Växter från vitaste vitt till nästan svart

Veckans tema i Blommig Fredag är Färg och det är ju definitivt ett tema som passar mig. 🙂 Vi har en trädgård med – tror jag – alla kulörer som finns inom växtriket. Men jag håller ett ganska strikt färgtema i rabatterna. Dagliljerabatten går i gult-orange-rött, stäpprabatten i blått-lila-silver-orange och så vidare.

Här kommer en hel färgkarta med växter. 🙂


Vitaste vitt. Jag vet ingen annan blomma som är så krispigt vit som just blodörten, Sanguinaria canadensis. Den blommar på våren och blomningen är över fortare än kvickt, men det är ändå en skönhet jag inte vill vara utan.

Mer cremefärgat vitt. Sjömanshjärta, Dicentra cucullaria, är en söt liten tuffing. Kommer ni ihåg den där hemska köldknäppen i våras när allt höll på att slå ut? Vi hade minus 7 grader och två av mina vackraste träd strök med. Sjömanshjärtat? Det blommade obekymrat vidare.

En ljust rosa dröm. Äkta kvitten, Cydonia oblonga, ger inte bara vackra och goda frukter på hösten, vårblomningen är helt underbar. Som stora äppelblommor i vitt och ljust rosa.

Gult som solen. Gul sockblomma, Epimedium x versicolor ‘Sulphureum’, är en tacksam marktäckare som blommar med små blommor som jag mer än gärna lägger mig på knä för att kunna detaljstudera.

En dröm i pastell. Måste ju ha med någon sommarblomma också! Den här astern i aprikosrosa heter ‘Chamois’ och är en favorit.

Självlysande tulpaner. Den här tulpanen heter ‘Orange Toronto’ och har blommat i vår trädgård i en bra bit över tio år. Den har flera knoppar på varje stjälk och för några dagar blir det ett orange hav. Den blommar över snabbt, men det förlåter jag den.

En tidig vårfavorit. Den rödblommande trollhasseln, Hamamelis x intermedia ‘Diane’, är som vackrast när resten av trädgården går i brunt en mycket tidig vår.

Knallrött mitt i sommaren. Dagliljan Hemerocallis ‘Sammy Russel’ är så vacker och när den får sällskap av sina många dagliljevänner i juli är effekten underbar.

Måste ha-växter. Jag letade länge efter den svartröda krolliljan Lilium martagon ‘Norrland’ innan jag hittade en lök till överkomligt pris. Första året efter plantering blomstrejkade den, men nu blommar den bra.

Gröna blad och höstfärger. Men låt oss inte glömma trädgårdens färg nummer ett: grönt. Här är det trollhasseln ‘Diane’ igen som visar övergången från sommar till höst på ett spännande sätt.

Klotrobinians, Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’, ljust gröna lövverk en sommardag.

Funkia, Hosta ‘Krossa regal’, med sina vackra bladrosetter på väg att slå ut en vårdag.

Bruna toner. Sedan har vi ju trädstammarnas olika kulörer. Dem har jag skrivit om förr, läs mer HÄR, men de är värda att lyfta fram igen. Här är det klotrobinians skrovliga stam.

Och kopparlönnens, Acer griseum, vackra stam en solig vinterdag, den är definitivt värd att lyfta fram!

Blå vårliga toner. Blått är en kulör jag har ganska mycket av som accentfärg till de varma gul-orange-röda blommorna. Tidig vår är det pärlhyacinter som står för det blå. Här sorten ‘Peppermint’.

Men det finns ju fler vårblommor i blått, Iris reticulata inte minst. Det här är en namnlös sort som jag planterade första våren vi hade flyttat till vårt hus.

I den blålila skalan finns nunneörten Corydalis ‘Korns purple’ som jag köpt hos Peter Korn. Den blommar länge och är så skir och vacker.

Det är ju inte bara blommor som kan vara lila, även bär kan vara det. Glasbärsbusken, Callicarpa Bodinieri, har bär som sitter kvar länge på hösten och är så vackra mot det bruna så här års.

Framme vid det nästan svarta. Det här är nog det närmaste jag kommer svart. Julrosen Helleborus ‘Double Slaty Black’.

Det här var min tolkning av veckans tema. Önskar er alla en fin novemberhelg, nu går vi strax in i december.

18 tankar på “Växter från vitaste vitt till nästan svart

 1. Tack för en härlig färgvandring! Det var många växter jag gärna skulle vilja ha, men jag har ju bestämt mig för att inte ha fler perenner. Alltså får jag kanske göra ett försök igen med glasbärsbusken. Det första gick inte så bra – har du några tips!
  KRAM och TREVLIG HELG
  Susie

  • Jobbigt val Susie! 🙂 Men glasbärsbusken är väl värd ett försök till. Den är ju lite känslig, men ”som vanligt” klarar ett större, mer förvedat exemplar, vintern bättre en liten ung buske.
   Kram Kristina

 2. Många vackra färgexempel! En trädgård, åtminstone hos icke designers, är nog en bra spegling av alla upptänkliga färger 🙂 Och jag gillar variationen. Sen är det ju så fint att det inte finns några varken rätt eller fel i ens egna trädgård.
  Kram, Carina

  • Det är gelt klart det bästa med en egen trädgård! 🙂 Jag kan tycka att det är snyggt med mycket firmklippt och en liten men genomtänkt färgskala hos andra, men själv skulle jag inte klara av att ha det så. Är nog för mycket växtnörd. 🙂
   Kram Kristina

 3. Alltid lika roligt att titta på dina vackra bilder.
  Här är det brunt och blött blött men julrosorna har börjat blomma. Ljuvligt med sommarbilder.

 4. Härlig färgkavalkad av fina växter, ser många som jag gärna skulle ha i min trädgård. Glasbärsbusken skall jag läsa mera om, sjömanshjärtat och blodörten så fina, och julrosor kan man inte få för många av. Så vacker.
  Ha det bra /Marika

 5. Oj säger jag. Vilken härlig färgvandring! Blodörten är en av mina favoriter också. Håller med, är det någon blomma som representerar vitaste vitt så är det den. Och den där hemska natten i våras med alla minusgrader minns jag. Vilken pärs det var. Och det var ju jättetrist att två av dina träd gick förlorade. Den aprikosrosa astern blev jag betagen av. Den ser ju ut som en dahlia. Vilken snygging. Och så glasbärsbusken, helt otrolig färg på dom bären. Från vitaste vitt till nästan svart … ‘Double Slaty Black’ är verkligen så nära svart man kan komma. Ursnygg den också. Tack för en härlig färginjektion.
  Önskar dig en skön söndag!
  Kram Anita

  • Ja, både solfjäderslönnen och mitt japanska snöklocksträd stendog i den där minussmällen. 😦 Skrapade på barken i höstas och de var så döda de bara kunde bli.
   Tur att det finns mycket annat att glädja sig åt i trädgården när sådant händer! 🙂
   Kram Kristina

 6. Jag har aldrig stött på Glasbärsbusken förut men blev helt tagen!! Den bara SKA jag ha 🙂
  Tack för inspiration!
  Ha en skön söndagskväll!
  Veronica

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s