Överblick i gräv- och omflyttningskaoset

Projekt ”bygga om komposthörnan” för att få mer utrymme för kompost, bygga en ny bod + fågelvoljär för parakiter och vaktlar och en stor utebur för kaniner fortsätter…

En vy lite från ovan visar gräv- och omflyttningskaoset.

Gamla kompostbehållaren som hade tre fack på en kubik vardera är riven. Ny syns strukturen i det nya området lite tydligare. Där ramen med lecablock är på marken ska boden byggas. Dess bakre vägg ansluter sedan till planket till höger i bild. Ingången till kompostområdet blir via en port som ska sitta mellan de två spaljéerna till vänster i bild.

Här är nya kompostfacket på 4,5 kubik. Till höger syns planket på bilden innan. Hade tänkt mig en mellanvägg så jag fick två fack, men har börjat fundera på om det inte vore mer lättarbetat med ett enda stort fack? Tar gärna emot feedback om det från er som har kompost.

Här syns planket till vänster. Trädstammen hör till det gamla bigarråträdet som en honungsros svingar sig upp i. Den gröna mattan består av hasselört, biokovonäva och tulipa Tarda och ska grävas upp och slängas  (har tillräckligt av alla tre på andra ställen i trädgården). Det här området ska bli en stor utebur till flickornas kaniner. Och ja, trädet och rosen ska kaninsäkras! 🙂

Den här trädstammen tillhör stora plommonträdet. Här har uppgrävningen av myskmadra, gul nunneört, anagrambräcka med flera påbörjats. De ska precis som växterna på andra sidan gången slängas.

När fd Lunden under plommonträdet är rensad återstår den roliga planteringsdelen! 🙂 Området ska nu bli en höst- och vintervacker plantering som kan fånga den lågt stående vintersolens glödande strålar.

Stommen blir ett flertal rödstammiga korallkorneller. Blomsteråret börjar med ett rosa hav med kungsängslijor, fortsätter med gula sockblommor och avslutas med gula och orange tulpaner (som ska flyttas från ett annat ställe).

Sedan tar de högre perennerna vid: Miscanthus ‘Malepartus’ och rosa höstanemoner. Sockblommornas blad får fina höstfärgher och bladen sitter kvar över vintern. I plommonträdet ska ett par stora kaprifolplantor få svinga sig upp.

Det var den här bilden från i vintras som satte igång tankarna och inspirerade mig att dra nytta av ett av de ställen som får vacker sol under den mörka årstiden.

Det här var min tolkning av Blommig Fredags tema ÖverblickÖnskar er alla en riktigt fin påsk!

24 tankar på “Överblick i gräv- och omflyttningskaoset

 1. Så flott det blir! Mye jobb, men det blir helt sikkert veldig fint til slutt.
  Vakkert bilde fra i vinter med snø og epimedium! Epimedium er en ny ”dille” hos meg. Synes de er så fine.
  God helg!
  Klem, Marit

  • Tror också det blir bra till slut, nu känns det ändå som att det händer något! Ska bli kul att börja plantera.
   Epimedium är definitivt ett släkte jag gillar! 🙂
   Kram Kristina

 2. Fint när bitarna faller på plats. En plantering som fångar den sena höstsolen låter just lysande. Allt som ska bli bra kräver jobb… Och ibland är väl resan halva nöjet.
  HA en fin Påsk! Kram, Carina

  • Ja, nu börjar resan kännas bra. När msn kommer förbi den värsta förberedelsepuckeln. Ser fram emot en plantering som är vacker höst- och vinter, det har jag saknat i vår trädgård.
   Kram Kristina

 3. Vilken fantastiskt plats ni bygger. Lägger den till min inspirationslista för det är precis en sådan här plats som jag skulle vilja ha fixat så småningom.
  Glad påsk
  Lotta

 4. Vilken byggröra;) Gissar att ni längtar efter varmare väder så det går att vara ute och att det är lite skönt samtidigt. Det där med kompost. Jag har mer och mer gått över till att sprida ut allt ganska omgående. Jag låter allt som jag klipper ner nu på vårkanten ligga i komposten tills det blir bra väder. Då rakar jag ut allt och plågar gräsklipparen lite med att köra om kring i detta. Smulet sprider jag genast ut rabatterna. Det hinner liksom inte bli jord i komposten, den fungerar med som en temporär behållare.
  Glad påsk!

  • Jag hade en plan för i år att göra som du, att smula och klippa sönder och lämna kvar i rabatten. Tyvärr fungerar det dåligt när man har mycket vårlök… Allt det fjolårsvissna hamnade plötsligt 15 cm upp i luften! Så jag får fortsätta lägga ut färdig kompost, den är så tung att den trillar av tulpanbladen när de växer.
   Kram Kristina

 5. Det blir ju verkligen en kedjereaktion när man måste göra en sak för att kunna föra en annan sak och nästa sak.. Men det blir nog jättebra till slut. Har tre kompostfack efter varandra och det funkar fint men har inte provat något annat så din fundering är säkert värd att testa.
  //Helene

 6. Her skjer det virkelig mye! Tenker det blir kjempefint til slutt.
  Faktisk tenker jeg å grave opp planter og gjøre helt om på ”epletrebedet” mitt. Får se om det blir i år…
  God påske!

 7. Det ser nästan ut som hemma hos oss på baksidan 🙂 Underbart med kaoset innan ordning. Tror det kommer att bli så bra.
  Ha en härlig påsk!
  Kram Hélena

 8. Oj, det var nog ett av de längsta projektnamnen jag hört 😉 Och som jag beundrar er! Jag tror att det kommer att bli hur fint som helst. Det är så roligt att följa ert projekt och det ska bli spännande att se när det är klart. Med nya boden och allt. Visst är det härligt när en viss struktur börjar infinna sig. Sen må det se rörigt ut längs vägen, det ska det göra 🙂
  Ha en bra vecka!
  Kram Anita

  • Nu när strukturen börjar synas känns det bättre än vad den tidigare röran gjorde. 😉
   Sedan hade det ju varit skönt om påsken hade bjudit på uteväder, men så är det, vädret råder man inte över.
   Önskar dig en fin vecka också!
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s