Bland minusgrader och vårljus

Vilken annorlunda vårvecka det här varit! Snö och minusgrader även hos oss i zon 1 och så det vackra skira vårljuset som kompensation.

Tror aldrig jag har haft tulpaner som visar färg i kombination med snö…

Hos oss är vi mitt uppe i andra vårfloret, efter krokusar och vårstjärnor, och julrosor, tulpaner, narcisser och andra snyggingar förgyller rundorna i trädgården.

I de upphöjda odlingsbäddarna är morötter, spenat och rädisor på väg upp. I höstas testade jag också att lägga ut trädgårdsportlaken, med stora frökapskar, i den bädd där jag ville ha den i år. Nu växer där en matta med små goda portlaksplantor. 🙂

Vårljuset? Ja, det möter mig när jag kommer hem från jobbet och är så vackert.

Det här var min tolkning av Blommig Fredags tema Månadens bild. I mitt fall bilder. 🙂

Nu hoppas jag på ett par dagar med trädgårdsväder. Trevlig helg!

 

25 tankar på “Bland minusgrader och vårljus

 1. Oj, jag bara drunknar i din nedersta bild. Vilket vårljus! Till och med hos mig är det grönsaker på väg upp utomhus trots att vi haft ner mot 8 minus. Jag prövade för första gången med vintersådd. Sådde i mitten av december i två pallkragar som stått öppna hela vintern. I mars lade jag på drivbänkar och nu kommer dill, morötter, rucola och annat upp. Och inte nog med det. Dom ser hur fina och kraftiga ut som helst. Blev intresserad av din trädgårdsportlak. Du skriver att du lagt ner kapslar. Har du skördat egna frökapslar som du lagt i jorden?
  Idag skiner solen här (än så länge) och efter gårdagens hårda blåst hoppas jag på en skön vårdag. Hoppas du får en skön vårhelg och kan vara ute i trädgården.
  Kram Anita

  • Visst är det ett underbart ljus?! 🙂
   Vad kul att det gått bra med dina vintersådder! Det är så praktiskt att kunna fixa sådder i förväg. 🙂 Trädgårdsportlaken sätter rejält med frö om man inte skördar den hela tiden. 😉 I höstas tog jag och drog upp plantorna, med frökapslar och allt, och lade bara de vissna plantorna ovanpå jorden i en annan odlingslåda. Nu kommer alla frösådderna upp där. Jag ska ”skördegallra” en del när de blir större och låta andra plantor växa till sig.
   Nu skiner solen och jag ska strax ut i trädgården. Hoppas du har sol hos dig också.
   Kram Kristina

 2. Oj, har tulpanerna slagit ut redan. De vita med vårljuset gör sig väldigt bra på bild. Här kan det komma lite snö någon gång i början av maj,men det är inte vanligt att se snö och utslagna tulpaner här heller. Nej, nu vill vi snart ha värme och mindre blåst.
  Kram Luna

 3. Ja, nu får det gärna bli lite varmare. Jag är less på att behöva ha långkalsonger när jag är ute i trädgården 🙂
  Vilka fina bilder du visar. Jag gillar speciellt den sista där du verkligen har lyckats fånga ljuset!
  Trevlig helg! Kram Nora

 4. Hej Kristina!
  Här dröjer det nog några veckor innan tulpanerna blommar. Helt underbara bilder från din trädgård, Den orangefärgade är ljuvlig. Hoppas på en fin trädgårdshelg.
  Ha det fint /Marika

  • Tack Marika! Tulpanen ‘Orange Toronto’ är underbar men blommar snabbt över. Det gäller att njuta av den medan man kan. 🙂
   Hoppas du har sol hos dig också och kan vara ute i trädgården.
   Kram Kristina

 5. Jättevackert! Har nog aldrig sett tulpaner som kommit så långt samtidigt som marken är vit. Vi var ju i Marina när vädret var som sämst här hemma:)
  Men våren är på gång även om den sitter långt inne i år, i alla fall värmen.
  Kram Maria

