Grönt är skönt – inspirationsinlägg nr 7

Vi fortsätter bland de internationella utställningsträdgårdarna i Chaumont sur Loire även denna vecka. I fokus står två gröna trädgårdar – grönt är skönt! 🙂

Den här trädgården heter Les jardin des ombres et du repos – Skuggans och vilans trädgård – och är gjord av trädgårdsmästarna på Chaumont. Låga bänkar i svart granit och gröna trädormbunkar och andra växter med olika vackra bladverk. I bakgrunden höga bambu.

Regnbågsbräken, rödbladig fläder, dagliljeblad, mörkt ormskägg, kärleksört med mera. Klicka på någon av bilderna så kommer de upp i större format i ett bildspel.

Mer grönt blir det i nästa trädgård, Les coulisses de l’attraction, Attraktionens kulisser. Den är gjord av Adrien Ohlmann och Audrey Volpelier från Frankrike.

Första intrycket är det här: ett plank med ett titthål. Som en magnet dras man så klart till fönstret…

Och då blir synen denna: en mörk damm, vackra mörkblå Afrikas blå lilja och höga rutor (tror jag det är, rätta gärna). Och längst bort skymtar jag i en spegel som skapar en illusionen av djup.

Vyn från sidan ser ut så här:

Där fanns en liten sittplats där man kunde sitta och se på vattenspegeln.

Vyn från sittplatsen:

Avslutar med ett par detaljbilder på det som blommande i denna mestadels ”gröna” trädgård. 

Nästa veckas inspirationsinlägg fortsätter i Chaumont, då blir det två trädgårdar med förkärlek för solhattar och sommarrudbeckior. Tidigare inspirationsavsnitt hittar du HÄR.

6 tankar på “Grönt är skönt – inspirationsinlägg nr 7

 1. Grönt är verkligen skönt. Tänk så vackert det är med de gröna bladen som mjukt vilar mot trädäcket i den första trädgården. Det känns som jag skulle vilja gå där barfota 🙂 Men hur fin den trädgården än är så blev min favorit den här gången trädgård nummer två. Så läckert med fönstret. Trots att jag bara ser det på bild så dras min blick dit. Vad finns när jag tittar igenom fönstret? Som tur är får jag ju se det genom dina bilder 🙂 Så fint med vattenspegeln och jag tycker verkligen om den lilla sittplatsen. Det är roligt med de här små trädgårdarna du visar. Det ger inspiration till mig med en liten trädgård. Det går att skapa vackra platser på minimal yta. Jag ser verkligen fram mot nästa veckas inlägg. Jag gillar ju både solhattar och sommarrudbeckior.
  Kram Anita

  • Tack Anita! Det är ju det jag hoppas på, att ni som tittar in och läser här på bloggen hittar en pusselbit här och en där som ni gillar och inspireras av. Ofta är det – i alla fall för mig – så att jag fastnar för små saker i utställningsträdgårdarna. En viss växtkombination, val av material eller en grundidé värd att fundera vidare på för den egna trädgården.
   De här två tyckte jag om för lugnet de förmedlade, val av vackra gröna växter i den första och den snygga vattenspegeln i den andra.
   Vi är väl båda mer än lite förtjusta i solhattar och sommarrudbeckior Anita och nästa vecka blir det overload vad gäller dem. 🙂
   Kram Kristina

 2. Vilka finstämda rogivande trädgårdar. Blad i olika former och med olika nyanser av grönt är verkligen skönt. Och med vatten därtill så infinner sig en skön känsla. Rutorna i bakgrunden gillade jag också. Lite som stora spöken. Men vackra sådana.
  Trädormbunkarna och den så höga bambun är också otroligt maffiga och vackra. Fint med de enkla men ändå så uttrycksfulla granitbänkarna till.
  Tyckte också om blommorna i den andra trädgården. Lite vilda och passande och vackra. Bergklinten som växer utmed planket, den vita bolltisteln och höstanemonen är otroligt fina till det gröna.
  Önskar dig en fin ny vecka!
  Kram Anna-Karin

  • Vad roligt att trädgårdarna slog än en ton hos dig och du hittade saker i dem som du tyckte om. 🙂
   I den gröna trädgprden med stenbänkarna satt vi en lång stund och fick vila från bruset runt om. Den andra var så ”wow” när man gick fram till planket och fick se vyn, vacker som en tavla.
   Kram och tack detsamna!
   Kristina

 3. Träväggen med fönster och spegeleffekten både i vatten och glas är en helt suverän grej – så otroligt läckert! Jag kikar genast ut i trädgården för att se om jag har en vägg att såga hål i och det har jag såklart ingen …
  Första trädgården är verkligen snyggt komponerad med sina gröna blad i olika former och nyanser. Grönt är sannerligen skönt. Lugnande och sammanhållande. Tänk om jag kunde få ormbunkar att trivas bättre här i min torka.
  Kram och tack för ännu ett inspirerande inlägg!

  • Haha! Ja, vem vill inte ha en vägg med fönster och den utsikten?! 🙂
   Visst är det fint med ormbunkar. Tror det finns sorter som klarar mer torka än andra, kanske något att kolla upp?
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s