Bland sötpotatis, isört och cucamelon

Härom veckan berättade jag om mina fröplaner vad det gällde sommarblommor, nu tänkte jag berätta om det ätbara. Den listan är inte fullt lika lång, men ändå diger.

Under sommarmånaderna vill vi vara så självförsörjande som vi kan vad gäller grönsaker (samt frukt och bär). Varje år odlar jag familjens favoriter i kombination med några nya sorter. Av vissa saker odlar jag bara någon enstaka planta (kål till exempel), andra får ta upp mycket plats och sås i flera omgångar (morötter till exempel).

I år blir det fler nya sorter än normalt, jag fick ju en hel hög med grönsaksfröer från vår franska utbytesfamilj förra året! 🙂 Det är ”vanliga” sorter i Frankrike som är tänkta att odlas främst kommersiellt, så det ska bli spännande att se vilka som levererar när det gäller smak. Här nedan har jag märkt ut de franska fröerna med *. Flera av grödorna har jag aldrig odlat över huvud taget, dit hör aubergine och melon. Jag hoppas på en varm sommar!


Majoriteten av grönsakerna odlar vi i våra fyra upphöjda bäddar på östersidan av huset, kompletterat av det lilla växthuset på västersidan. Tegelmuren bakom bäddarna gör sitt till för att ge ett bra mikroklimat, så trots lite för få soltimmar växer det bra. Bäddarna är vardera fyra kvadratmeter stora och 60 cm höga. Det är så skönt att odla upphöjt! Jorden reder sig tidigare på våren och blir aldrig vattensjuk ens de somrar när det regnar mycket. Eftersom vi inte kliver i bäddarna är jorden lucker och grönsakerna är lätta att vattna när det behövs. Vi använder oss av en solcellsstyrd bevattning till de växter som är extra törstiga. Brädorna överst hindrar snäckor och sniglar att ta sig upp i lådorna (fast i år blir det Nemaslugvattning eftersom några slemmiga varelser lyckades ta sig upp förra året när det regnade så mycket…) Pumporna ska jag testa att odla överst på vår nya stora kompost, där kan de slingra iväg bäst de vill utan att vara i vägen.

Sedan hade jag turen att springa på en kombipåse fröer med sex asiatiska bladgrönsaker och de ska det bli spännande att prova. Pak Choi har jag sått förut, men inte lyckats med, så vi får väl se om det går bättre den här gången. Jag har även några påsar med ”semesterinköp” bland nyheterna, i London köpte jag Cucamelon och i Frankrike tre olika sorters Machésallat.

Nytt och oprövat
Asiatiska grönsaker: Choy Sum Hon Tsai Tai, Chinese Mustard Giant Red, Mizuna
Japanese, Tatsoi, Pak Choi och Komatsuna
Aubergine ‘Vinetal’*
Borlottibönor
Butternutpumpa (frön från köpepumpa)
Bönor ‘Rocdor’* och ‘Oxinel’*
Cucamelon
”Halloweenpumpa” (frön från köpepumpa)
Machésallat ‘Malaga’, Verte de Louviers’ och Verte d’Etampes’
Melon ‘Diabolo’*
Morot ‘Goldnugget’*
Purjolök ‘Tenor’*
Rädisa ‘Expo’* och ‘Fluo’*
Rödbeta ‘Bolivar’*
Tomat ‘Cobra’*

Gamla favoriter
Basilika ‘Emily’, ‘Rosie’, Lemon Scent’, Balkon Star’, Dolce’, ‘Fresca’ och ‘Mrs Burns Lemon’
Brysselkål ‘Long Island’
Bönor ‘Nautica’
Chili **
Dill ‘Bouquet’
Gurka **
Isört
Morot ‘Rainbow’
Majs ‘Lark Improved’
Persilja ‘Gigante d’Italia’
Potatis **
Rucola ‘Wildfire’
Rädisa ‘Malaga’
Rödbeta ‘Detroit’
Sallat ‘Little Gem’, Little Gem Dazzle’, Chartwell, Yugoslavian Red’ och ‘Red Romaine’
Sockerärt ‘Sugar Flash’
Spenat ‘Monnopa’
Svartkål ‘Nero di Toscana’
Squash **
Syra
Sötpotatis **
Tomat ‘Cherry Roma’, ‘Ildi’, ‘Black Sweet Cherry’ och ‘Marmande’
Trädgårdsportlak

* Sort inte bestämd ännu, en del av dessa köper jag som färdiga plantor.