 6. Ja, visst är det ett konstigt väder vi haft nu i april… Här har ännu inga tulpaner börjat blomma, så ni är lite längre, men minusgrader har vi haft en hel del av..Jag går här och vankar och funderar på när jag skall våga beskära Klotrobinian… Prognosen framåt säger 0 vissa nätter, och ca 5-7 grader på dagtid. Vågar man beskära tror du? Skall den visa tecken på bladutsprick innan man beskär? Vet ju att du kan sånt här 🙂
  Trevlig helg!
  Kram Gunilla

  • Går här och spanar på min klotrobinia jag också… Den ska inte ha börjat spricka ut, utan bäst är att beskära precis innan. Jag tänkte vänta till nästa helg (minst) eftersom det nyss varit så kallt.
   Kram Kristina

   • Ok, tack, då får jag väl vänta jag med! NI verkar ju ha kommit lite längre än oss, och här har den inte visat några tecken på bladutsprick!
    Kram!

 7. Vilket vackert ljus du fångat tulpanerna i, speciellt den sista bilden är helt underbar. Den första däremot lite dyster. Hoppas alla växter som jag gissar kommit en bit längre hos dig än här klarade snön och minusgraderna utan att ta skada. Läste också ditt förra inlägg om dina planer kring plommonträdet. Låter som om det kommer att bli superfint och njutbart under hela året. Sockblommor är otroligt vackra och en riktig favoritväxt som jag ju vet sen tidigare att du tycker mycket om. Vem gör inte det 🙂 Funderar också på er nya kompost men gissar att du har en smart lösning för hur du ska kunna ta ut jorden om du bara gör en enda stor. Själv har jag en som är ca 2,5 X 1,5 meter som är flyttbar och som jag flyttar vart annat till vart tredje år. Bottnen som blivit jord låter jag ligga kvar och använder till odling medans det översta lagret får bli ny botten i ”den nya komposten”. Har fyra ställen som jag alternerar mellan och har på så vis tre odlingsbäddar och en kompost på gång hela tiden. De gamla kompostbottnarna blir lite grann som djupsängar. Det finns nog lika många bra lösningar som det finns komposter och det ska bli kul att se hur det blir när det blir färdigt, både med komposten, kaninlandet och voljärerna.
  Önskar dig en fin helg med mer värme och sol!
  Kram Anna-Karin

  • Vilken smart kompostlösning du har, gillar den skarpt! Har inte någon plan för jorduttagning i ett enda stort fack. Än. Men om det inte fungerar så får det helt enkelt bli två fack.
   Det allra mesta verkar ha klarat minusgraderna, det är mest praktmagnolian som ser för hemsk ut med sina bruna blommor. Rosorna ser inte ut att ha brytt sig om minusgraderna och då ska jag inte klaga.
   Hoppas solen skiner hos dig, här gör den korta besök varvat ned regnskurar och hagel! 😦
   Kram Kristina

 8. Tur att vinden och kylan inte tar kål på ljuset i varje fall. Sådde tidigt i växthuset men det enda som inte kommit upp är just portlaken. Ska pröva igen ute men det tar en vecka eller två innan jag har tid. Även om det inte blir varmt så verkar vi slippa minusgrader ett tag framöver. Alltid något att glädjas åt 🙂
  Kram, Carina

 9. Jätte fin bild med tulpaner längst ner! Mer sånt vill vi ha nu:) Här sticker bladen upp nätt och jämt. Snö både i går och idag, men inga mängder som tur är.
  Ha det gott!

 10. Som någon sa; hellre snöblandat regn i april än i november. Våren kommer även till mig i zon 2, det vet jag fast det var svårt att titta ut på snön igen i morse.
  Njuter av dina tulpaner, sista fotot inger hopp!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s