Från Christopher Lloyd till Monty Don ~ 9 engelska trädgårdsböcker

Vid semesterresan 2015 till London kom jag hem med denna trave böcker.böcker london

I år ska jag komma hem med en ny trave tänkte jag mig. För i maj åker ena dottern och jag till England för att besöka Chelsea Flower Show. Första gånger för oss båda och vi ser fram emot det kan jag lova! 🙂 Det blir tid för lite shopping också och då ska jag tillbringa några timmar i de största bokaffärerna letandes godbitar bland trädgårdsböckerna.

Jag tänkte berätta lite om varje bok som jag köpte 2015 och nu efter två vintersäsonger nästan har läst klart (håller på med den sista boken just nu).

Jag börjar uppifrån. 🙂

Petal & Twig av Valerie Easton är en förtjusande liten bok om att göra blomsterarrangemang och buketter av det som finns i trädgården och naturen året om. Omdöme: Klart läsvärd om du vill ha inspiration till vad man kan ta in och sätta i vas, oavsett årstid. Boken listar också bra trädgårdsväxter för buketter.

The Garden Forager av Adele Nozedar är en bokstavligen matnyttig bok om vilka växter i vår närhet som inte bara går att äta, utan vilka som är godast och vad du kan använda dem till. Omdöme: Ett måste för alla som gillar att utforska trädgårdens och skogsdungens okända skafferi. Här tipsas om totalt 47 olika växter, allt från dagliljor till himalayakaprifol. Vackra tecknade illustationer lyfter boken ytterligare.

Good Companions av Josie Jeffery är en bok där man kan bläddra fram olika kombinationer av växter som passar bra tillsammans. Bokens sidor är delade i tre delar på längden och när flikarna kombineras på olika sätt uppstår många olika valmöjligheter. Olika symboler fungerar som markörer till hur växterna passar ihop. Omdöme: bra för den som vill lära sig mer om hur 75 olika växter drar nytta av varandra för skadedjursbeskydd, näringstillförsel, och sjukdomsbekämpning eller vilka kombinationer som är extra vackra tillsammans.

Succession Planting for Adventurous Gardeners av Christopher Lloyd. Olika anueller, perenner, buskar och träd beskrivs mer eller mindre i detalj och Christopher berättar hur de passar ihop med varandra på Great Dixter. Boken kom ut 2005, men så mycket var före sin tid att boken känns lika aktuell i dag. Omdöme: Drömmer du om Great Dixter är det här boken för dig! Extra plus för foton på samma plantering, ur exakt samma vinkel, tagna under olika skeden av året. Över huvud taget är bildmaterialet mycket bra och inspirerande.

The Wildlife Gardener av Kate Bradbury är en riktigt fin bok för oss som vill välkomna vilda insekter, växter och djur till våra trädgårdar. Omdöme: Klart värd att köpa om man vill ha inspiration till hur man skapar bra förutsättningar i trädgården med skydd, mat och vatten. Föredömligt utförliga växtlistor på allt från bra dammväxter till biväxter. Dessutom finns en snabbguide till de vanligaste insekterna och smådjuren som bor eller besöker trädgården där man kan lära sig mer om dem.

Kitchen Garden Experts av Cinead McTernan. En bok där 20 toppkockar i England och deras trädgårdsmästare intervjuas. Omdöme: Riktigt kul idé! Kockar och trädgårdsmästare presenteras och delar med sig av sina bästa recept (med fokus på egenodlat förstås) och odlingstips. Vad sägs om Rainbow chard & bean soup och elderflower cordial & strawberry punch? Här finns både namnkunniga odlare som Jekka McVicar och kockar som Sir Terence Conran, men också många som är mer okända för oss i Sverige. Boken innehåller även många mycket vackra bilder tagna av Jason Ingram.

(De två hönsböckerna berättar jag om en annan gång.)

The Complete Gardener av Monty Don. I boken berättar Monty om sin passion, trädgården, och hur den sköts på ett organiskt och hållbart sätt. Omdöme: Jag kommer på mig själv med att tänka att det inte märks att boken kom ut första gången 2003 (uppdaterad utgåva 2009). De idéer och saker som Monty tar upp är lika aktuella i dag. Ett måste för dig med Gardener’s World-abstinens. Montys röst hörs verkligen genom texten och det är bara att följa med på färden genom trädgården och lära sig allt från bekämpning av kållarver till vilka de vackraste buskarna vintertid är.

The Good Gardener av Simon Akeroyd ger expertråd kring allt från sådd till beskärning från National Trust-trädgårdsmästare i berömda trädgårdar som Hidcote, Sissinghurst med flera. Omdöme: Många bra råd för alla typer av trädgårdar, inte minst är många av råden kring hållbarhet och miljövård betydligt mer långtgående än vad vi är vana vid i Sverige. Ett exempel är användandet av torvbaserade produkter. NT är sedan 2003 (!) en helt torvfri organisation. I stället används lövkompost, komposterad bark och träfiberkompost.

Epimediums av Sally Gregson är en bok i en serie om olika växtsläkten. Någon med stor kunskap skriver om ett släkte, i detta fall är det plantskoleägare och sockblommesamlaren Sally som berättar det mesta som är värt att veta om släktet inklusive en guide till de bästa namnsorterna. Omdöme: Absolut läsvärd om du gillar detta släkte! Plus för att boken även tar upp vilka andra växter som passar bra tillsammans med sockblommor.

