Sensommar, visdomsord från Monty och röjning i trädgården

Den lediga tiden sedan hemkomsten från Frankrike har tillbringats i trädgården. Efter nästan fyra veckor utan mer ompyssling än vattning i växthus och krukor så var trädgården lite… rufsig! Det är den inte längre. 🙂

Avenboksportal med skär höstflox, blommande Crocosmia vid Stora trädäcket, klematis och hortensia vid Torvrabatten, framsidan med gräsmattecirkeln, hängpimpinell och bolltistlar vid kopparlönnen, syrenhortensia vid skära rabatten, de upphöjda bäddarna med grönsaker och blommor och björnbär vid växthuset.

Kompostfacket fylls på
Ogräset var inte så farligt (faktiskt) för vi rensade ordentligt innan vi åkte, men sekatören har gått varm bland allt överblommat och ivägslingrat och kompostfacket har fyllts på. Dessutom så är det ju fröskördedags! Så trädgårdsbyxornas fickor har varit fulla av kaffefilter med frön medan jag har gått mina nedklippningsrundor. Även om många fröställningar är snygga så har jag lite för många växter som frösår sig lite för bra om de inte rensas upp och sås kontrollerat. Vallmo till exempel.

Växtflytt på gång
I helgen som gick blev rensningen klar och jag kunde börja på nästa betydligt roligare fas: flytta plantor! Hur det än är, en del växter hamnar fel. De blommar en annan tid, får en annan höjd eller en annan färgton än vad man har trott. Nu har bland annat rosa hampflockel, vit lavendel och rosa Veronica flyttats till ställen där jag hoppas att de ska passa och trivas bättre.

 

Komposthörnan med välfylld komposthög och plantor ”på vänt” nedgrävda, hampflockel på framsidan innan flytt samt zinnior på södersidan av huset.

Montys visdomsord
Min (och många andras) trädgårdsidol Monty Don har ju varit i Sverige och besökt Sofiero och den stora trädgårdsfesten. Själv var jag billös i lördags och kunde inte åka dit, men tack vare en instavän kunde jag ta del av Montys trädgårdsprat. Två saker han sa fastnade i huvudet på mig:

Gardens are about gardeners, about humanity much more than they are about plants. Make it about you and it’ll work.

Det vill säga, följ ditt eget huvud och tänk inte så mycket på vad andra ska tycka och vad som är ”inne”. Låt dig själv och vad du tycker är viktigt speglas i din trädgård. Vår egen trädgård är komplex (eller spretig, beroende på hur man nu ser på saken). Jag tycker lika mycket om att odla morötter som att leta sällsynta plantor, lika mycket om nyttoväxter som prydnadsväxter. Det tog mig många år att inse att det är så jag – och därmed vår trädgård – är.

When in doubt, do nothing. Doing nothing is really effektive. By and large problems resolve themselves.

Det sistnämnda var apropå att han får brev från människor som undrar om de ska gräva upp sina funkior eftersom det är hål i bladen eller som är oroliga över bruna fläckar på äppelträdets blad. Även våra växter blir ”förkylda” och tillfrisknar, bara de är väl omskötta i övrigt, menade Monty. Och rådet om vad man ska göra med hål i blad och liknade? ”Live with it”. Sa jag att han är min idol? 🙂


Så här ser ingången med de nya krukorna och spaljén ut numera. HÄR kan du läsa om vad som växer i krukorna och hur det såg ut i april när jag hade planterat dem.

Önskar en riktigt fin sensommarvecka!

14 tankar på “Sensommar, visdomsord från Monty och röjning i trädgården

 1. Även om det var superbra i Frankrike så måste du ha längtat hem till trädgården. Det gör vi väl alla när vi är borta? Och så mycket det måste ha hänt på en månad. Instämmer i visdomsorden – det gäller här också. Trädgården är där bara för min/vår skull.
  //Helene

 2. Monty lockade, men jag åkte inte, vilket jag kommer att ångra resten av livet, känns det som. Men jag läser hans krönikor i Gardeners World på Readly.
  Sensommarhälsningar
  Marta

 3. Så fint alla årstider i din oas, men man behöver inte vara borta länge förrän det märks. Hoppas allt klarat sig i krukor och växthus med semesterträdgårdsmästarna.
  Bra sagt av Monty och nåt att ta fasta på när man håller på att dras med i karusellen.

  • Allt överlevde semestern och det har det gjort varje gång vi har bytt hus, så skönt.
   Det är så lätt att dras med i karusellen och stirra sig blind på vad alla andra har/gör. Skönt att stanna upp ibland och fråga sig själv vad det är man egentligen gillar.

 4. Hej Kristina! Vackra bilder från din trädgård som alltid, och visst är det lite skönt att få rensa upp och göra fint när man varit bortrest ett tag. Det blir sån skillnad och man känner sig så nöjd. 🙂 Monty Don är en mycket klok man och jag kan inte annat än hålla med honom och dig. Har besökt ganska många trädgårdar och visst är det så att det är människorna som gör hela grejen. Som ger trädgården dess själ. Och att växterna inte alltid gör och ser ut som man vill det får man nog leva med, eller rättare sagt, det är väl det som är trädgård.
  Kram Anna-Karin

 5. Ja han är klok Monty Don, I synnerhet de sista visdomsorden från honom som du skriver om. ”Live with it”.Jag var i Berlin på trädgårdsresa i slutet av augusti och början av september. Och där fanns funkior med många snigelhål men vet du, man tänkte inte på det för det var ändå helheten man såg.

  Kram Anita

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s