Böljande perennängar av Piet Oudolf – inspirationsinlägg nr 11

Som final på årets inspirationsinlägg blir det besök i en park i Tyskland där Piet Oudolf har designat stora perennplanteringar.

Vi hamnade där mest av en slump. Jag längtade efter att få se en trädgård på vägen hem från Frankrike och började fundera på om inte Piet Oudolf möjligen hade designat något i Tyskland? Det hade han. 🙂 I staden Hamm (som idealiskt nog låg mer eller mindre längs den rutt vi ändå skulle köra) fanns en stooor park.

Maximilianpark är ett perfekt stopp längs resvägen, inte minst om man har barn i bilen. Parken har nämligen hur många olika slags lekplatser som helst för olika åldrar, olika serveringar, ett fjärilshus och, som sagt, urtjusiga planteringar av Oudolf. Så medan jag fördjupade mig i blomprakten hade barnen fullt upp på annat håll i parken och vi hade alla gärna stannat längre än vad vi hade möjlighet till. Barnen blev också småsura över att jag inte hade talat om att det fanns en vattenlekplats (där man behövde badkläder) i parken, men mammor är tyvärr inte allvetande och min tyska är inte vad den borde. 😉 Men det är ett tips för den som åker dit med yngre barn – ta med badkläder!

Det är inträde till parken och man väljer själv vad som ska ingå. Fjärilshuset och några andra saker kostar extra. Man kan också betala på plats om man ångrar sig senare under besöket. När vi var där hade de problem med utländska betalkort och vi som hade högst begränsat med kontanter kvar (det var ju näst sista dagen på resan) fick lite problem. Vi lyckades precis klara ut det utan att behöva åka iväg och ta ut mer pengar.

Det var lagom mycket folk i parken, ingen trängsel, så jag kunde njuta av perennplanteringarna utan en massa besökare ”i vägen” när jag skulle fotografera. Det är svårt att förmedla känslan, upplevelsen, av att gå på stigarna mellan de här stora planteringarna, sprängfyllda med vackra växter i full blom. Även om jag har varit i Piets parker i Skärholmen och Sölvesborg, så var det här första gången jag besökte en så stor och omfattande plantering.

Klicka på någon av bilderna så kommer de upp i större format som ett bildspel.

 

Jag avslutar med några allmänna bilder från parken. Det fanns mycket att titta på och inspireras av, inte minst stora sommarblomsplanteringar.

Jag tog inga bilder på lekplatserna, för jag fotograferar inte andras barn, men här nedan skymtar en bit av det stora äventyrslandet.

Det här var sista inspirationsinlägget för i år. Det blev ett extra mot vad jag hade planerat, för våren behagade ju dröja lite… Ja, den är ju knappt här än! 😦 Men nu är det fullt upp med frösådder och vårteckenspaningar, ska berätta mer på bloggen veckorna framöver. För den som vill se korta uppdateringar av vad som händer i trädgården så hänvisar jag till instagram. Och har du missat något av de tio tidigare inspirationsinläggen från Frankrike, så hittar du dem alla HÄR.

Önskar en fin vecka!

17 tankar på “Böljande perennängar av Piet Oudolf – inspirationsinlägg nr 11

 1. Den parken vill jag besöka! Jo, jag har ju fått gjort det nu tillsammans med dig men jag känner att jag skulle vilja gå omkring där några timmar. Idag har jag mängder av blå flox i en rabatt och dom kommer jag att ta bort därifrån (dom blir bara rådjursföda) och istället ska jag ha en Piet Oudolfinspirerad rabatt har jag tänkt. Med solhattar, rudbeckior och gräs. Jag ser nu också att han har kärleksört. Jag har en mörkbladig kärleksört med blommor i samma färg som ‘Magnus’,. Den passar inte riktigt där den är nu men nu fick jag idén att flytta den till min nya rabatt.