Vad ska ni så för något i år? Blir det blommor och/eller ätbart?

16 tankar på “Bland sötpotatis, isört och cucamelon

  1. Jag tycker det var en riktigt diger lista. Härligt. Ätbart är ju det jag tycker mest om att odla. Ser att du också odlar Dill ‘Bouquet’. Den sådde jag ute i december i en av pallkragarna. Det fungerade jättebra förra säsongen så jag tänkte testa igen. Den jag sådde i december ska jag ha i vår och sommar. Sedan ska jag så en ny omgång i juli men då är tanken att jag ska ha den att frysa till vintern. Kan tipsa om att den sorten fungerar bra att frysa. Mix med asiatiska grönsaker har jag varje år. Dom brukar bli väldigt lyckade och goda. Morötter sådde jag också i december 2017. De jag sådde i december 2016 blev enormt lyckade. Jag fick en jätteskörd och har fortfarande kvar av dom. När det gäller tomater ska jag för första gången prova något som kallas för vintertomater (för att man kan lagra dom länge).
    Kram Anita

    • Ja, odla ätligt vill jag inte vara utan. Har inte sått mina vintersådder av grönsaker ännu, men tänkte göra det i helgen om jag hinner med. Just morötter och dill är så tacksamt att så tidigt.
      Vilka asiatiska grönsaker gillar du bäst?
      Har funderat på vintertomater, Bondjäntan har en då informativ tomatblogg som jag följer. Men jag prioriterar sommartomater, har inte plats med så många sorter och sedan är det ju mest jag som äter tomater i familjen. Men något år när det är färre andra nyheter ska jag nog prova. 🙂
      Kram Kristina

      • Dom asiatiska grönsakerna har jag köpt ”färdigmixade” och jag tror att det var hos Runåbergs men nu blir jag osäker för jag har varit inne där och tittat och hittar inte längre mixade påsar med asiatiskt. Det kan ha varit på mässan också. Jag har letat efter de tomma påsarna (som jag alltid sparar) men hittar dom inte. ”Städade och sorterade” före jul och nu hittar jag knappt något längre 😉 Men dom finns någonstans, det vet jag. Men det jag kan säga är att alla som ingått i mixen har varit goda. Fast det var ju inte så mycket svar 🙂
        Bondjäntan följer jag också och det är bland annat hos henne jag läst om vintertomater. Här äts det ju mängder med tomater och om man skulle kunna ha egna även under en del av vinterhalvåret skulle det vara toppen. Och så är det ju så kul att testa 🙂
        Kram Anita

      • Hittade min asiatiska mix hos ett amerikanskt fröföretag, den innehöll sex påsar för en hundralapp och det var 150-200 fröer av varje sort. Ska bli spännande att se vad vi tycker! 🙂 Det där med att städa och sedan inte hitta något känner jag allt för väl igen…
        Vet inte var jag misslyckats i barnens uppfostran, hur är det möjligt att få tre barn som ogillar söta goda tomater?! 😉 Tur de gillar en del andra grönsaker i alla fall.
        Ser fram emot att höra hur det går med vintertomaterna hos dig.
        Kram Kristina

  2. Det var en diger lista för fyra odlingslådor men en del saker går ju att odla omlott. Jag har inte börjat fundera på vad jag ska odla i år. Fröer finns så det går ganska snabbt bara jag bestämmer mig. Gurka och tomater… ja sannolikt 🙂
    Kram, Carina

    • Ja, jag odlar ju inte allt samma månad. 😉 En del växer i växthuset också. I och med att vi odlar upphöjt går det att odla tätare än på friland, klar fördel.
      Egen gurka och tomat är verkligen ”måsten” sommartid. 🙂
      Kram Kristina

