göra frukter och andra smågrejer. Sedan att julrosen ser så fräsch och vit ut. Det gör den sällan här. och så gillar jag skymningsbilden i trädgården och buketten förstås.
  kram Luna

 4. Jag beundrar alla som kan se det vackra runt oss under vintern. Själv klagar jag mest på att det är så halt ute, att det är så kallt, att det är så långt till våren. Fast i år har lördagskvällarna varit ganska mysiga när vi sitter i växthuset i mörkret med alla ljus omkring oss och dricker varm glögg – och snart är det JUL med allt det innebär. Ibland kan man faktiskt glädjas år småsaker…..
  KRAM
  Susie

  • Jo, men det är så jag försöker göra. Glädjas åt det som faktiskt är fint nu och ha skygglappar mot resten av den blöta bruna sörjan som är min trädgård… 😉
   Låter mysigt med ett växthus där man kan sitta, mitt är för litet för det tyvärr.
   Kram Kristina

 5. Så fint dina julrosor blommar nu 🙂 Och buketten var ljuvlig. Det är vackert med hyacinther i bukett och ibland önskar jag att jag tålde de bättre. Nolltolerans i trädgården är kanske mer en tanke än en fullständig aversion 🙂

  Ha en skön helg! Kram, Carina

 6. Ja, det gäller att se glädjeämnena och inte fokusera på det fula och trista, klokt! SJälv tycker jag det är mysigt med mörkret, det är förlåtande på nåt sätt! Och tids nog kommer ljuset tillbaka!

  Önskar dig en skön fjärdeadventshelg!
  Kram Gunilla

 7. Ser en konstnärs och konditors skicklighet här. Vilka marsipanfigurer. Wow! Buketten också helt underbar. Så försiktig men på samma gång också storslagen. Förstår att det är en favoritflorist. Tycker också om dina bilder från trädgården och din inledning. Fritt fram för allt som skänker glädje och njutning och inga rätt eller fel. Hade en gång en besökare i trädgården som gick runt och dissade allt. – Det är ju inte min stil precis. – Så där skulle inte jag ha gjort. – Är inte speciellt förtjust i gula blommor. – Parkrododendron, jaha. Typ sådär i en timme. Kul? Not. Eller ju faktiskt lite kul. Först kände jag mig nog lite ledsen men sen blev det nästan lite komiskt istället. Typ finn minst 100 fel. Nu skrev jag lite långt igen:)
  Vill önska dig och din familj en mysig och fin jul.
  Kram Anna-Karin

  • Tack snälla du för de fina orden! En gång i tiden för mycket länge sedan funderade jag på att bli konditor, men det blev ett annat kreativt yrke i slutändan.
   Precis så. Vi väljer alla hur vår trädgård ska se ut. Och det är väl tur att vi inte tycker exakt likadant allihop! Men det hör kanske till god ton att inte dissa någons trädgård på det sättet…
   Önskar dig och din familj detsamma! 🙂
   Kram Kristina

 8. Mmm, god ton var nog inget för den damen, men jag tror inte att hon reflekterade över hur hon lät och tror att hon nog på något outgrundligt sätt ville hjälpa till. Tur för oss andra trädgårdsmänniskor att du valde trädgårds- och inte konditorsbanan. Men fina det var de, marsipanfigurerna, finare än de man ser på konditori.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s