Det var min tolkning av I år ska jag som är veckans tema i Blommig Fredag. Titta gärna in hos Hélena och se vad andra ska göra i år. 🙂

Avslutar denna snöiga vintervecka med en solig inomhusbild från mitt instragramflöde. Trevlig helg!
img_2017-02-08_18-19-28

21 tankar på “Från Christopher Lloyd till Monty Don ~ 9 engelska trädgårdsböcker

 1. Härlig trave och kul för er att åka till showen med stort ‘S’. Igår ar jag och hämtade en trave böcker ur bokhyllan men annars har jag nästan slutat köpa trädgårdsböcker. Nätet har tagit över när det gäller att fylla informationsbehovet. Det jag skulle behöva är ett recept på torvjord utan torv. Det svider varje gång jag behöver köpa och använda. I vår kommer det svida en del…

  Tänk jag är nog avig är inte såå förtjust i Monty Dons program men gillar det som Tarek, Pernilla och John gör. Det är ju som att svära i kyrkan har jag märkt på Facebook 🙂

  Kram, Carina

  • Köper få svenska trädgårdsböcker, men i England hittar jag så mycket spännande och inspirerande.
   Jag tror de gör surjord med eklöv och barr för att få rätt ph utan torv.
   Kram Kristina

 2. Åhhh, så heldige dere er som skal reise til Chelsea flower show! Det høres ut til å bli en flott tur 🙂
  Takk for gode tips om hagebøker, og Monty Don har jeg sett mange tv programmer med. Han er så dyktig!

  Klem, Marit

 3. Att sitta och läsa när snön faller vit utanför fönstret är hur mysigt som helst. Hörde att ni har haft en hel del snö, här har det varit klart, kallt och isande vind. Då sitter man gärna också med en god bok. Så trevlig det var att läsa din ord om böckerna. Direkt när jag läste rubriken The Complete Gardener av Monty Don hörde jag hans röst … ”Hello, and welcome to Gardener’s World”. Jodå, jag har Monty Don abstinens. Men som tur är har jag spelat in en serie program som jag, i synnerhet den här tiden på året, brukar titta igenom. Great Dixter har jag besökt flera gånger och det måste vara intressant att läsa en bok som Christopher Lloyd själv skrivit.

  Ha en skön helg! Och blommande forsythia nu är inte fel, inte fel alls 🙂

  Kram Anita

  • Brukar både låna trädgårdsböcker och läsa om de jag har just under vintermånaderna. Tycke och smak förändras och helt plötsligt hittar man nya saker i böckerna som man har missat tidigare.
   Forsythian längtade efter våren den också, blommorna slog ut efter mindre än en vecka. 🙂
   Kram Kristina

  • Ja, och det ska bli extra kul att göra resan med ett av mina barn som sällskap.
   En boktrave väger inte så mycket mer än om man shoppar skor och kläder. Och det gör jag inte. 😉 Fast självklart köper jag inte de allra tyngsta böckerna.

 4. Så kul att få besöka Chelsea. Gillar också trädgårdsböcker och tidningar. Läser om dem med jämna mellanrum. Alltid roligare att bläddra i böckerna och köpa sedan än att köpa på nätet, men det är ju en bra lösning om man inte har en resa på lut.
  //Helene

 5. Härligt att göra en resa till Chelsea Flower Show, var där med min dotter 2014, vi hade riktigt kul. Monty Don tittar jag på i Gardeners World. Har många avsnitt kvar. Härligt.
  Ha en trevlig helg / Marika

 6. Det var en rejäl trave med många intressanta teman. Du börjar trädgårdsåret fullspäckad med kunskap.
  Så roligt att kunna dela trädgårdsintresset med dottern och åka ihop. Kommer säkert att bli en stor upplevelse.
  Allt gott
  /Aentte

 7. Va roligt med en resa till Chelsea! Vi tar turen till Malmö Garden Show i år, mindre men förhoppningsvis bra det också.
  Bra trädgårdsböcker kan vara riktiga skatter, något att njuta av om och om igen.
  Kram!

 8. Låter helt fantastiskt roligt att ni ska resa till Chelsea Flower Show. Så inspirerande och spännande. Också kul med tips på så många läsvärda böcker. Började läsa dina presentationer för att se vilka som verkade mest intressanta och fick, inte helt oväntat, konstatera att de verkade riktigt bra och lockande allihop. Inser att det finns massor att hämta i den engelska litteraturen och att de alltid ligger några steg före oss. Sparar din lista för framtida läsäventyr. Kommer nog att börja med att försöka få tag i ”The Wildlife Gardener’ och ”Good Companions’ som, bland alla fina, var de som lockade mig allra mest.
  Härlig bild! Att forsythian redan blommar i Skåne! Vårkänningar!
  Kram Anna-Karin

  • Nja, forsythian har jag plockat in och drivit, utomhus blommar den inte ännu.
   Tror du kommer att gilla de två böckerna, speciellt den första. Inte helt oväntat att du gillade fler av dem jag radade upp, vi delar ju en hel del i vårt förhållande till trädgård och natur. 🙂
   Kram Kristina

   • Aha! Tyckte det var lite tidigt för forsyhian till och med i Skåne men tänkte att på en riktigt varm och skön plats så….. Jag skulle utan tvekan ha valt de där böckerna jag också, och som du säger, det var nog inte helt oväntat. 🙂

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s