Att byta bostad på semestern ~ många fördelar för en trädgårdsägare

Jag har tidigare berättat helt kort här på bloggen om att vi brukar byta bostad på våra semestrar. Det är något jag tycker att fler borde prova på, inte minst om man har trädgård och husdjur.

Genom åren har jag lärt mig att de jag berättar för om bostadsbyte snabbt delar upp sig i två grupper: de som förfärade konstaterar att de aldrig skulle släppa in främmande människor i sitt hus och de som blir nyfikna och vill veta mer.

Varför byter vi då hus? Vad är det som får oss att lämna över husnycklarna till för oss (nästan) helt främmande människor?

Anledningarna är flera, men den grundläggande är nog att vi tycker det är intressant att lära känna nya människor och ser fördelar i att landa ”mitt i” ett annat samhälle och land. Vi tillhör inte gruppen som tar med oss svenskt kaffe på semestern, tvärtom. Delvis har det säkert att göra med mina två år som au pair i England när jag var runt de 20. Det var då jag lärde mig fördelarna med att få en lokal guide till det land och den stad där man bor. Tack vare våra bytesfamiljer har vi fått allt från gratisbiljetter till Legoland till vetskap om fantastiska trädgårdar att besöka.

Sedan ska jag inte sticka under stol med att den ekonomiska biten är en viktig del. Har man som vi tre barn, är boendekostnaden mycket hög på en semester. Vi hade knappast stannat tre veckor i London sommaren 2015 om vi hade bott på hotell.
29 juli 15 hus london
Vårt utbyteshus i London, 20 minuter från Waterloo station.

Sedan är det ju det där med att släppa in någon i sitt hem. Jag brukar vända på resonemanget ibland: hur vågar du semestra och lämna ditt hus obebott? Vi har gäster som tar in posten varje dag, klipper gräsmattan, vattnar krukväxter, plockar det som är skördeklart i trädgården och städar huset innan de lämnar… En vattenläcka som förblir oupptäckt en dag eller två ställer till stor förödelse, det riskerar aldrig vi. Har man som vi dessutom ett antal husdjur får vi på köpet någon som kelar med katten, matar papegojorna och ser till att akvariet inte blir för varmt under sommaren. Vi hjälper i vår tur utbytesfamiljen med motsvarande.10 juli 16 katt på balkong Stockholm
Sasso, finaste kissen på Söder, gillade att chilla på den kattsäkra balkongen.

Tack vare vår bytesagentur har vi, förutom redan nämnda Londonbesök, bland annat semestrat i Loiredalen i Frankrike flera gånger och gjort olika byten i Sverige och Danmark.
3-aug-13-frankrike-hus-rosor-kopia
Ett av våra byteshus i Frankrike.

Hur svårt är det att få till ett byte? Mycket olika! Självklart är det lättare för de som bor på en plats dit många vill: läs Stockholm. Men vi hade också den franska familjen som ville ha cykel- och vandringsleder nära inpå och Stockholmsfamiljen som bara ville ha möjligheten att ta det lugnt i en trädgård och kunna grilla. En del byten får vi jobba mer för och kan behöva mejla över 20 familjer innan vi till slut får napp. Andra gånger är det vi som får frågan om vi vill byta. Självklart är det så att vi inte alltid kan få exakt det byte vi skulle önska. Jämfört med när man bokar ett hotellrum i en viss stad kan vi behöva söka oss till en annan stad eller region för att hitta någon som vill byta med oss. Men lägger man inte en krona på boendet så kan man å andra sidan kosta på sig en hotellnatt eller två vid en längre utflykt. När vi senast bytte med Frankrike stannade vi till exempel ett par dagar i Paris först.

Vilken agentur ska man välja? Det finns ett flertal och man får själv titta runt och se vilken som passar en bäst.

Prieure Notre Dame D'Orsan 8
Den helt underbara trädgården i Prieuré d’Orsan. Den längtar jag verkligen tillbaka till! Vill du läsa mer om vårt besök där 2013 kan du göra det HÄR.

