Ljus och fåglar i adventstid

Under ungefär tre månader så ser jag bara vår trädgård i dagsljus på helgerna. Det är beckmörkt när jag åker till jobbet tidigt på morgonen och lika mörkt när jag kommer hem. Det gör att jag sällan kan ta vackra bilder på växter med rimfrost numera, för när jag är ledig har det en förmåga att regna…

Men det finns ju ljusglimtar. Som ledfåglarna som är inne på sin tredje vinter nu. Jag tycker om att de inte är så juliga. De får komma fram redan i november och plockas inte undan förrän det är ljusare på morgnarna igen.

Här sitter två av dem i krukan under bambun och lyser upp bladen lite underifrån.

I år bytte vi ut några äldre ljusstakar mot nya stjärnor att hänga i fönstren. Nu hänger två stjärnor i gamla köket, numera tv-rummet, och två i nya köket. Ullungrönnen ‘Dodong’ avtecknar sig mot den allt mörkare himlen bakom stjärnan.

Fastnade för de fina slingorna med små, små hål i pappret. Stjärnan heter ”Sensy” och kommer från Star Trading. Den finns i lite olika modeller och storlekar, den vi valde är 70 centimeter.

Utanför köket, på staketet runt stora trädäcket. lyser en ljusslinga upp.

Självklart är det ljus i växthuset också, dock inte så adventslika… 😉 De kulörta lyktorna ger mig ”ledljus” av ett annat slag när jag tittar till växterna som spenderar vintern där.

Utanför nya fågelhuset lyser den andra uppsättningen ledfåglar. Det ljusa ”strecket” är slingan vid trädäcket.

Och inne i fågelhuset bor ju våra nya fåglar som nu äntligen har fått sina namn. Låt mig presentera de Australiensiska blåvingeparakiterna Max och Molly…

… och Bourkesparakiterna Chloe och Charlie. Deras namn är plockade från 100-i- topplistan över de mest populära namnen i Australien 2017.

De japanska jumbovaktlarna heter, från vänster till höger på mezzaninevåningen, Chou, Akira och Akemi. På golvet sitter Kayo och Nori. Deras namn är plockade från en liknande lista med japanska namn.

När det gäller vaktlarna försökte vi välja namn med innebörd för att lättare hålla isär dem. Chou betyder fjäril. Chou är vår minsta, mest ängsliga och flaxiga vaktelhöna, hon är allra lägst i rang. Tuppen Akira är den ljusaste av dem alla och har har fått sitt namn för att det betyder just ljus (bright). Den andra ljusa hönan är lite större än Chou och heter Akemi. Det betyder ljus skönhet (bright beauty). De två mörka vaktelhönorna är gråmelerade Kayo (beautiful) till vänster och mer mörkbruna Nori (law, rule) till höger. Nori är vår kaxigaste höna som tror hon bestämmer allt och även ger tuppen Akira tjuvnyp när hon kommer åt. Vi hoppas Akira med tiden sätter henne på plats, men i dagsläget är hon i praktiken högst i hackordningen.

Det här var min tolkning av Blommig Fredags tema Advent i trädgården. I helgen blir det lussekattsbak och pepparkaksbak med de två yngsta barnen. Passar på att återigen tipsa om vårt familjerecept på pepparkaksdeg för den som vill prova på att göra egen deg. Den är både lättkavlad och ger spröda fina pepparkakor med mycket smak.

Önskar en fin första advent!

19 tankar på “Ljus och fåglar i adventstid

 1. Härligt med ljus i mörkret som lyser välkomnande när man kommer hem. Det blir genast en annan och mycket trevligare stämning.

