Pallkrageplantering på hjul ~ så här gjorde jag våra flyttbara blomlådor

I våras gjorde jag två upphöjda planteringar på hjul till Stora trädäcket. Har tidigare år haft många växter i krukor där men tröttnade på att vattna dem ständigt och jämt.

Jag gjorde det enkelt för mig och köpte sex stycken brunbetsade pallkragar. Den understa pallkragen ställdes på en skiva oljeplyfa där vi först hade skruvat fast hjul undertill. Lådan blir mycket tung, så stadiga hjul behövs! Vi vill kunna flytta lådorna vid behov, vill man inte det behövs förstås inte några hjul. Både oljeplyfa och dammduk fanns kvar sedan tidigare trädgårdsprojekt.

Invändigt på sidor och botten klädde jag pallkragarna med 5 cm frigolit från byggmarknaden för att ge lite vinterisolering. Längst upp på kanten häftade jag fast dammduk som döljer den vita frigoliten och skyddar den från att gå sönder.

21-maj-16-pallkragelada-4

I med fin jord från trädgården och lite matkompost och sedan var det dags att plantera! Lådorna har inga dräneringshål, vattnet rinner ut i skarven mellan bottenplattan och pallkrageväggarna.

Så här såg det ut i början av juli…2-juli-16-tradacket-pallkragelada-havtorn-ronnsumak

Och så här i början av augusti…
6-aug-16-pallkragelada-traddack-kanna-ronnsumak 6-aug-16-pallkragelada-kanna-ronnsumak-tradacket

I den ena lådan växer havtornsbuskarna ‘Svenne’ och ‘Lotta’ i sällskap med salvia ‘Nachtvlinder’.

I den andra lådan växer rönnsumak ‘Tiger Eyes’ tillsammans med rönnspirean ‘Sem’. I den här lådan testade jag rödtonad höstflox tillsammans med kanna och ettårig gul rosenskära ‘Xanthos’. Det som hänger ner över kanten är trumpetranka. Kannorna ska inte tillbaka nästa år då de var hemskt jobbiga att få upp till hösten, men något annat med färg blir det nog. Trumpetrankorna hamnade i komposten, de har inte varit i närheten av att blomma på två år och då de inte tål frost och ska vinterförvaras gav jag upp. Nästa år får något ettårigt hänga ner.14-juli-16-pallkragelada-kanna-ronnsumak-tradacket

Trevlig helg! Det här var mitt bidrag till veckans Blommig Fredag vars tema är Något nytt?! Titta gärna in hos Hélena för fler bidrag. (Vill du se mer vad som händer hos oss just nu så titta gärna in till @kristinas_oas på instagram.)

Uppdatering 2019-04-28: Denna vår har vi bytt ut bottenplattorna till en mer stabil träskiva förstärkt med reglar i en fyrkantig ram på undersidan. Hjulen är sedan fastsatta i ramen. Vi lade dammduk över bottenskivan och häftade fast undertill. Oljeplyfan gav sig tyvärr efter tre säsonger, jorden var så tung.

27 tankar på “Pallkrageplantering på hjul ~ så här gjorde jag våra flyttbara blomlådor

 1. Jättefina lådor! Ni gör minsann inget halvdant och jag är så imponerad över hur kreativ du är att utnyttja tomten på bästa sätt, hitta nya utrymmen att få plats med fler träd. Jag tycker det känns fullt här 😀
  Ha det så gott
  /Anette

  • Tack! Det gäller att fundera ut nya sätt. De här träden har alla egenheten att de skjuter rotskott, så det finns en baktanke med placeringen.
   Och inte har du fullt hemma hos dig inte! 🙂
   Kristina

 2. Snyggt och smart! Jag ställde alla våra pelargoner i pallkragar i år och det hjälpte superbra för då stod de stadigt kvar under alla blåsiga dagar! Trevlig helg!/Lotta

 3. Så snyggt och smart. Blir ju rejäl jordvolym. Men det krävs rätt bra kvalitet på hjuenl om de ska kunna flyttas (vis av egen erfarenhet). Jag provar också med buskar i större krukor och lådor på altanen. Just rönnsumak och rönnspirean ‘Sem’ funkar väldigt bra här också. Kul med bären på havtornen.
  //Helene

