Lummigt grönt mitt bland vikingar och musketörer ~ inspirationsinlägg nr 3

Jag har flera gånger berättat om den fantastiska nöjesparken Puy du Fou i Frankrike, men inte om dess gröna hjärta. Det är det dags för nu.

En av de stora dammarna, eller ”minisjöarna” i parken. Om man tittar noga kan man se att ett rovdjur smyger längs vattenkanten… 😉

För även om det är de historiska skådespelen med riddare, rovfåglar, hästar, Kung Arthur, romerska gladiatorer, vikingar och de tre musketörerna som är huvudorsaken till att man besöker parken, är den gröna sidan viktig. Även när det är mer än välbesökt i parken så känner man inte av det, tack vare alla trädområden och annan grönska som bäddar in de olika arenorna.

Här är vi på väg in på arenan för skådespelet om vikingarnas anfall, uppskattningsvis sitter det runt 6000 personer där i vimlet.

För den som inte har besökt parken förvillar storleken på arenorna, det ser inte ut att vara så stort. Men när man börjar räkna på antal personer per bänk blir man överraskad. På fotot nedan har jag ögonkontakt med en gam som strax ska susa över mitt huvud på vägen upp till sin skötare som lockar med en köttbit.

Varma soliga dagar skänker trädområdena välbehövlig skugga medan man köar till nästa föreställning och porlande vatten ger ro för sinnet. I det här inlägget koncentrerar jag mig på det område som parken kallar La Vallée Fleurie, Den blommande dalen, och det mycket välskötta rosariet.

La Vallée Fleurie är en skuggig dalgång fylld med vatten, gröna växter och blommande primadonnor. Här växer Gunneran mer än manshög, de japanska lönnarnas och rhodendronens vackra blad lockar till att titta nära och allt efter säsong blommar något som smälter in väl i lundmiljön. När vi var där i början av augusti blommade hortensior och kannor.

Klicka på någon av bilderna så kommer de upp i större format som ett bildspel.

Rosariet är stort och fyllt av rosor i alla de färger.

Tyvärr står det inte namn på rosorna, så jag har ingen aning om vad det är för sorter.

I parken finns mycket annat grönt som är sevärt. Allt från en medeltida köksträdgård i medeltidsbyn…

…till strikt formklippt utanför teatern där vi förflyttas till de tre musketörernas tid. Observera de konformade träden som växer ”igenom” häcken i bakgrunden.

Det var denna veckas inspirationsinlägg! Nästa vecka blir det ett besök i en köksträdgård i fransk stil.

Önskar en fin vecka!

8 tankar på “Lummigt grönt mitt bland vikingar och musketörer ~ inspirationsinlägg nr 3

 1. Jag var inne redan igår och tittade på ditt inlägg men kände att jag behövde mer tid så nu har jag tagit min morgonfika tillsammans med dig och din vandring i Puy du Fou. För mig känns det som om det gröna hjärtat skulle räcka för mig att besöka. Vilken häftig park. Bilden på dig vid Gunneran är jättefin. Men sedan måste jag berätta om din bild med gamen. Jag satt och läste att du hade ögonkontakt med gamen men jag såg den inte. Tittade liksom för långt ner i bilden. Så plötsligt såg jag den. Jösses så häftigt. Vilken toppenbild. Att jag inte såg den beror nog på att gamens rygg och vingar flöt ihop perfekt med arenan. Väldigt vackra rosor också. Snyggt att du satt ihop dom till ett collage. Synd att det inte finns namnskyltar men det är väl kanske typiskt i och med att det egentligen är en nöjespark.
  Tack för ett härligt inlägg! Nu ser jag fram mot att få besöka en köksträdgård i fransk stil. Det ska bli spännande.
  Kram Anita

  • Vad trevligt att få göra dig sällskap till morgonfikat Anita! 🙂 Ja, parkdelen räcker långt, det finns ännu mer än det jag visar här.
   Fnissar lite åt att gamen ”försvann”. De flyger så snabbt att man liksom får fota ”i förväg” när de kommer swishande och har man tur blir kompositionen ok. Vet inte hur många bilder med halva fåglar jag raderade… Men den här med gamen är jag nöjd med! 🙂
   Rosorna var fina och välmående med mycket perenner mellan också, och med så många nyanser så var det kul att göra ett kollage från vitaste vitt till mörkt lila.
   Kram Kristina

 2. Men hur i alla världen hinner man uppleva allt på en dag i den parken? Både uppvisningar och trädgård – är där åkturer också? Nog anar jag att det är mycket folk, arenorna ser väldigt stora ut. När jag varit på fågeluppvisning ute i Europa har det inte ens varit en tiondel så stor publik. Spännande! Och din bild på gamen är suverän, det är onekligen otroligt svårt att fånga dem i bild när de kommer svepande. Alltid lika kul att vara med om, även om det inte blir bilder.
  Är uppvisningarna helt på franska?

  • Svaret är: det gör du inte. Man behöver två dagar för att rent praktiskt kunna gå på alla stora shower eftersom en del av dem ligger parallellt i tid. Inga åkturer (mer än karusell i 1900-tals staden). Mellan showerna finns tid att uppleva de gröna parkdelarna. Utan dem hade parken inte varit hälften så trevlig.
   Alla uppvisningarna är på franska, men majoriteten är inga problem att ta del av och förstå ändå. Det enda de tar på engelska är faktiskt just under fågelshowen: förbudet att ta upp något ätbart… Inte helt optimalt om man får en gam i huvudet. 😉

 3. Så många fina platser det finns som man skulle vilja besöka. Skulle nog ha lite svårt att ta till mig skådespelen för jag gissar att de pratar franska. Detta vackra men svåra språk. Parkerna däremot, de skulle jag verkligen kunna njuta av. Bilden på dig i ”Gunneraskogen” är fantastisk liksom bilden på gamen som flyger över folkhavet. Ujamej, hoppas den inte flög för nära. 🙂
  Kram Anna-Karin

  • De pratar franska, men skådespelen bygger ner på aktion än dialog, så det är inga problem att förstå även om man inte kan franska. (Jag kan bara ytterst lite, inte tillräckligt för att samtala, men tillräckligt för att kunna handla och läsa menyer.)
   Vid ett tidigare besök i parken lät en av skötarna en liten sparvhök (tror jag att det var) landa på mitt huvud. Kul, men lite vassa klor. Numera låter de inte fåglarna landa på publiken. När gamarna kommer svepande känner man vingslagen…
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s