  Tack för inspirationen! Tankarna började direkt att fara runt i huvudet. Härligt! Idag blåser det iskalla vindar här och det var inte skönt ute på eftermiddagspromenaden. Det var många lager kläder som gällde och mössa djupt neddragen. Men … vindarna ska vrida och bli mildare, härligt!

  Ha det så bra!
  Kram Anita

  • Ja, det var en härlig park att strosa omkring i, just att vara så omsluten av alla höga perenner var häftigt (i brist på bättre ord).
   Kul att du följde med på promenaden och blev inspirerad av det du såg. 🙂 En rabatt med Piet Oudolf-tema lät som en bra idé. Om du klickar på Sölvesborgslänken hittar du en växtlista som kanske kan vara dig till nytta. Flockel är ju en av de höga stadiga växter han har i stommen, det kanske vore något för dig? Fjärilarna tycker så mycket om dem också.
   Kram Kristina

   • Jodå, jag har allt funderat på flockel. Och jag har nu klickat på Sölvesborgslänken. Det var en diger växtlista, många bra tips där 🙂

    Kram Anita

 2. Tack, tack, tack 😀
  Här sitter jag med min tebalja och bara njuter. Ser hur min främsta inspirationskälla när jag skaffade trädgård fortfarande håller lika bra (Såklart!). Ser växt efter växt som jag planterat efter att ha lusläst hans bok Drömplantor. En del har verkligen frodats hos mig, andra ville inte alls. Ser också hur hans växtval blir överdådigt av de stora svepande dragen, jämfört med de små rabatter jag har. Ack ja, ack ja. TÄNK att du kom förbi en så fantastisk park så otroligt lämpligt placerad. Och i fint väder, dessutom. Får se om den ligger på vår väg också, jag har annars planerat in Oudolfs privata trädgård i Hummelo på vår rutt … (och ser på hans hemsida att det är sista sommaren han håller öppet?!)
  Men jag vet inte om du vet att han var på Nordiska Trädgårdar 2013? Jag var på hans föreläsning och har lyckats finna den på nätet (visste att den fanns där förut, men inte om den fortfarande fanns kvar). Fram till 1/7 kan den ses här:
  https://urskola.se/Produkter/176483-UR-Samtiden-Perenner-for-park-och-tradgard-Gestaltning-moter-ekologi
  Före honom pratade Stefan Mattsson som ligger bakom Enköpings parker (men sådant vet du såklart redan) och hans föreläsning finns här:
  https://urskola.se/Produkter/176486-UR-Samtiden-Perenner-for-park-och-tradgard-Fran-Dromparken-till-Skarholmens-perennpark
  Lärorikast den dagen på mässan var att efter att jag suckat igenkännande åt Oudolf och Mattsson kastades allt över ända när James Hitchmough föreläste! För han tänkte helt annorlunda och det var också oerhört inspirerande och vackert! Han planterade inte i stora grupper utan i nivåer på höjden! Efter den föreläsningen var jag helt uppfylld och smått förvirrad 😉
  https://urskola.se/Produkter/176487-UR-Samtiden-Perenner-for-park-och-tradgard-Blomsterang-i-stallet-for-gras
  Alla tre föreläsningarna tycks finnas på en egen länk där man får se gratis i en månad:
  https://www.filmoteket.se/index.php/serie-ur-samtiden-perenner-for-park-och-tradgard.html
  Och ja, jag hade med mig boken och fick den signerad på mässan.

  • Nu är det min tur att säga tack, vilka spännande länkar du delar med dig av! 🙂 Ska sätta mig i lugn och ro och spana in dem.
   Hummelo är nog en upplevelse, hoppas du delar med dig av besöket där så småningom.
   Har haft förmånen att träffa Piet vid ett tillfälle, det är jag glad över, han var trevlig och väldigt jordnära. Jag har ett favoritcitat med honom. Stadsträdgårdsmästaren i Sölvesborg var högst skeptisk till att använda strandkål i Fyra årstiders park. Kållarver, du vet… 😉 Piet spände ögonen i henne och sa: ”Nature isn’t perfect!” 🙂
   Det jag landade i efter besöket i den här parken är att ”döda mina älsklingar” i Stäpprabatten. Jag ska plocka väck en del sorter och öka andra för att få större grupper. Sedan är ju en trädgård lååångt bort från en parks enorma planteringar, så är det. Inspirerande kan det vara ändå! 🙂