Vad kostar det att byta? Vi betalar motsvarande en hotellnatt för två års medlemskap. Då kan vi göra hur många byten vi vill och det kostar inget vid själva bytet. Vi har bytt bilar med två familjer, det har också fungerat bra. Det ”värsta” som hänt är familjen som tryckte på fel knapp och lyckades stänga av vår extrafrys efter ett strömavbrott så innehållet fick kastas… Men utslaget på alla veckor som vi har varit iväg så tar vi det lilla missödet. Under alla byten har inga viktiga växter i trädgården dött och det inkluderar både småplantor och grönsaker. Inget har ”försvunnit” eller förstörts i huset. Byter man hus med varandra blir det ju per automatik så att man är rädd om huset och hoppas att motparten också är det. Vid hemkomsten har vi fått både gulliga tackkort där bytesfamiljen berättar att de fryst in några liter blåbär och barnen har fått små presenter eller godis som tack för lånet av leksaker och spel. Vi har en guide över både huset och trakten i en pärm där vi skrivit ner allt – från hur tvättmaskinen fungerar till vilken badplats vi rekommenderar. Och så tipsar vi om godaste lokala glassen och var det finns lekplatser, nog så viktigt när man reser med (yngre) barn.

Vad fiskarna och fåglarna tycker vet jag inte, men katten brukar leta efter oss ett dygn eller två och jama lite extra innan han konstaterar att han delar hus med en ”ny” familj och blir sitt vanliga keliga jag. När vi kommer hem brukar han vara extra kelig de första dagarna och vill gärna ha koll på var vi är, men sedan slappnar han av igen. Jämfört med hur han reagerade på att bli lämnad på kattpensionat så är det en mild västanfläkt. Den gången matvägrade han och vek sedan inte från vår sida i två veckor efter att vi hämtat hem honom, så det gör vi aldrig om.

img_7719-kopia
Lycka när man är liten och på semester kan vara att hitta ett lekhus i trädgården…
13-aug-13-sagolsott-rivau-frankrike-gummistovlar-kopia
.
.. eller leka tafatt runt ett par gigantiska gummistövlar på slottet med sagotema.

Jag frågade barnen vad de tycker, de har trots allt gjort sju byten de senaste fem åren. Tonårssonen tycker det bästa är att vi kan lägga pengar på annat än hotell och att man har mer utrymme än ett trångt hotellrum de dagar man vill vara hemma och ”chilla”. Mellanstadiedottern tycker det är kul att besöka andra länder och olika städer i Sverige och lågstadiedottern tycker det är kul att leka med nya leksaker och husdjur på utbytena. Vad är det värsta enligt barnen? De två äldsta kunde inte komma på något, yngsta bara en sak: att behöva dela rum med något av syskonen (vilket händer när de familjer vi byter med inte har så många sovrum).

Finns det inget negativt då? Jo, det skulle väl vara det där med bostaden då, både den egna och andras. När någon ska bo i ens hus när man inte är där börjar man titta på hur det ser ut på ett annat sätt… Vi har röjt, slängt och städat till förbannelse genom åren. Åker man på charter så kan man lämna huset i oordning, byter man hus ska det mitt i packstöket även städas, torkas ur kyl och göras plats till gästernas saker i garderober och badrumsskåp. Numera har vi våra rutiner, en avprickningslista vi följer över vad som ska fixas och vi vet att det tar en hel dag att ställa i ordning huset för byte, inte inkluderat fixande utomhus.

Jobbigaste överraskningarna hos andra så här långt? Familjen som hade en japansk futonsäng med en fem cm tjock madrass… Vi lyckades rota fram en madrass från en gästsäng som vi sov på under det utbytet. Hur ser hemmen ut? Ja, på grund av språkkunskaper är det nästan uteslutande medelklass som byter och husen påminner om varandra, allt utifrån det landets preferenser. Stengolv i Frankrike, heltäckningsmattor i England. 😉

Jag hoppas inspirera någon mer att våga prova att byta bostad, vi var fast redan efter första bytet och kan inte tänka oss att semestra på annat sätt. Och för en trädgårdsälskare är det perfekt med utbyte på mer än ett sätt. Vi har ätit grönsaker och frukt i utbytesträdgårdarna medan familjerna har plockat och ätit av det vi har. Båda parter har kommit hem till en trädgård utan mögliga jordgubbar och förvuxen squash.

img_6017-kopia
Vad gör man när man träffar jämnåriga barn och inte har något språk gemensamt? Ja, vid den här träffen byggde barnen tillsammans med nyinköpt lego som den franska familjen hade handlat i Köpenhamn. Väntan på restaurangmaten har aldrig gått så snabbt. 🙂

