I trädgårdsrummet fixar jag inför våren

Denna vecka har Blommig Fredag temat Inte utan min… och där lägger jag till: trädgårdsbod.

16-feb-17-tradgardsboden-3

 

 

16-feb-17-tradgardsboden-13

I mitt trädgårdsrum i boden finns inte bara plats för det praktiska som handskar, spadar och andra redskap, utan också ytterkrukor, frön och en skön plats att sitta. Jag håller på att gå igenom och sortera både köpta och egna fröer. En paus med lite god fika smakar bra.
16-feb-17-tradgardsboden-6

16-feb-17-tradgardsboden-7

De här redskapen använder jag inte, utan har bara behållit för att jag tycker om hantverket.
16-feb-17-tradgardsboden-4

Från utsidan ser boden ut så här:16-feb-17-tradgardsboden-2 16-feb-17-tradgardsboden-1
Vägg i vägg med den ”halva” boden ligger växthuset på fem kvadratmeter. Där står resten av de krukade vårlökarna och väntar på att en efter en plockas in i värmen i boden och i köket och stilla vårlängtan. En ljusslinga ger ledljus när jag går dit ut efter jobbet och det är mörkt.

HÄR har jag skrivit mer om hur vi byggde boden, HÄR hur den blev som klar och HÄR om hur jag sydde kuddarna.

I veckan hade jag förmånen att i jobbet höra Stefan Mattson (Enköpings drömpark mm) prata om perennplanteringar i offentlig miljö. Otroligt lärorikt och tänkvärt. Inte minst sorterna som han använt sig av genom åren i samarbete med bland andra Piet Oudolf. En av Stefans favoriter är sockblomma och där kan jag bara hålla med. Sockblomma är mycket bra perenn som är vacker även andra årstider än våren.
14-feb-17-sockblomma
Sockblomma genomlyst av februarisol en snöig dag.

Trevlig helg! Om väderprognosen – mot all förmodan – stämmer den här helgen blir det 8 grader varmt på söndag. Kanske blir det äntligen en dag utomhus då? Återstår att se.

34 tankar på “I trädgårdsrummet fixar jag inför våren

  • Så här års vill jag vara där och hålla på med fröer (eller bara koppla av en stund med en trädgårdsbok) så då fixar jag i ordning och städar undan det som blev inslängt i höstas.
   Kristina

 1. Jag blundade en tiondels sekund medan sidan laddade och gissade att det skulle handla om träd…:-)
  Klart man behöver biutrymmen också! Din bod är så söt och fin. Om jag hade så fint skulle jag inte vilja skräpa ner utan stå utomhus i ur och skur med planteringssysslorna.
  Trevlig helg
  /Anette

  • Hade sådana problem när jag skulle välja ämne denna vecka och sedan när jag tänkte efter så var det självklart. Klart jag inte klarar mig utan verktyg, men så här års klarar jag mig inte utan mitt eget lilla rum. Och det är en lös plastmatta på brädgolvet där jag står och planterar så det är lätt att sopa upp jord och skräp.
   Kristina

 2. Åh, din mysiga växtbod. Jag minns så väl när jag läste dina inlägg om hur den kom till. Och så fin den blev, både utvändigt och invändigt. Jag har ju mitt lilla växtrum som fyller ungefär samma funktion. Något som inte går att vara utan.

  Så roligt att lyssna på Stefan Mattson. Och vilken härlig bild på sockblommans blad. Visst är det skönt att fånga ljuset!

  Ha en skön helg!

