Skön höstblomning ~ 12 favoriter just nu

För en tio år sedan slutade vår trädgård att blomma i augusti. Jag vet det säkert eftersom vi blev tillfrågade att visa trädgården och jag konstaterade att det inte var någon idé – det fanns inget som blommade i september. Numera är situationen helt annorlunda, nu blommar trädgården ända fram till frost, om än inte lika överdådigt som under högsommaren.

Några av mina höstfavoriter just nu är de här:


Höstanemon, Anemone hupehensis. Gillar inte att flyttas, men trivs den sprider den sig lätt. Den här plantan har jag inget minne av att jag har planterat bredvid praktmagnolian, men den blev ju bra där. 🙂


Hortensior, det ljusa i förgrunden är vidjehortensia Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ som blommat ett bra tag och är på upphällningen nu. På andra sidan gräscirkeln syns kopparlönnen och något rött…


… och det röda är fläckflockel, Eutrochium maculatum. Den är en riktig fjärilsmagnet och mycket omtyckte av både bin och humlor. Det finns flera sorters flockel, fläckflockel är senare i blomningen än vad till exempel hampflockel är.

En annan hortensia som är vacker är syrénhortensia, Hydrangea paniculata. Vårt exemplar är uppstammat.


Härligt klara orange toner på monbretian, Crocosmia. Den matchar de röda bären på Ullungrönnen ‘Dodong’ och blomsterkornellen i bakgrunden. Den här namnlösa sorten av montbretia är senare i blomningen än klarröda sorten ‘Lucifer’ som redan är överblommad och nedklippt.


Kärleksört, Hylotelephium telephium, finns i flera olika färger i både blommor och blad. Den här matchar bergormroten på andra sidan gången.


Kärleksörten ‘José Aubergine’ är en favorit, den är så fin i bladverk och blomfärg.


Höstflox, Phlox paniculata, är en växt som jag har skaffat mig allt fler sorter av. Ingen av dem är speciellt känslig för mjöldagg, men hos oss växer de också i halvskugga och hyfsat fuktigt. Den här höga vita sorten heter ‘Jade’ och har grönt öga. Den växer under gamla plommonträdet tillsammans med bland annat funkia ‘Krossa Regal’ och doftar ljuvligt!


En av mina bästa astrar är den här lilla söta Aster oblongifolia ‘October Skies’ som väver sig in bland andra växter.


Sedan får man inte glömma långblommarna. Rosor till exempel. Utanför trädgårdsboden blommar ‘Astrid Lindgren’ och har så gjort sedan i juni.


Vi har flera senblommande klematis varav ‘Södertälje’ är en av dem. Numera blommar den vid ingången och vi ser den varje dag, helt klart ett lyft.


Avslutar med en bild på några senblommande sommarblommefavoriter: zinnia och rosenskära, Cosmos. Dem vill jag aldrig vara utan, de är ett måste just för att de blommar ända till frost.

Önskar en fin septembervecka, oavsett om det är regn eller sol. Här hemma hoppas vi på uppehåll eftersom maken snickrar på nya fågelhuset.

12 tankar på “Skön höstblomning ~ 12 favoriter just nu

 1. Bra att du skriver om senblommande. Det bli ofta lite förbisett i planeringen. Min trädgård som är lite sen av sig har mer blomning på höstkanten än på våren faktiskt. Astrid Lindgren ser väldigt fin ut. Här har regnat alltför mycket för att rosorna ska vara fina i år.
  Kram Luna

  • Jag förbisåg det ju själv länge och känner att numera skjuts höstkänslorna upp just för att så mycket trots allt blommar.
   Vissa rosor ser hemska ut i år pga regnet, men Astrid Lindgren är inte en av dem. Tur det! 🙂
   Kram Kristina

 2. Höstkänslan har infunnit sig ovanligt tidigt i år, med svala temperaturer och stora mängder regn. Hösthortensiorna vinner priset i höstträdgården i mina ögon, de är långblommande, iögonfallande och pålitliga. I år är de extra fina hos mig pga den regninga sommaren som vi har haft. Jag har fyra olika namnsorter men funderar att köpa en femte, uppstammat exemplar på höstrean.
  Mycket fin blomning hos dig.
  Ha det fint!
  Marta

  • Kan bara hålla med om vädret. Har planterat fler hortensior, men till exempel sammetshortensian frös illa i våras när de sena minusgraderna kom. 😦 Hoppas på blomning nästa år, saknar den nu.
   Låter som en bra plan inför höstrean! 🙂
   Kram Kristina

 3. Det finns många vackra och tacksamma höstblommare. Phlox blommar ju dessutom länge, åtminstone hos mig 🙂 där den nog är mer sensommar- än höstblommande. Zinniorna har för första gången blivit så där fina som de kan bli så nu är jag nöjd. Igår såg jag att silveraxen börjat slå ut så nu är det höstblomning på riktigt.

  Kram, Carina

  • Visst blommar den länge! Och med lite olika namnsorter så sprids verkligen blomningen från sensommar till höst.
   Vet att du haft trassel med zinniorna tidigare, vad kul att de blev bra i år! 🙂
   Höstsilveraxen ja! Dem har jag glömt att titta på.
   Kram Kristina

 4. Visst är det härligt med en höstblommande trädgård. Jag har nästan mer blomning på hösten än på sommaren. Mina blå phlox (som rådjuren åt av samtliga) blommar nu för fullt. De nya blommorna blir ju inte så stora men dom blir många. Mina höstanemoner ligger i farozonen för fiberindragningen som ska ske snart. Får se hur det går. Ska försöka få dom att gräva vid sidan om dom.

  Jag har haft blogguppehåll i sommar och har en del att läsa igen. Bland annat måste jag läsa om ert besök i Frankrike. Det verkar ha varit ett jättefint ställe ni bodde på.

  Kram Anita

 5. Den tidigare bristen på sensommarblomning har du tagit igen med råge! Här har sommaren varit så dålig att de flesta höstastrarna inte ens börjat blomma ännu. Känns rekordsent. Antagligen hinner inte alla heller.
  Allt gott
  /Anette

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s