Vi har för vana att försöka träffa de familjer vi byter med. Andra gör det inte, det är upp till var och en. Enda familjen vi inte har träffat var en svensk familj som fastnade i en motorvägskö efter en trafikolycka och blev så försenade att mötet gick om intet. Vi har suttit på restauranger i Köpenhamn, grillat i vår trädgård och träffats på motorvägskaféer. Alltid lika intressant att höra om förväntningar eller hur det har varit. Och ibland innebär mötet att den sista pusselbiten till varför familjen ville till Sverige faller på plats. Ibland är det så enkelt som att de älskar svenska deckare och längtar till Ystad… 😉

Nu siktar vi på Frankrike ännu en gång. Barnen vill alla tre tillbaka dit, den historiska temaparken Le Puy du Fou lockar med nya attraktioner som vi inte har upplevt.

Vi vuxna är inte nödbedda att uppleva några veckor i närheten av Loire med god mat, lata dagar och lite lagom med upplevelser där emellan. Vi får väl se hur det går, det är bara att hålla tummarna att någon av familjerna vi vill byta med vill till Sverige.

Chaumont trädgårdsfestival
Har jag tur och det blir ett byte i rätt del av Frankrike väntar ett nytt besök på fantastiska trädgårdsutställningen på Chaumont. Det längtar jag verkligen efter! Ett 30-tal idéträdgårdar som byggs upp på våren och rivs på hösten. Bilden är från min favoritträdgård ”Sinnenas flod” med den vridna pergolan. Fler bilder från den kan du se HÄR.

Det här var min tolkning av Blommig Fredags tema Jag längtar… För det är ju det jag gör. Längtar. Efter semester med familjen, vacker natur, mysiga städer, god mat, salta bad och trädgårdsbesök. Helt avslappnat, utan tankar på hur det är hemmavid, eftersom jag vet att vårt hus, trädgården och husdjuren är i goda händer.

Trevlig helg!

26 tankar på “Att byta bostad på semestern ~ många fördelar för en trädgårdsägare

 1. Tack för att du delar med dig! Vilken trevlig läsning. Det där vill jag gärna prova, men det är som du skriver- som om det delar oss i två läger. De som blir nyfikna och de som säger aldrig. Nu bor vi en av vardera i mitt hushåll;)). Men det kan ändras. Alltså jag byter inte gubbe – han går att påverka.
  Trevlig helg!

  • Ja, är man en av varje i hushållet är det förstås lite knepigt. Men ett sätt kan ju vara att byta med någon från samma land första gången. Då behöver man inte förklara/fråga så mycket om hur huset och samhället fungerar.

 2. Kul att läsa om era ”bytessemestrar” (läste också om dom fantastiska trädgårdarna) och det låter jättetrevligt och är säkert alldeles perfekt för dom som grejar det, men…..
  Jag har alldeles för stort kontrollbehov för att kunna lämna ifrån mig nycklarna till huset. Har t.o.m. svårt att låta våra gäster vara med och hjälpa till i köket. Det är endast dom närmaste som behöver (får) göra det. Alltså är det inget för oss.
  Dessutom är vi ju bara två – plus hund – och så pass gamla att vi har kommit så långt att vi kan unna oss att bo på hotell och bli uppassade. Förr tältade vi, eller var ute med båten – och det var underbart, då!
  Men det är inte riktigt så där bekvämt som vi vill ha det nu, alltså är det hotell som gäller dom få dagar vi är hemifrån. Vi har nämligen tröttnat på att resa också, så det är bara en vecka på fastlandet varje år som gäller numera!
  KRAM
  Susie

  • Vad bra att ni kan välja en semester som passar er. 🙂 Vi har väl en del kontrollbehov vi också, men man får träna bort en del och lita på att det går bra. Numera vet vi vad vi ska trycka på vid byten så att det fungerar med praktiska saker som kan vara ovant för andra.
   Kram Kristina

 3. Tack för en utförlig och inspirerande beskrivning. Att öppna upp för det nya och okända är ju viktigt för att utvecklas och för dina barn ger det säkert många fler erfarenheter och insikter i livet än bara just det som handlar om innehållet i semestern. Har inte hört talas om Chaumont tidigare, verkar ju intressant att de är uppe under längre tid och inte bara någon vecka.
  //Helene

