Kew Gardens ~ Botaniska parken i London med extra allt

Kew Gardens är en mycket stor botanisk park i London, väl värd ett heldagsbesök om man har möjlighet. Det är lätt att ta sig dit, närmaste tunnelbanestation är Kew Gardens som ligger några hundra meter från parken.

Kew Gardens är ett utmärkt utflyktsmål för hela familjen, oavsett nivå på trädgårdsintresset. Det finns något för alla att förundras och fascineras över, från de jättestora växthusen till träden som känns som om de hörde hemma i en sagoskog så stora och gamla är de. Ett av träden, en 300-årig kastanj, har för övrigt stått modell för det magiska trädet i Harry Potter-filmen Hemligheternas kammare, bara det kan ju vara kul för barn i rätt ålder!

Om du vill se alla foton i stort format, klicka på något av fotona i kollagen så kommer de upp som ett galleri.

Vid besöket 2015 var det femton är sedan maken och jag sist besökte Kew Gardens. Det hade hänt en hel del under de åren. Bland annat hade det byggts en fascinerande gång uppe i trädtoppsnivå.

Till och med jag som inte är mycket för den här typen av höjdattraktioner tyckte det var häftigt att vara uppe bland trätopparna. Och som synes på ett av fotona var väggarna rejält höga även för åttaåringen i familjen. Runt om vid gångarna satt det vackra tavlor med tänkvärda ord som ”Hundreds of different insects eat oak leaves”. Under marknivå kunde man lära sig mer om trädrötter och hur trädens underjordiska liv ser ut.

Här kommer ett urval av en massa som finns att se i Kew Gardens, från lågflygande flygplan på väg till Heathrow till växtsamlingar. 🙂

Man får inte glömma att Kew även är en oas för många små och stora djur och insekter. Om man bara tar det lugnt själv så kanske rödhaken tittar fram…
…en fin fjäril…… eller en vacker trollslända!

Även om mycket av det som visas inte fungerar i den egna trädgården finns det ändå idéer att snappa upp om man tittar. Som den här vackra flätade spaljén med klematis…
… eller det här fiffiga sättet att bygga ett högt tält över kålplantorna.

Det finns många olika delar i parken, jag hade behövt flera inlägg för att visa dem alla! 🙂 Två delar som vi tyckte mycket om var den rofyllda japanska trädgården med sina typiska beståndsdelar av krattade grusytor och formklippt…

… och klippträdgården med sina ”berg”och vattenfall.

 

Det här var sista inspirationsinlägget för den här vårvintern, nu tar trädgårderandet över den mesta lediga tiden. 🙂 Om du klickar HÄR kommer du till alla tidigare inspirationsinlägg. Skrolla gärna bakåt, det finns inlägg om både privatträdgårdar och parker i Sverige, England, Danmark och Frankrike. Det går också bra att söka på bloggen med till exempel landet du är intresserad av så kommer just de inläggen upp.

16 tankar på “Kew Gardens ~ Botaniska parken i London med extra allt

 1. Vilka härliga bilder. Särskilt bilderna på slutet gillade jag. Fascinerande att detta är i London, inte någonstans i dina bilder kan man gissa att denna parken är i en storstad.
  Nu ska jag titta på dina andra inspirationsinlägg som jag missat när jag har haft bloggpaus under vintern:-)
  Kram Nora

  • Ja, klippträdgården var fint upplagd. Det enda som skvallrar om att man är i en storstad är flygplanen som passerar över parken.
   Du har många inlägg att läsa. 🙂
   Kram Kristina

 2. Tack för titten. Där har jag faktiskt inte varit!? Den japanska trädgården ser riktigt fin ut. Sådana kan annars ofta se fejkade ut i västvärlden.

  Ha en bra vecka!
  Kram Luna

  • Jag tyckte också att den japanska delen kändes bra, men jag har ju inte sett sådana trädgårdar ”på riktigt”. I området runt om var det planterat växter från Asien.
   Tack detsamma!
   Kram Kristina

 3. Kew Gardens har jag i princip bara hört talas om och inget mer. Men nu fick jag verkligen veta mer. Och det gav dessutom mersmak, dit vill jag åka. Det var väldigt roligt att få uppleva Kew genom dina bilder och jag tackar för rundvandringen. Och så fina representanter för djurlivet du fångat, bland annat rödhaken, min absoluta favorit. Att vandra uppe bland trädtopparna har jag upplevt i Botaniska trädgården i Kapstaden. Jag gillar inte heller höjder med det kändes inte konstigt alls, kanske för att man går där inbäddad av grön frodighet.

  För övrigt kan jag berätta att idag har dom startat med badrumsrenoveringen. Så nu är det buller och bång och en enda röra. Men det är den sista stora renoveringen som ska göras så när det är klart … då ska jag bara njuta.

  Ha en bra vecka!

  Kram Anita

  • Kew är en park jag har besökt många gånger förr om åren, men nu var det som sagt länge sedan. Oavsett tid på året finns det något att se och uppleva, rekommenderar verkligen ett besök.
   Så bra att de har kommit igång med badrummet! Skönt att få det fixat och som du säger, bara njuta sedan. 🙂
   Fin vecka till dig också!
   Kram Kristina

 4. Ett inlägg som verkligen lockar inför ett förhoppningsvis kommande Londonbesök. Blev mycket förtjust i alla vackra stenpartier och också i den japanska trädgården som förmedlar sådan ro och stillhet. Blir också glad över det intresse för växterna och djuren som de visar i form av de små vackra skyltarna om trädens liv och om deras inneboende små gäster. Strutarna för att samla frön från gentianan var också söta. Tältet kring kålen såg lovande ut. Vilka fina plantor det ser ut att vara inunder. Gott! Gångarna högt uppe i skyn spännande men för mig inger de en viss skräckblandad förtjusning. Är så omotiverat förskräckligt höjdrädd. Kanske blir en utmaning att ta tag i framöver 🙂
  Kram Anna-Karin

 5. Ser ut som en fin park och långt från mina minnen. Men kanske hade jag med fel sällskap – jag minns i vart fall att jag var besviken 🙂

  Kram, Carina

  • Oj, besviken har jag nog aldrig varit vid mina besök på Kew. Men som med allting beror det ju på vad man var ute efter. Kanske dags för ett nytt försök?
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s