  Ha en fin första advent! Kram, Carina

 2. Har alltid beundrat dina lysande fåglar i trädgården. Stjärnan är väldigt vacker och så fint den lyser mot den blå skymningen utanför och ‘Dodong’s vackra siluett. Så roligt att läsa om hur ni döpt fåglarna. Jag gillade verkligen att ni gett vaktlarna japanska namn. Och att namnen liksom stämmer in på deras olika karaktärer. Jag antar att ni hade roligt när ni satt och letade passande namn.
  Ha nu en riktigt skön helg med adventsbak! Ingen pepparkaksdeg för mig i år. Jag ska baka saffransbullar, det är nog ungefär det som mitt knä går med på 🙂
  Kram Anita

  • Yngsta dottern (inte hon som var med på besök hos dig) och jag hade fullt sjå att välja namn till parakiterna och vaktlarna. En del japanska namn var jättevackra men svåra att uttala eller hade ”fel” innebörd. Men övriga familjen gjorde tummen upp för våra förslag och nu gör vi vårt bästa att plugga in vem som är vem av dem.
   Jag tycker det skulle finnas fler ”ickejuliga” djur att pynta med i trädgården så här års. En fin katt hade jag ju köpt direkt!
   Attans att knäet ställer till det med bakandet, hoppas det går bra med saffransbullarna i alla fall.
   Kram Kristina

 3. Jag skulle gärna vilja veta vart du köpt de fina led-fåglarna? De är ju helt underbara 🙂
  Jag sätter ut en massa slingor med ljus i trädgården och i år har jag gått ”all in” med de som har batteri och timer!
  Enkelt, smart och batterislukande…..
  Ha en skön adventshelg!

  //Veronica

  • De kommer från företaget Konstsmide. Titta in på deras hemsida så hittar du återförsäljare. För visst är fåglarna fina. 🙂
   Ljus i adventstid är klart beroendeframkallande.
   Kristina

 4. Hei!
  Ja, nå er det meste av døgnet hjemme i mørke. Vi trenger lys og da er det fint å kunne lyssette hagen. Så fint du har gjort det.
  Ha det godt! Anne

 5. Håller med om fåglarna. Sådana skulle jag också vilja ha. Ja stjärnor lyser faktiskt upp bättre än ljusstakar i fönstren. Har börjar byta ut till en del papperstjärnor som jag sätter på lampfötterna, enkelt och prisvärt. Roligt med alla dessa namn på era levande fåglar.
  Ha en skön advent med bak!
  Kram Luna

 6. Så fina fåglar. Både de ”riktiga” och de lysande. Trevligt och kul med namnen ni gett dem och som beskriver deras egenskaper och utseende. En kaxig höna som sätter tuppen på plats ibland kanske inte är så dumt, men det beror kanske på hur kaxig hon är. 🙂 Det måste vara en lite ovanlig rangordning bland fåglar. Spännande.
  Fint med alla ljus som lyser upp nu när det är så mörkt. Adventsljusen gör att det blir så mysigt.
  Hoppas lussekatterna och pepparkakorna blev mumsiga.
  Kram Anna-Karin

  • Tack Anna-Karin! Vi hoppas rangordningen ”rättar till sig” med tiden så det är den lugna tuppen som basar i flocken.
   Lussekatterna blev goda, pepparkakorna hann vi inte med. Besöket på Ikea för inköp av saker till vår hall som ska renoveras tog lång tid. Köpte lite färdiga pepparkakor så länge. 🙂
   Kram Kristina

   • Låter spännande med renovering av hallen, och köpepepparkakor är inte så dumt det heller 🙂

 7. Kan man kalla dig för hönsmamma nu? 😀 😀
  Undrar just om ni har satt upp en fusklapp med namnen för att komma ihåg vem som är vem 😉
  Vill bara komma med en liten varning angående pappstjärnorna, en bod på vår gata brann upp när en sådan stjärna fattade eld för något år sedan. Lite läskigt, minst sagt.

  • Haha, förmodligen! 🙂
   Vi har en fusklapp på kylskåpet, alla i familjen har inte lärt sig alla namn på vaktlarna än.
   Tackar för varningen! För vår del är det lugnt, det är ledlampor som inte blir varma i stjärnorna.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s