  • Ja, barnen lär sig att de har fler likheter än olikheter med andra jämnåriga. Det tror vi är bra och utvecklande.
   Chaumont tipsade en bytesfamilj mig om och det var en upplevelse att komma dit. Hela familjen uppskattade den utflykten. Håller tummarna att jag får komma dit igen och se nya trädgårdar. När de är på plats längre tid blir det också mer tydligt vad som är show och vad som skulle kunna fungera på riktigt, i en vanlig trädgård.
   Kristina

 4. Jag har länge tänkt på bytessemester, men mina barn blev helt förskrämda. Däremot har vi i väldigt många år hyrt privatbostäder och på så sätt haft samma fördelar som ni (jag har fyra barn, så jag vet hur det är med ekonomin) med fantastiska bostäder utan att behöva städa det egna huset.
  Ville till Frankrike i sommar, men det blir en annat resmål. Ska ändå spana in dina länkar för att spara till kommande år.

  • Vi är alla olika, barn också. När våra barn var mindre fick de plocka undan de gosedjur och favoritleksaker som de inte ville låna ut. Sedan märkte de efter ett par byten att det var lugnt och plockade bara undan någon enstaka sak.
   Hoppas det blir Frankrike en annan gång för er och att du har nytta av mina länkar. Jag har fler trädgårdar att tipsa om, så bara hör av dig om du vill ha fler. 🙂

 5. Men vad spännande! Jag tillhör de som blir intresserade! Har inte tänkt på att man kan göra så här en gång, och det verkar ju jättesmart på alla sätt! Det enda jag började tänka på var vår anskrämliga källare… haha så det gäller ju att rensa en massa innan! Får man fråga vilken förening ni är med i, ni verkar ju nöjda menar jag?

  • Vad kul att du blir intresserad! Det är en process från det stadiet till att verkligen göra ett byte. Första bytet är nog alla lika nervösa.
   Man kan bestämma att ett visst rum, eller källare för den delen, inte ingår i bytet och låsa. Om nu inte det finns viktiga funktioner i källaren? Samtidigt har bytena gjort att vi har tagit tag i en del surdegar inomhus (lite som att trädgårdsprojekt blir klara om man väljer att visa trädgården…).
   Jag messar dig privat om var vi är med.

 6. Jag tycker det var extra trevligt med er senaste bostadsbytarsemester för då fick du möjlighet att hälsa på mig vilket jag tyckte var jättetrevligt 🙂 Bilderna från Frankrike är fantastiska. De röda rosorna vid ingången till huset … och den fantastiska blomsterängen. Jag var tvungen att klicka på länken och gå in och läsa ditt inlägg igen. Nu håller jag tummarna för att det går bra för er att hitta några att byta bostad med i Frankrike i sommar.

  Ha nu en riktigt skön helg!

  Kram Anita

  • Vet du Anita, det tycker jag också! 🙂 Det var en extra bonus att kunna säga hej ‘på riktigt’.
   Vi håller tummarna stenhårt. Vi har en familj som är intresserad, men som ville byta bil med oss. Och vi vill köra… De funderar just nu och vi biter på naglarna och våndas.
   Kram Kristina

 7. Låter så härligt, ett riktigt resereportage! Jag hade absolut kunnat tänka mig det, men då måste det ingå en house-maid i bytet, hahaha!!
  Kram Elin

 8. Genialt konsept, det der. Har bekjente som har drevet med dette i årevis.
  Er dessverre ikke så enkelt for oss, da huset og garasjen er altfor fullstappet med rot 😦
  Jeg lengter etter å bli kvitt rotet!

 9. Jag till hör gruppen som blev nyfiken men inte till räckligt nyfiken.. men måste säga att det är ju en toppen grej om man är… nyfiken 😉
  jag hoppas att ni kommer till ert dröm mål i Frankrike 🙂

 10. Pingback: Femårsprojektet (eller när vi grävde upp halva trädgården) – historien om vår trädgård del 7 | Kristinas oas

 11. Pingback: 2021 års trädgårdsplaner – ”kill your darlings” | Kristinas oas

 12. Pingback: 10 i topp under 10 års trädgårdsbloggande | Kristinas oas

 13. Pingback: Trädgårdsplaner för 2023 | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s