  Kram Anita

 3. Visst har jag en trädgårdsbod, som dessutom har två små rum, men den är helt ”utsåld” så det är inte speciellt fint där inne. Den boden hade jag naturligtvis kunnat välja som en favorit – för var skulle jag annars stoppa ALLT man samlar på sig.
  Så där fint som du har ät det alltså inte – och efter vintersäsongen luktar det t.o.m. möss därinne. Så varje vår får man (alltså min gubbe) släpa ut allt och städa ordentligt!
  Men nu har jag ju mitt fina växthus och det skulle jag väl kanske inte vilja vara utan, men efter bara en säsong så vågade jag mig inte på att välja huset som något oumbärligt! jag kanske tröttnar på det…..
  KRAM
  Susie

  • De skräpigt sakerna står i garaget eller i ett litet utrymme på baksidan av boden. Inne i boden samsas det som är hyfsat rent i lådor under arbetsbänken och på förvaringshyllor bakom ett draperi. Så slipper jag se stöket och kan ha det lite pyntat också. 🙂
   Härligt med växthus, det har jag ju bara ett litet.
   Kram Kristina

 4. Vilken härlig bod och med massor av fina vackra detaljer. Jag gillar din ordning och reda i boden, så skulle jag också vilja ha det. Det blir en sak till att göra, att städa i boden. Ha det fint. Carita

 5. Åhhh, så perfekt. Jag har också en bod, men kan inte använda den fullt ut eftersom den inte är färdiginredd. Av någon anledning är det alltid något annat som har högre prioritet, just nu är det vår köksrenovering. Men till sommaren, då minsann då skall jag inreda bod, det ser jag fram emot. Trevlig helg! Kram/Charlotte

 6. Härligt med ett eget och ombonat trädgårdsrum för allsköns pyssel 🙂 Sockblommebladet/en är urläckra – härlig vinterbild som visar hur mångsidiga de är. Jag letar nya sorter som tyvärr var slutsålda på plantskolan 😦

  Trevlig helg! Kram, Carina

 7. Så lockande med en så fin trädgårdsbod att få pyssla och mysa i. Vad fint du inrett med tavlor, vackert hantverk och förstås vackra trädgårdsting. Blev lite nostalgisk när jag såg bilderna på de fina broderierna. Har också sådana som min mormor och mormors mor gjort. Vågar knappt använda dem men ibland så ….Visst längtar man efter att få komma igång lite ute i trädgården nu. Det börjar klia i fingrarna 🙂 Hoppas du har en fin utedag idag.
  Kram Anna-Karin

  • Tack Anna-Karin!
   Vet du, draperierna och gardinerna är min mormors vackert broderade bröllopslakan och örngott. Visst kändes det att sätta saxen i dem, men på det här sättet får jag se dem mycket mer än om de hade legat kvar i linneskåpet. På kuddarna har jag sytt dit vacker hålsöm från andra sängkläder som slitits ut men där jag sparat broderier och spetsar. Hellre återbruk än att våra kvinnliga släktingar möda ligger undangömt.
   Här ändrades väderprognosen till regn… Men jag hoppas det stillar sig så jag kommer ut några timmar i alla fall.
   Kram Kristina

   • Mmm, det syntes att det var gamla fina broderier som någon lagt ner sin själ och hjärta i. Vad fint du använt dem och vad härligt att kunna njuta av dem i boden. Mina ligger mest nerpackade men ibland tar jag fram de stora bordsdukarna med hålsöm och dukar med dem. Det står inga rödbetor på menyn då 🙂
    Trist med regn men det är väl så det är så här års, men snart är det vår, vårsol och värme….
    Kram Anna-Karin

   • Här används också de broderade dukarna regelbundet, om det blir någon svår fläck finns det alltid kemtvätt (även om jag också låter bli rödbetorna..!).
    Jag vet att mormor tyckte om att jag gjorde om saker. Vi sydde bland annat ett påslakan av broderade enkellakan, hon och jag, när jag i tonåren ville använda de fina broderade lakanen som låg i travar i linneskåpet.
    Låt oss hoppas att regnet och plusgraderna lockar fram vårblommorna. 🙂
    Kram Kristina

 8. Så charmigt, så mysigt, så användbart! Jag blir alldeles glad av att se din fina bod. och visst är Stefan fantastisk att lyssna på? Jag fick höra både honom och Piet på Trädgårdsmässan för några år sedan.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s