En hallrenovering med både nytt och gammalt

Vinterns renoveringsprojekt inomhus var den eftersatta hallen. Senast vi gjorde vid den drog äldsta barnet storlek 80 i kläder. Numera är han längre än mig och har definitivt inte storlek 20 i skor… 😉

Vår hall är liten och smal. Där finns en ventilationstrumma, trappan upp till övervåningen, ytterdörren och dörren in till tv-rummet (det som var vårt gamla kök innan det och vardagsrummet bytte plats). Djupet vid sidan av ytterdörren tillåter tyvärr inte garderober med fulldjup. Nu åkte de grunda garderoberna (där klädhängarna hängdes in sidledes) väck, med fem personer som näst in intill drar vuxenstorlekar var det ett bra tag sedan de slutade vara praktiska.

Förra året målade vi om korridoren och trappuppgången i samma grå kulör som våra köksluckor. Själva halldelen återstod. Bakom garderoberna satt det gamla tapeter kvar med en annan ytstruktur, så lösningen blev att sätta träpanel där och måla. På motsatta sidan ville vi ha en tapet, och efter lite funderande kom vi på att vi redan hade en som skulle passa. Nämligen den vi använde i tv-rummet uppe för några år sedan. En rulle fanns det över och det blev precis lagom. Gamla sittbänken och spegeln plockades bort och vi passade på att montera bort en gammal dörrklocka och den fasta telefonen som inte längre är i bruk.

Nu blir det före- och efterbilder:

Här står jag med ryggen mot nya köket och fotar i riktning mot ytterdörren.

Och här står jag inne i tv-rummet och fotar i riktning mot trappan upp.

Och här står jag uppe i trappan och fotar ner mot hallen. Ytterdörren är till höger.

För att lösa förvaringen tittade vi runt på olika möbelaffärer efter byråar. Hittade inget vettigt förrän jag upptäckte att Ikea har en serie med olika byrådelar som man kombinerar själv till den höjd och bredd man vill ha. Suveränt! I ”15-byrån” precis utanför köket ryms fem personers handskar/vantar, laddsladdar, paraplyer, skoputs och mycket mer. I lådorna under sittbänken vid ytterdörren ryms de skor som används just nu, i skåpen under taket finns skor som inte är i säsong. Spegel då? Den hänger på insidan av dörren till tv-rummet för den som behöver.

Vi valde att åter ha en öppen jackförvaring och fastnade för designklassikern Nostalgi från 1937. Vi tog modellen i aluminium och ek för att matcha de mörkbruna inslagen i tapeten. Ett par bebismadrasser från Ikea klipptes till i rätt storlek och kläddes med ett beige tyg jag hade liggande. Som lite extra dekor sydde jag dit en av morfars handknypplade spetsar och några sammets- och sidenband som plockade upp lite av golvets terrakottatoner. På dynan står vintertid en korg för besökares vantar och mössor. Bänken blev snabbt en ny favoritplats för vår katt. 🙂

Tänk, nu har vi gått varvet runt i huset och uppdaterat alla (!) rum från småbarnsfamilj till tonårsfamilj. Nu hoppas vi att det ska fungera bra i ganska många år. När jag skulle skriva det här inlägget upptäckte jag att jag aldrig visade hur gamla köket blev efter att det förvandlades till tv-rum, så det ska jag göra en annan vecka.

Önskar en fortsatt trevlig vecka och helg!

10 tankar på “En hallrenovering med både nytt och gammalt

 1. Så ljust och fräscht och praktiskt det blev. Verkligen roligt att se. Gillar speciellt hur du fått med spets och sidenband, sådana små detaljer som betyder så mycket! Smart med byråsystemet, det är ju inte alltid standardmått passar in.

  • Jag gillar ju att pyssla även om jag inte riktigt har så mycket tid för det som jag skulle vilja. Lite extra pynt brukar det bli när jag tar mig tid att sy. Det är roligt att ge minnen från förr en plats i hemmet.
   Byråsystemet blev vi helförtjusta i inte minst för att vi nu fick samma sorts byrå på två ställen i rummet.

 2. Kul med renovering/ombyggnad/omdekorering av hemmet efter ett antal år. Vilken skillnad det blev. Mycket snyggare och dessutom mycker mer praktiskt!
  Man blir ju lätt ”hemmablind” och ser inte de skavankar som finns och fel man levt med under många år. Just nu håller jag på att subtilt ”bearbeta” min gubbe för att få skaffa lite nytt till vardagsrummet.
  Vi har en stor och ganska hög – men luftig – hylla som är lite speciell, men som jag nu tröttnat på helt. Men…min gubbe har lite svårt att möblera om så det kommer nog ta ett tag innan han kommer på att han vill ha nåt nytt! För det är så att han måste bli indoktrinerad av mig, då tror han till slut att det är hans idé…..
  KRAM/Susie

  • Ibland dröjer det innan man komner till skott. Vi har blängt elakt på hallen i flera år, men eftersom vi inte hade kommit fram till vad vi ville göra i stället så fick den ju vänta. Nu när vi är klara och har levt med nya hallen ett tag så kan vi konstatera att den fungerar bättre och känns lugnare.
   Hoppas det löser sig med ert vardagsrum, alltid skönt när man kommit fram till en lösning.
   Kram Kristina

 3. Jag älskar att följa era renoveringar Kristina. En hall är inte lätt att göra om, det är ju ofta begränsat med utrymme. Men ni har verkligen lyckats. Den ser mycket större ut. Fanns pärlsponten eller har ni satt upp den? Jättesnygg är den. Snyggt också med den svagt grå nyansen som ser vit ut utan att vara vit. Perfekt för en hall som behöver ljus. Jag ser att katten fått byta matplats till andra sidan och verkar trivas med det 🙂 Nu ser jag fram mot ett inlägg om hur det gamla köket blev när det blev TV-rum.
  Kram Anita

  • Tack Anita! Ja, vi gillar ju både att renovera och att skriva om det du och jag. 🙂
   Pärlsponten är en panelskiva som vi skruvade upp och sedan målade i bruten vit (samma kulör som vi har innerdörrar och dörrfoder i).
   Kisse fick äta i köket medan vi bökade med hallen och det gillade han inte alls. Nej, i hallen ska det vara! Han störs inte av att vi går förbi utan verkar gilla det. Den lugna matvrån i köket funkade inte alls.
   Kram Kristina

  • Ja, när det inte finns fönster är det viktigt med ljus på annat sätt. Hallen är kattens rum. 😉 Det är där han äter och ofta sover (golvvärme gör det varmt och skönt för kalla trampdynor).
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s