Jobb, semester och vår trädgård ~ kan det bli bättre?

Tänk att ett så trevligt Blommig fredag-tema som kan det bli bättre kunde ge mig så mycket huvudbry.

Vad är det just nu i mitt trädgårdsliv som inte kan bli bättre? Hmm. Jag kör en topp tre utan någon som helst rangordning:

1. Jobbet. Jodå, det är fortfarande lite för fullt upp som det alltid är så här års, men jag är så förbaskat glad över att ha det jobb jag har. Att få göra skillnad för andra och hjälpa dem att komma igång att odla och få göra så att människor trivs med sin gröna närmiljö är ett uppdrag som jag är glad och stolt över. Ibland innebär jobbet också att jag får besöka miljöer som jag som privatperson inte har tillgång till. Jag har fått lov att visa några bilder från en helt fantastisk takträdgård högt upp i Köpenhamn som vi besökte för ett par veckor sedan. Gott om sittplatser och så några väl valda träd samt en tät plantering inom en ram av Cortenstål. Ramen var fylld av bland annat smultron, olika gräs och spanska klockhyacinter. Tidigare hade kungsängsliljor blommat. 

2. För ett tag sedan berättade jag om hur vi brukar byta bostad på våra semestrar och framförde en förhoppning om att ännu en gång få resa till Frankrike. Vi hade tur. Familj nummer två (!) på vår lista över tänkbara bytespartners tackade ja! 🙂 Under några veckor i sommar ska vi bo ett fint hus i Loiredalen och ta det lugnt, äta gott och besöka olika ställen som familjemedlemmarna vill till. För min del ser jag fram emot att besöka den stora trädgårdsmässan i Chaumont-sur-Loire igen. Till skillnad från Chelsea Flower Show är de drygt 20 idéträdgårdarna där uppbyggda under ett halvår och det ger en lite mer rättvis bild av verkligheten. (Vill du se smakprov på idéträdgårdarna jag besökte 2013 så kan du göra det HÄR, HÄR och HÄR.)

3. Vår egen trädgård. 🙂 Allt fler uppkrukade växter hamnar i jorden där de ska växa. Känns bra att se staplarna med tomma krukor bli allt högre. En del växter har ju stått i kruka sedan förra våren när fibernedgrävningen drog genom trädgården. Här följer några bilder av hur det ser ut i vår trädgård just nu.


Aklejan ‘William Guniness’ i blom i Lunden.

Iris i blom i Pionrabatten, i bakgrunden syns pionerna som snart slår ut. Portalen med rosen ‘Gislaine de Feligonde’ leder vidare till de upphöjda odlingsbäddarna.
I Trädhörnet blommar fler aklejor och de japanska lönnarnas blad lyser.

Ibland är det enkla det allra vackraste. Som här, vid Torvrabatten, där ormbunkarna blandas med orange engelsk vallmo.

Stor ormrot i blom bland rosor och pioner. I bakgrunden den vackra gjutjärnssoffan vi fyndade på loppis förra sommaren.

Strandiris i blom vid fågelvoljärerna och den slingrande gången där man inte riktigt kan se vad som väntar bakom svängen.

På framsidan blommar azaleor och rhododendron i Torvrabatten. På andra sidan gräscirkeln syns Carmencitarönnen och kopparlönnen.

I Trädgårdslandets upphöjda bäddar har blommor och grönsaker börjat ta fart. Kålen gillar sina nättält och har vuxit på bra sedan utplantering.

Önskar en fortsatt trevlig helg!

20 tankar på “Jobb, semester och vår trädgård ~ kan det bli bättre?