  3. Det var en hel del spännande!Jag odlar ju 90% grönsaker och nytt för i år är att så lök från frö och jordmandel. Djungelgurkan var jag inte jätteförtjust i när jag odlade senast men den ska få en ny chans också. Sen satsar jag allt mer på fleråriga grönsaker och har nyss sått strandkål och stäppkål.
    Om jag får ge dig ett tips… Testa att så dina asiatiska kålgrönsaker redan nu tex i back i växthuset som du kan lyfta ut så snart värmen kommer. De gror fort och växer bäst svalt tidig vår och höst. När övriga sådder börjar bre ut sig har du redan haft glädje av asiaterna ett bra tag, kanske är de redan slut. Så nytt i sept.
    Kram
    /Anette

    • Jordmandel har jag läst om men inte testat, du får gärna berätta vad du tyckte sedan. Det är kul att prova nytt.
      Tack för tips om att så asiatiskt nu, jag trodde det var ”försent” och tänkte att jag får vänta till september. Ska fixa några perennsådder i helgen så då blir det grönsakssådd också. 🙂
      Kram Kristina

  4. Oj, så mycket gott du ska så! Tycker det är kul att du odlar lite av kål, som jag vill ha mest av! Undrar om jag ska prova den där svartkålen du har på din lista? Sockerärter och bladsallat av olika slag brukar jag så, i år ska jag även så tomat som jag annars brukar köpa färdiga plantor av. För övrigt sår jag de vanliga klassiska blommorna; rosenskära, zinnia, krasse … Efter att ha fått frö till Linnétagetes av Isa som gav mig fantastisk fägring förra sommaren har jag bestämt mig för att så massor av den, inbillar mig att den gör sig fint i grönsakslådorna också.

    • Det är en hel del, men jag sår i omgångar och har bara några få plantor av mycket. Gillar mångfald i salladsskålen! 🙂
      Kål äts bara av mig (och lite av maken), så jag kan inte odla mer än det jag själv hinner med att äta upp. Tack o lov gillar barnen sockerärtor, morötter och majs desto mer. Gurka kan de äta hur mycket som helst av, men inte tomater… Suck. Jag som skulle vilja odla fler tomatsorter. Svartkålen är god och jag skördar fortfarande av flera årets plantor.
      Massor av tagetes är ett måste här också, passar bra bland grönsakerna och håller morotsflugorna på avstånd.

  5. Det var inspirerande att läsa om dina planerade frösådder. Melon har jag en kompis som odlar här, men i växthus. Det går bra. 🙂 Jag har inte planerat mina sådder än. Vad det blir och hur mycket beror lite på hur mycket perenner jag ska så. Väntar på en riktigt stor laddning med fröer från STA och tänkte anpassa mig till vad jag får från dem. Det gamla vanliga blir det med all säkerhet, men precis som du så brukar jag prova lite nytt också. Inte så mycket, men något lite, och vad det får bli får vi se. Tänkte återkomma till ditt inlägg och hämta inspiration när det blir dags. Tack för att du delar med dig.

    Kram Anna-Karin

    • Varsågod! 🙂
      Har din melonodlande kompis några tips till mig som nybörjare? Jag ska ha melonen i växthuset.
      Hoppas du får de frön du vill ha från STA! Dela gärna med dig om vad du ska så i ett inlägg, det är kul att läsa (och ha kvar själv sedan).
      Kram Kristina

      • Jo, jag ska fråga Helena hur hon gör med melonerna när jag träffar henne. Hon får inga gigantiska meloner men hon får meloner som är helt okej.
        Beträffande fröerna så är jag igång med att sortera nu. Vad jag ska vinterså, förkultivera eller direktså. Tyvärr väntar jag fortfarande på min mans fröer, men när jag fått ordning på allt så tänkte jag göra ett inlägg om det, så det kommer. Det är alltid speciellt med frösådder. Lite spännande och lite utmanande. 🙂

        Kram

      • Gör gärna det, alltid bra med tips!
        Jag har vintersått ett antal ”gamla” fröer jag har tagit själv eller fått, gror de inte före midsommar så åker de i komposten. Vet att en del vill ha kallt, varmt, kallt osv, så tänkte låta naturen sköta saken i växthuset. Det som gror, det gror! Varken hinner så eller har plats senare i vår, men en del perenner har förhoppningsvis tittat upp i krukorna då. 🙂
        Spännande fröväntan för din del…
        Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s