Spaljerade päron, snittblommor och grönsaker i mängd – inspirationsinlägg nr 4

Äldsta delarna av le Château du Lude i Loiredalen är från 1100-talet. Det finns mycket att berätta om slottet och de olika trädgårdarna som är mycket vackra, men denna gång tänkte jag hoppa över dammar, formklippt och moderna installationer och ta er med till den två hektar stora köksträdgården som används till fullo.Välkommen in!

Köksträdgården anlades på 1880-talet och har flera olika växthus, ett orangeri, massor av fruktträd, bär, grönsaker och snittblommor. Delar av den är privat och stängd för allmänheten, men man kan se hyfsat mycket i de delar som är öppna för besökare.

På en vacker spaljé växer ett päronträd och det vattnas i munnen av att se de rodnande frukterna. Avspärrningen för besökarna är precis bredvid spaljén, så inga klåfingriga fingrar kan nalla av frukterna… 😉 Bredvid spaljén finns krukor med halm för att hjälpa insekterna med bon.

Ja, vad säger ni om orangeriet där på andra sidan odlingarna (i den privata delen)? Slottslikt, kan vi väl enas om. Låga häckar inramar kvarteren med grönsaker och snittblommor. Fast en del blommor sträcker sig högt, högt mot skyn…

Tomaterna har enkla växttorn att stödja sig på och marken är täckt med halm för att de ska få det svalt om fötterna (och jorden inte torka ut så snabbt).

Låga häckar med spaljerade äppleträd ramar in grönsaksbäddarna.

Dahlior, rosenskäror och rosor. Det är gott om snittblommor.

Längs murarna runt köksträdgården växer rosor och perenner.

I köksträdgården fastande maken och jag för det här blommande trädet:

En snabb googling senare hade vi konstaterat att Clerodendrorn trichotomum, frilandsklerodendron på svenska, faktisk är härdig där vi bor i zon 1! Blommorna doftar och lockar pollinerande insekter. Kan inte i ord beskriva detta ljuvliga träd som blommar i augusti-september! På engelska är ett av namnen ”Glory Tree”.Sedan dess är trädet på önskelistan för trädgården. Var vi ska ”klämma in det” återstår att se, det blir 3-5 meter högt. Det får blå bär på hösten och är vackert även då. Det enda minuset är att det skickar rotskott…

Det var denna veckas inspiration det! Nästa vecka blir det ett besök på ett vackert litet sagoslott med en hisnande utsikt och många fiffiga trädgårdsidéer.

9 tankar på “Spaljerade päron, snittblommor och grönsaker i mängd – inspirationsinlägg nr 4

 1. Nu har jag gjort mig en stor balja te och satt mig bekvämt för att följa med dig och inspireras av franska slott och dina fröpåsar. Noterar ordentligt namn på sevärdheter ifall att det blir en resa till Frankrike i sommar. (Men när jag ser alla länkar till relaterade inlägg tror jag att jag blir sittande här hela dagen!)
  Vad gäller det fantastiska trädet är jag övertygad om att du kan göra dig en mindre förmögenhet på att sälja rotskotten till dina besökare 🙂 Klart att du ska ha det!
  Det nätta orangeriet du visar skulle duga som bostad åt mig, så precis lagom stort och väldigt vackert!

  • Så trevligt att hålla dig sällskap en stund. 🙂
   Tanken på att sälja rotskotten har onekligen slagit mig. Det får väl ses som en bonus (?) med ett så vackert träd.
   Ja, orangeriet hade definitivt passat till bostad, både ur storlekssynpunkt och utseende. Det är verkligen vackert!

 2. Vad roligt att få se köksträdgården vid det anrika slottet. Vad härligt det ser ut med spaljerade päron i stora bågar och spaljerade äpplen som får bilda häck. Som en dröm och mycket inspirerande. Trädet ”Glory Tree” ser ljuvligt ut och kommer att göra sig ypperligt i er trädgård. Vad roligt det är när de mer exotiska växterna klarar sig lite längre norrut också. När man upptäcker det (händer ibland också i zon 2 – 3 också) så är det lycka.
  Kram Anna-Karin

  • Päronspaljéerna med hängande päron var både vackra och smarta, lätt att plocka frukten.
   Jag blir lika förvånad varje gång jag hittar något i sydligare länder som faktiskt fungerar på friland här. Det blir liksom en bonus när man hittar något ”nytt”. 🙂
   Kram Kristina

 3. Jag måste nog också skaffa mig en sån här frilandsklerodendron, för några problem med att klämma in en sån i parken har jag inte – men problemet är var man hittar en! Ska genast gå in på Esveld och se om dom har några. Har redan beställt 4 t kamelior, men jag har några dagar på mig att komplettera…..
  KRAM/Susie

 4. Mmmm, drömmer mig bort. Tänk om jag kunde ha en sådan köksträdgård, muromgärdad med rosor och perenner som inramning till allt det goda. Och jag blev lika förtjust i trädet som jag förstår att ni blev. Det är ju jättefint och rotskotten kan du ju som föreslagits tidigare sälja. Ni hittar säkert någon plats ska du se 🙂 Återigen, tack för dina inspirationsinlägg!

  Kram Anita

  • Varsågod! Lite av ”den hemliga trädgården”-känsla att gå in genom porten och vara omgiven av murarna.
   Funderar som bara den på trädplacering, tro mig. 🙂
   Kram Kristina

 5. Pingback: Drömmen om en Klerodendron | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s