  • Jo, jag hoppas att hjulen håller… Vi vill kunna flytta på lådorna när trädäcket ska göras rent om våren. Har bara haft rönnsumaken och rönnspirean sedan i våras, men ag tror det blir bra även när de har vuxit till sig lite.
   Kristina

 4. Tack för bra inlägg. Trälårar på altanen ligger i tiden nu som grön avgränsning och visst insynsskydd. Med hjul verkar de ännu smartare. I köket har jag en ö med hjul som går att låsa eller rulla iväg. Det är jättebra. Tung visserligen, men det funkar.
  tack för tipset/
  kram Luna

 5. Men, det blev ju hur bra som helst. Vilken smart lösning! Och där är Svenne och Lotta igen. Sådana pallkrageplanteringar borde jag ju kunna ha någonstans på vår altan. Har ju funderat på havtorn i och med att dom går att klippa och hålla i schack. Fast jag trodde dom fick väldigt stort rotsystem. Klarar dom sig ändå år efter år i pallkragar? Är det kanske så att om man håller kronan nere så hålls även rötternas omfång nere? Sugen är jag ska du veta 🙂

  Önskar dig en fin adventshelg!

  Kram Anita

  • Det tror jag skulle bli bra på din altan. Jag klipper Lotta lite varje år, brukar ta en stor gren och håller henne i lagom storlek på så sätt. De klarar sig på den jord de får. 🙂 Klart du ska testa!
   Kram Kristina

 6. Vilken smart idé! Och så lummigt du fick till det! Och Rönnsumak som är så ivrig att sätta rotskott måste ju vara toppen att ha i låda så där, så man kan kontrollera den 😉

  Hoppas ni får en fin advent!
  Kram Gunilla

 7. Så otroligt vackra lådor! Exakt i min smak!! Men jag har ju inte direkt något behov av lådor med stor växtlighet på altanen. Vi har inga grannar annat än lite kvigor i skogen bakom och dom bryr sig inte så mycket om man näckar i poolen, annars så….. Och vi har ju ”ganska” mycket mark kvar att odla på, men jag är bra sugen ändå. Man kunde kanske ha åtminstone en bredvid poolen där vi inte har något räcke, Den STORA krukan vi har där börjar bli lite ful och en låda skulle passa bra ihop med alla andra lådor vi har utspridda i trädgården! Nej, nu fick man ”vilda idéer” igen!!
  TREVLIG ADVENT – Susie

 8. Så otroligt smart och snyggt. Vad kreativ du är. Själv känns det lite som om jag har tuggummi i hjärnan :). Har också ett stort trädäck som jag funderat på att ta ur en fyrkant ur för att kunna plantera växter där och på så vis få lite mera liv och rörelse. Vilken tur att jag besinnat mig och inte gjort det. Lådor på hjul är ju magnifikt, bara att flytta runt och om man ledsnar ganska lätt att göra om. Tack för finfint tips.
  Kram Anna-Karin

  • Precis det du skriver om – hål i trädäcket – funderade jag på, men hur vi använder ytan ändras ju… Nu kan vi ändra som vi vill. Hoppas du kan hitta en lösning som fungerar hos dig. 🙂
   Kram Kristina

 9. Pingback: Så här gick det med 2019 års trädgårdsplaner | Kristinas oas

 10. Vad fint det blev. Har du några fler tips på vad man inte ska göra? Något mer särskilt man ska tänka på? Jag tänkte sätta 3 pallkragar på höjden under en stamsyren. Behöver ha lite insynsskydd. Något tips på klängväxt. Går ju inte att gräva ner klängväxt där pga alla rötter. Hälsningar Carina

  • Tack! Du såg uppdateringen om stadigare bottenskiva? Det är väl mitt bästa tips just om man ska ha tre i höjd. Jag har numera dahlior och luktärtor i mina pallkrageplanteringar, kanske kan snabbväxande sommarblommor vara något?
   Mvh Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s