Vintergröna krukor och fiffiga spaljéer vid ”nya” ingången

När jag berättade för maken att veckans tema i Blommig Fredag är Arbetsinsatser skrattade han rått. Det kan ha berott på att han just hade producerat den här högen på garageinfarten, i väntan på transport till tippen.

Men i den här projektälskande trädgårdsfamiljen tänkte jag för omväxlings skull inte visa bilder av nya komposthörnan, utan i stället en del av trädgården jag nästan aldrig visar på bild: Ingången.

Vår ingång vetter mot norr. Det är en ljus plats, men garaget skuggar västersolen och bara den allra tidigaste morgonsolen når dit en kort stund. Hela entrén var stenlagd redan när vi flyttade in och genom åren har vi provat många olika sätt att få den välkomnande.

I vintras växte idén fram att i samband med ommålning av garaget fixa till ingången också. Sagt och gjort, maken har snickrat spaljé åt vår vackra lilablommande klematis ‘Södertälje’ som förr stod vid komposthörnan, men nu ska få växa upp mot garageväggen. Bakom spaljén döljs nu två svarta tunnor som vi lägger ogräs i och kör till tippen med då och då. Den omålade biten vägg ska maken måla så snart vädret tillåter. Där växer i vanliga fall den stora rosen ‘Aïcha’ som nu klippts ner.På andra sidan rosen har maken monterat ett nytt litet växthus i plast till mig. Där växer för närvarande mina kål- och sallatsplantor i väntan på utplantering i de upphöjda bäddarna. De uppskattar den ljusa skuggan och svala läget.

Precis utanför ingången har jag planterat fem stora glasfiberkrukor med till största delen vintergröna växter.

 1. Den stora krukan till vänster: svart bambu Phyllostachys nigra (som sprider sig med utlöpare och kommer att behöva omplantering om några år) och brokig murgröna Hedera helix.
 2. Den stora krukan till höger: Liten flocknäva ‘Biokovo’ Geranium x cantabrigiense och vita hyacinther Hyacinthus orienthalis (troligen ‘White pearl’).
 3. Den lägre krukan längst till vänster: Flocktulpan Tulipa tarda, gräset Carex ‘Ice Dance’ och hasselört Asarum europaeum.
 4. Den lägre i mitten: Spansk klockhyacint Hyacinthoides hispanica, myskmadra Galium odoratum och tre tallplantor Pinus sylvestris (som jag ska ”bonsai-klippa” med tiden så de blir runt metern höga bara).
 5. Den lägre till höger: skuggröna Pachysandra terminalis, lila krokus Crocus vernus och en låg akleja Aquilegia i varma bronstoner.

Just nu ser allt lite nyplanterat och tufsigt ut, men det rättar förhoppningsvis snart till sig.

På andra sidan ingången har jag planterat mina små alpiner som förr växte i tre stora hypertufa-tråg. Trågen frös sönder väldigt illa denna vinter när temperaturen pendlade och det frös och töade, frös och töade. Nu blev det tre glasfiberkrukor i lite mjuka former och med torvrabatten som bakgrund. Vill du veta vad som växer i de här trågen har jag berättat om det HÄR.

 

Det var förra helgens arbetsinsatser det! 🙂 Nu väntar långhelg och den fylls med barnkalas, uppgrävning och nedgrävning av växter, utplantering av potatis, Valborgsfirande med goda vänner och en föreläsning med Lena Israelsson. Önskar en riktigt fin Valborgs- och första maj-helg! Måtte vi slippa fler nätter med minusgrader nu!

32 tankar på “Vintergröna krukor och fiffiga spaljéer vid ”nya” ingången

 1. Bra att kunna ta tillvara växter och skapa harmoni vid entrén. Det är det vi ser mest året runt. Snygga alpinplanteringar också. Gillar den stora ovala speciellt. Jag måste också se över mitt alpinodlingskärl. Ja nu får det räcka med nattfrost. Idag regnar det ordentligt hela dagen. Det är toppen för trädgården och nästa vecka har det lovats 18 gr varmt.
  Trevlig Valborgs helg.
  kram Luna

  • Tack Luna! Entrén har varit eftersatt längre, i alla fall den stenlagda delen. Och just för att vi ser den de där månaderna som trädgården ligger i vila ville jag satsa mer på vintergrönt i krukorna.
   18 grader! Det vore något! 🙂
   Kram Kristina

 2. Snacka om att varenda inlägg hos dig handlar om era gigantiska arbetsinsatser! 😀 Jag förstår din mans skratt.
  Snygga krukplanteringar, tillsammans med spaljén och klematisen kommer det att bli väldigt välkomnande.
  Jag planterade massor (90 st) av spansk klockhyacint förra hösten och väntar så på att de ska visa sig, undrar om de alls överlevt? Kikar på bladen i din kruka så jag vet vad jag ska spana efter.
  Ha nu en riktigt bra helg i trädgården!

  • Ja, just nu är det mycket på gång hemma i trädgården. Men kompostområdet får ta den tid det tar. Det var därför vi tog tag i det ”mindre” projektet vid ingången, det blev ju klart på några dagar.
   Är nöjd med krukorna själv och hoppas växterna ska trivas. De fick en massa fin trädgårdskompost och extra daggmaskar med sig i krukorna.
   Hoppas de lökar du planterade kommer som de ska, klockhyacinter är så fina när de blommar.
   Fin helg till dig också!