 3. Oj, vilken park och vilka härliga perennrabatter! Dit skulle jag gärna åka någon gång! Tack för inspirationen, nu behöver man ha lite trädgårdsbilder för att bli lite påmind om vad som komma skall… 😉

  Kram Gunilla

 4. Så många fina bilder och vilken fin park. Helt okänd för mig. Och vad många inspirationsinlägg jag har kvar att läsa på din blogg nu. Tappade sugen ett tag och brydde mig inte om vare sig min egen eller andras bloggar, men nu är det ju vår (snart)!
  //Helene

  • Den här ”våren” kan få vem som helst att tappa sugen. Skönt att du känner dig laddad nu, för nu kommer våren verkar det ändå som.
   Hoppas ett och annat i inläggen innan kan vara av intresse.
   Kristina

 5. Vilken park jag hade kunnat göra om jag tagit mig ann Piet Oudolfs idéer från början. 🙂 Nu är det nämligen alldeles för sent, jag orkar inte med så mycket längre. Tycker det är tillräckligt jobbigt med ”innertomten” och alla rabatter jag har där! 😦
  KRAM – och TACK!
  Susie

 6. Helt underbart! De böljande gräsen, blommorna, färgskalan….. Det är så vackert att det nästan gör ont. Jag är enormt förtjust i den här typen av planteringar, och Piet Oudolf han är en mästare i en klass för sig. Jag njöt av bilderna. Som en äng fast i kubik. Blev lite förvånad över att se lejonsvansarna, men kom sen på att det nog finns röda också, och inte bara gula. De är vackra också när de vissnat med sina blomställningar i etage. Har med dem bland mina vintersådder i år.
  Hjärtbergenian var också lite oväntad. Jag älskar den. Och solhattarna, flocklarna ……

  Skönt att höra att det finns fler mammor som inte är allvetande. Här är en till. Frågan är om jag ens vet nåt? 🙂

  Kram Anna-Karin

  • Vad glad jag blir att det var inspirerande! 🙂 Jag kunde gått där några timmar till… Och jag hade gärna sett hur det såg ut lite tidigare på sommaren.
   Parken i Hamm ligger definitivt på listan över ställen jag vill återvända till.
   Har frösått den röda lejonsvansen i flera omgångar, men hos mig gror den inte. 😦 Får du fram plantor och så småningom eget frö är jag definitivt intresserad.
   Tja, enligt mina gulliga ungar är det inte mycket jag vet ibland. 😉
   Kram Kristina

   • Just nu står sådden med lejonsvansar i en låda under snön ute. Får jag fram får du gärna. Det är den ”vanliga” gula jag sått (Phlomis russeliana).

    Vi verkar ha liknande ”mammaförhållanden”. Men vet du inte det? Har du aldrig hört talas om henne? …….. Men mamma!!!!!!! 🙂 Men det är väl som det ska. 🙂

    Önskar dig en fin helg!
    Kram Anna-Karin

 7. Hejsan!
  En riktig skönhetsupplevelse som du delar med dig av. Hans skapelser är så vackra och välkomponerade och jag tror att det är just storleken och omfattningen som gör att det blir så imponerande. En liten Oudulf rabatt i trädgården kan inte göra kompositionen rättvisa.
  Hälsningar
  /Gunilla

  • Håller helt med! Just de stora fälten med perenner ger en heeelt annan känsla och upplevelse än ett fåtal plantor i en rabatt. Däremot kan ju en egen plantering ge en påminnelse precis som en tuva vitsippor påminner om en blommande vitsippsbacke i skogen.
   Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s