Drömmer mig bort bland fröpåsarna

Vintertid och gråväder ute. Då drömmer jag mig bort till soliga sommardagar med uppfriskande (gärna nattliga) regnskurar som håller växtligheten grön och frodig. Vi byter hus vartannat år, i år är det ”stanna hemma året” så då unnar jag mig att köpa en hel del extra fröpåsar med sommarblommor.

Jag ska plantera sommarblommor i min minsta upphöjda odlingsbädd på två kvadrat, i en av de höga pallkragarna på Stora trädäcket och i tre stora murarbaljor i plast utanför växthuset. Och så i några krukor vid ingången förstås! 🙂 Dessutom ska de planteras ut i Stora trädäcksrabatten, i Stäpprabatten och bland grönsakerna i Trädgårdslandet.

Exakt hur plantkompositionerna ska se ut har jag inte bestämt ännu, men färgtemat är aprikos-lax-rosa-orange med vitt, lila och mörkt svart som accentfärger. De flesta av sorterna är sådana som bin, humlor och fjärilar tycker om.

De här sommarblommorna ska jag klura ut hur de bäst passar ihop… (och inte minst hur många av varje som jag ska så!)

Zinnior: Art Deco, Double Salmon, Redlime, Benarys giant orange, Aztec Sunset, Envy, Oriole (bilden), Oklahoma Salmon, Cupcakes pink shades.

Lejongap: Snowflake, Appleblosson, Classic Bronze, Twinny bronzeshades.

Ringblommor: Touch of Red buff, Snow Princess, Indian Prince, Pink Surprice, Art shades.

Tagetes: Vanilla Cream, Strawberry Blond.

Rosenskära: Pied Piper Blush White, Purity Sensation (bilden).

Vädd: Fama (bilden), Summer Fruits, Snow Maiden.

Vallmo: Falling in love, Flemish Antique

Luktärt: Beeline, Memories

Blomstertobak: Only the Lonely

Blåklint: Black Ball

Aster: Tower Chamois (bilden)

Fingerborgsblomma: Apricot Delight.

Vilka grönsaker som jag ska så får jag berätta en annan gång. Avslutar med att visa den årliga januaribilden på vårt första vårtecken: blommande dvärgcyklamen.

Önskar en riktigt trevlig helg! Själv tillbringar jag den i Varberg tillsammans med andra trädgårdsälskare, vilket är precis vad som behövs så här års.

4 tankar på “Drömmer mig bort bland fröpåsarna

 1. Jag som inte gillar att så, föll naturligtvis för frestelsen på nätet och beställde hem en hel bunt med olika zinnior. Normalt brukar jag köpa färdiga småplantor, men zinnior har inte funnits på flera år. Eftersom jag inte ska ha något ätbart i växthuset i år, enbart vackra exoter (om jag hittar några till salu här) så bestämde jag mig alltså för zinnior också. Men…jag ska inte så dom och sen dra upp dom inne förrän i början på februari, tror att det blir lagom!
  KRAM och lyckat till med alla dina växter
  Susie

  • Haha, så kan det gå! 🙂 Jag ska inte så zinniorna förrän i slutet på mars/början av april. Det brukar räcka bra och jag har varken ljus eller plats för dem innan dess.
   Önskar dig lycka till också!
   Kram Kristina

 2. Aprikos! Drunknar nästan i din översta bild. Kan inspirera vem som helst att så zinnia (jag ser dessutom att Susie blev så inspirerad att hon la en beställning) 🙂 Har en påse zinnia hemma som jag inte vet var jag ska så. Den heter ‘Green Apple’ ocn är limefärgad. Och den kan inte bara bli liggande, jag ska nog hitta en plats någonstans för den. Men dom aprikosfärgade är sååå snygga!
  Och så ser jag till min belåtenhet att traditionen hålls vid liv. Din cyklamen blommar som den ska i januari.
  Ha en fin helg!
  Kram Anita

  • Zinnior är verkligen en favorit här i trädgården, ska bli kul att ha många olika i år. Limegrönt är snyggt, klart du ska så det. 🙂
   Japp, cyklamentraditionen måste fortsätta. 🙂
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s