 1. Va fint det är hos dig, det syns att växterna (framför allt träden) har några år på nacken nu och verkligen tar för sig. Snyggt!
  Du frågade om Lönnar i en kommentar för ett tag sedan. Jag skickar dig ett mejl snart med lite tankar om både det och annat 🙂
  Ha en fortsatt fin söndag!
  Kram Nora

 2. Så många fina bilder från när och fjärran. Roligt att du har så mycket energi från jobbet och att det blev så bra. Takterrasser är alltid speciella och ganska svåra att få till bra. Det är så många omständigheter där som man måste ta hänsyn till. Jättevackert. Hoppas ni får en fin Frankrike-vistelse så småningom. Räknar med rapporter!
  Kram Helene

  • Tack Helene! Takterasser är verkligen speciella, men den här hade några år bakom sig och erbjöd verkligen avkoppling för de som jobbade där.
   Självklart blir det rapporter från Frankrike så småningom. 🙂
   Kram Kristina

 3. Men åh! Så där tänkte jag ju att mina spanska klockhyacinter skulle se ut, men de är så små, så små. Måste bero på torkan, eller? Hoppas att de överlever så får jag ha din bild som fortsatt vision i mina tankar.
  Och Loiredalen! Jag som ville till Frankrike i sommar. Får väl hålla mig till nästa år och då ska jag banne mig spana in mässan du skriver om.
  Så slutar du med fantastiska bilder från din trädgård. Igen. Nej ,det kan inte bli bättre …

  • Gulle dig! Nästan så jag rodnar över dina fina ord.
   Vad gäller klockhyacinterna så, ja, de vill gärna ha lite lagom med fukt för att bli stora och kraftiga. Visst är det vackert med havet av blå klockor i vårsolen? En bra vision att ha med sig! 🙂
   Mässan i Frankrike är väl värd ett besök och eftersom den öppnar på våren och håller på in på hösten är det lagom mycket folk där. Skönt att slippa värsta trängseln. Hör gärna av dig om det blir Frankrike så kan jag tipsa om fler trädgårdar.
   Och visst är försommartiden med sin ljusa grönska oerhört vacker? 🙂

 4. 1. Vilket underbart jobb du verkar ha!
  2. Låter som en toppensemester!
  3. Och så din fina trädgård på det! Nej det kan baske mig inte bli bättre!!
  Ha det så fint på Sverigedagen!
  Kram Gunilla

  • Tack Gunilla! Önskar dig en riktigt fin dag också!
   Ibland måste man (jag) få glädja sig åt läget just nu. Mådde ju inte så bra för några år sedan och känner stor skillnad numera i dagsformen och förmågan att njuta av hur det är just nu.
   Kram Kristina

 5. Alla tre sakerna du skriver om är ju hur kvalificerade som helst till ”Kan det blir bättre”. Ditt jobb är ett riktigt drömjobb och så kul att få se bilderna från takträdgården i Köpenhamn. Och grattis till att det har löst sig med bostadsbytet. Semester i sköna Loiredalen kan aldrig vara fel. Och naturligtvis njuter jag av att få promenera med hjälp av dina bilder genom din trädgård. Ser att ni satsat på nättält till kålen. Jag funderade på det men har chansat och satt min grönkål helt utan skydd. Än så länge fungerar det men man vet aldrig när kålfjärilarna slår till.
  Annars kan jag berätta att jag faktiskt besökt Skåne under några dagar. En dag vandrade vi i botaniska i Lund och det var såå härligt. Där såg jag bland annat stor ormrot och funderade på om det var något jag skulle kunna ha hos mig. Tycker den är väldigt fin.
  Kram Anita

  • Ja, just nu känns det riktigt bra med alla tre sakerna jag berättar om. 🙂 Med tanke på hur jag mådde för några år sedan glädjer jag mig åt stunden och laddar batterierna.
   Det fungerar bra med kål utan nät om man har möjlighet att titta till den varje dag. Tyvärr vet jag ju med mig att jag inte har det… Hittills har inga kålätare hittat in i tälten, så det ser lovande ut.
   Mysigt med en Skåneutflykt! 🙂 Tror stor ormrot skulle passa jättefint i din trädgård. Tålig perenn som sprider sig lite lagom (man måste hålla lite koll på den). Det jag gillar är att den blommar så tidigt på försommaren, Den fyller en lucka innan pioner och rosor drar igång.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s