Le jardin plume ~ inspirationsinlägg nr 1

Välkommen till första inspirationsinlägget 2018! Varje vinter visar jag några av de trädgårdar jag har besökt föregående år. Trädgårdar som på något sätt har inspirerat mig och som jag vill dela med mig av till fler. 2017 var vi på semester i Frankrike, så den här gången väntar ett antal trädgårdar därifrån. Jag börjar med trädgården Le jardin plume – fjädrarnas trädgård. Och fjädrar i det här fallet har inget med fåglar att göra, utan med gräs.

Patrick and Sylvie Quibel har gjort om en gammal fruktodling i Normandie till en spännande trädgård med olika rum. Där finns en vårträdgård, sommarträdgård, höstträdgård och mycket, mycket mer. Plantskolan som de driver är underbar om man gillar den här sortens växter. Själv köpte jag fler plantor av skallerormsmartorn och daggtörel till Stäpprabatten och tog med hem.

Jag har sååå många bilder som jag vill visa! För att det ska bli hanterligt både för dig som snabbläser och för dig som gärna tittar på många foton har jag lagt bilderna i kollage. Om du klickar på någon av bilderna i kollagen kommer de upp i större format som ett bildspel. Jag har skrivit namn på växterna (om du för markören över en bild ser du det), skulle det vara fel någonstans eller saknas, säg gärna till så jag kan ändra.

Kollaget nedan visar The feather garden.

Jag vet inte hur jag ska kunna göra denna trädgård rättvisa här på bloggen. Den måste egentligen upplevas. Det går ju inte att fånga växternas rörelser i vinden på bild!

Kollaget nedan visar The summer garden.

Kollaget nedan visar The flower garden.

Vad var det då som tilltalade mig så mycket? Kontrasterna! Strikt formklippt ihop med växter som väller ut, svala gröna toner ihop med färgstarkt gult-rött-orange, välordnat ihop med vildvuxet… Det här var en trädgård som gav mig inspiration och mersmak.

Nästa vecka blir det ett inspirationsinlägg om grodornas trädgård, som inte alls är det du tror…

16 tankar på “Le jardin plume ~ inspirationsinlägg nr 1

 1. Så fin och spännande trädgård ni besökte! Vilken känsla det måste ha varit att gå där mellan allt gräs. Det är alltid kul att inspireras:)
  Ha en fortsatt fin helg!

 2. Åh vilken läcker trädgård. Tack för att du visar och inspirerar! Nu vill jag ha fjädrar och former och vind (och en större trädgård och annat klimat… ;D )

 3. Superläckert! Vad tyckte du var det bästa med just denna trädgård (förutom skallerormsmartorn)? Har hört talas om Le Jardin Plume tidigare, både Monty Roberts program och tror d var artikel om den i Trädgårdsliv för nåt år sedan. Men då tyckte jag trädgården verkade lite stel och öde. Men dina bilder visar ju som en helt annan stämning! Och även andra delar av trädgården, trodde mest det var de där rutorna med fjädergräs ute bland äppelträden. Bokhäcken (var det bok?) med portal var ju superläcker, liksom det vackra rostiga gjutjärnsbordet. Vill gärna se fler bilder 🙂 Om du vill skriva ytterligare ett blogginlägg om samma trädgård alltså 😉

  • Det beror ju på om man tycker formklippt blir stelt eller inte. 🙂 Jag tyckte just kombinationen var inspirerande. De låga häckarna var buxbom, den med portal var bok eller avenbok, tittade inte efter vilket.
   Fler bilder blir det inte, det är nästan rekord med runt 60 i det här inlägget… 🙂
   Nästa vecka blir det en annan trädgård. Har många fina att visa!

 4. Fantastisk trädgård, synd att den ligger i Frankrike – för numera åker vi inte längre utomlands. Vi börjar bli lite till åren och så det viktigaste, vi har hund och det är krångligt och dyrt att ta med sig honom!

 5. Hei!
  Jeg har sett denne hagen i flere engelske hagemagasiner, men dette er toppen. Du har tatt utrolig flotte fotografier. Det er veldig inspirerende å se. Jeg har sett og sett.
  Ha det godt! Anne

 6. Tänk ofta har jag läst om särskilt större gräs som solitärer men när jag flyttade växterna från trädgården delade jag flera gräs och satte i större grupper. Nu är de fantastiska. Det är det jag ser i dina bilder också… Massplantering av gräs 🙂 Jag gillar det som du säkert förstår.
  Kram, Carina

 7. Har ju sett fram mot dina inspirationsinlägg och den här gången var det extra roligt för jag kände igen mig! Jag har också besökt Le jardin plume och blev, precis som du fascinerad. Jag har bläddrat igenom alla bilder och suttit här och utropat … ”ja just det” … ”och där är den” …” och den minns jag”. Precis som du säger, det är helt omöjligt att ”fånga” hela trädgårdens atmosfär med kameran men jag tycker du lyckats. Jag minns en del av trädgården där alla växter var säkert 1,5 m högre än vad jag var. Det var som att gå i en skog av olika gräs, jätteverbena och andra högresta skönheter. Men jag var där i september så den upplevelsen kanske inte fanns på sommaren då du var där.

  Nu ser jag fram mot kommande inspirationsinlägg!

  Kram Anita

  • Men så kul att du har varit där Anita! Och att du kände igen dig. 🙂
   De höga gräsen och litenhetskänslan var fascinerande. Vi var där i början av augusti och mycket var högt redan då.
   Det kommer några fler fina och inspirerande trädgårdar framöver, var så säker. 🙂
   Kram Kristina

 8. Vilken underbar trädgård. Blev omedelbart förälskad i dina fina kollage som återspeglar min tankar om en drömträdgård. Höga gräs som vajar i vinden, jätteverbenor, solbrudar, blodtoppar, solhattar, solrosor ……. och så mycket annat som man kan önska sig i ett så skönt samspel.
  Kram Anna-Karin

  • Ja, det fanns så mycket där som tilltalade mig. Och visst väcks en och annan idé om vad man skulle kunna göra där hemma! Men det får bli nästa år, när jag hunnit fundera klart på det. Brukar bli bäst så.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s