 3. Så trevligt att få se en del av trädgården som jag inte minns jag sett förut. Jag vet ju att du har ‘Södertälje’ du också. Du såg ju min när du var här förra sommaren. Vilket fint litet miniväxthus. Jag har mina salladssådder i matkällaren. Där är också svalt så dom gror fint. Men jag var lite sen i år så det blir inte lika tidig utplantering som förra sommaren. Och tänk att det redan börjar bli dags att sätta potatisen. Jag kommer nog att vänta ett par veckor till för säkerhets skull. Jorden måste få bli varmare. Vi har ju haft ner mot 7-8 minusgrader här. Och … dina alpinplanteringar är så fina.
  Ha en skön helg! Den verkar ju bli innehållsrik 🙂
  Kram Anita

  • Nej, jag tror inte jag har visat mer än bitar av ingången förut. Men nu känns det roligare när de olika delarna binds samman.
   Södertälje är en riktigt fin klematis som hade lite för lågt att klättra i förut, nu kan den svinga sig mycket högre. 🙂
   Så bra med källarens svalka till dina sådder. Mitt ”halva” växthus är bra till tomater och gurka men blir för varmt för grönsakssådderna. Nu löstes det problemet. Under sommaren blir lilla växthuset ”karantän” för nyinköpta plantor som behöver lite extra tillsyn innan de planteras ut.
   Fin helg till dig också!
   Kram Kristina

 4. Det är väldigt snyggt med enhetliga krukor. Har det som ambition men har för många gamla kvar som jag gillar, men en dag. Men visst är det kul att göra saker tillsammans, det skapar ju också många gemensamma berättelser att återkomma till.
  //Helene

 5. Här händer det saker hos dig hela tiden;) snyggt med alla detaljer kring er entré. Härligt att du har lust till trädgård även nu när dagarna är fulla av det på jobbet!
  Kram

  • Tack! Jo, men jag ”jobbar” annorlunda hemma jämfört med på jobbet. Många fikapauser och rundor med kameran/mobilen i handen. Annars känns det inte som att jag är ledig. Håller sakta på att lära mig vad som funkar och vad som inte gör det. Får ju i inspiration på jobbet också – de där krukorna hade jag inte gjort för ett år sedan
   Kram Kristina

 6. Hej Kristina!
  Ser riktigt fint ut, och kul att se en annan del av din trädgård. Snygga krukor som matchar varann. Det lilla växthuset är jättefint, har också skaffat mig ett, men det är lite mindre, har mina vintersådder där i väntan på att de skall växa till sig.
  Ha en fin helg /Marika

 7. Ni har lyckats, tycker jag. Min ingång ser inte alls inbjudande ut…måste ta tag i det. Har bara inte kommit på hur, ännu. Jag får lägga ned lite jobb på det. Ingången har ju trots allt en stor betydelse.
  Önskar dig en skön helg 🙂

  • Ja, det är ju det den har ingången. Tog som sagt lång tid att få pusselbitarna att falla på plats här. Sedan ändrar jag säkert något framöver när vi kommer på något ännu bättre, men just nu är vi nöjda.

 8. Roligt att bitarna föll på plats 🙂 Det är ju roligt att komma hem och välkomnas av något man gillar och njuter av. Tråkigt med dina tråg men samtidigt är jag glad att jag läste det innan jag ens började fundera på att göra… Att dela erfarenheter är bra på riktigt.
  Ha en skön helg! Kram, Carina

  • Ska du en dag gjuta hypertufa ska du sikta torven. Det gjorde inte vi och det var därför trågen till slut frös sönder. Här gjort ett tillägg om det i mitt originalinlägg där jag berättar hur vi gjorde.
   Kram Kristina

 9. Att ha det fint vid ingången är viktigt! Vi har kommit en bra bit på vägen vid vår övre ingång (där vi parkerade när du var här), men nere vid garaget vid vägen ser det bedrövligt ut. Förhoppningsvis hinner vi starta det projektet i år.
  Va snyggt det blev med de nya krukorna!
  Ha en fin helg!
  Kram Nora

  • Tack Nora! Glad att det går framåt hos er också! 🙂 Det tar sin tid innan man vet vad man ska göra på en del ställen i trädgården.
   Fin helg till er också! Hälsa familjen!
   Kram Kristina

 10. Ja, inngangsparti mot nord er noe jeg også strever med å få trivelig. Klematisen ‘Södertälje’ er jo kjempefin. Hvorfor har jeg ikke tenkt på den der? takk for tips!
  God helg!

 11. Hej! Snubblade in på din blogg när jag sökte efter bilder på Carmencitarönnar. Blev verkligen inspirerad av din fina trädgård, och blogg. Nu ritar jag ett nytt förslag till min framsida, med carmencitarönn och gräs i rundel med planering runtomkring, i allra högsta grad inspirerat av dina bilder 🙂

  • Tack Anette! Tankarna på ingången och vad vi ville ändra där började med planen för de stora soptunnorna. Men det lilla projektet får vänta tills tunnorna kommer om ett halvår eller så. 🙂
   Kram Kristina

 12. Så flotte glassfiberkrukker du har kjøpt! Noe sånt skulle jeg gjerne ha kjøpt. Det lille drivhuset i plast så veldig bra ut det også. Bra å utnytte varmen fra veggen.
  Klem, Marit

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s