Som ett barn i en godisaffär

Ibland blir det bara så bra. Som när vi förra helgen under trädgårdsrundan i nordvästra Skåne hamnade på Viaköp Trädgård utanför Ängelholm. Jag hade fått tips om den från Annika Christensen och jodå, både storlek på plantor och priser stämde. Det mesta var i 3-literskrukor och snittpriset var 100 kronor plantan. Och riktigt fina växter var det också!

Vi köpte:

 • Glansmiskantus Miscanthus sinensis ‘Morning light’
 • Dunborstgräs Pennisetum villosum
 • Weigela ‘Ivory and Ebony’
 • Crocosmia, gul och orange
 • Blodormrot Persicaria amplexicaulis
 • Trumpetklematis, Clematis heracleifolia (blålila)
 • Violruta, dubbel, Thalictrum delavayi ‘Hewitt’s Double’

På vägen hem så gjorde vi också en avstickare till Horsabäck perenner utanför Örkeljunga. För en plantnörd var det ju nästan plågsamt att hamna i den typen av plantskola. För det fanns ju så mycket jag ville ha! Men jag gick på min mentala lista över växter som jag letat efter och inte hittat och kom hem med:

 • Regnbågsbräken Athyrium niponicum ‘Burgundy Lace’
 • Trädgårdsnäva Geranium ‘Dragon Heart’
 • Himmelsnunneört Corydalis omeiana
 • Trumpetklematis Clematis heracleifolia (ljusblå)
 • Vaxklocka Kirengeshoma palmata
 • Funkia Hosta ‘Guacamole’
 • Röd lungört Pulmonaria rubra
 • Kärleksört Hylotelephium spectabile ‘Black Beauty’
 • Löjtnantshjärta Lamprocapnos spectabilis ‘Valentine’ (som jag tror dog i somras i den hemska torkan).

Sedan blev det några fler gräs, på makens initiativ, och jag var inte svårövertalad:

 • Glansmiskantus Miscanthus sinensis ‘Kleine Fontäne’, ‘Flamingo’ och ‘Ferner Osten’.

På höstträdgårdsmässan i Ängelholm lät jag bli att köpa växter och unnade mig bara lite nya vårlökar:

 • 30 krokus Crokus ‘Chrys advance’ (supersnygg gul krokus med lila utsida)
 • 20 krokus Crokus ‘Orange Monarch’ (supersnygg mörkorange strimmig krokus)
 • 40 krokus crokus ‘Prins Claus’ (som jag har sedan förr, men vill fylla på av)
 • 8 rosa pärlhyacint ‘Pink Sunrise’ (som jag har sedan förr, men vill fylla på av)

Länkar som vanligt till Trädgårdsfägring. Önskar en fin vecka – oavsett vilket politiskt kaos det nu blir.

16 tankar på “Som ett barn i en godisaffär

 1. Snacka om att ta ut julen i förskott! Skämt å sidor, så är det ju så roligt när man får frossa i växtinköp, men desto svårare att hitta plats för dem sen, men du är ju en mästare på att få ihop det. Den rosa pärlhyacinten, liksom den babyblå hade jag förra säsongen och tre av tio vardera kom upp. Lite besviken.
  Önskar fin vecka
  Anette

  • Haha, jo, så kan man absolut se det! 🙂
   Jag håller på och tar bort en del träd, buskar och perenner i trädgården. De som inte ”levererat” åker. Nu får nya växter ta plats.
   Den rosa pärlhyacinten har tynat hos mig också, ska testa den på en annan plats och se om den går bättre där.
   Kram Kristina

 2. Vilken bra rubrik 🙂 För oj så mycket godis du hittat. Inte visste jag att det fanns en röd lungört. Intressant. Intressant är också de olika gräsen. Har tänkt ”Oudolfiera” en rabatt där jag idag har rudbeckior och solhattar. Men jag behöver få in gräs. Har funderat på just ‘Kleine Fontäne’ eller
  ‘Ferner Osten’. Men nu ser jag att ni köpt ett som heter ‘Flamingo’. Googlade och det ser ju väldigt fint ut. Bara dom inte blir för höga och för omfångsrika. Och så måste dom ju klara sig här i min blöta trädgård. Ja, ja … jag har vintern på mig att planera för det blir inget mer planterande för mig i år. Men planeringen är ju halva nöjet 🙂
  Kram Anita

  • Har bara sett den röda lungörten på bild, så den knep jag raskt. Vi tog ett var av de snygga gräsen. Har också ‘Malepartus’ sedan tidigare. Får ta en bild där man ser vipporna bredvid varandra tror jag. 🙂 Återkommer med det. Nästan alla gräs blir omfångsrika med tiden, men de går ju att dela då.
   Nu får du planera vidare, det är ju som sagt väldigt trevligt. 🙂
   Kram Kristina

 3. Mycket fint du köpt! Och Viaköp Trädgård är utmärkt. Där brukar jag försöka titta in på väg till Kullabygden. Här var det Trädgårdens dag på Furets plantskola , så jag hade med lite hem jag också. Dessutom vann jag växter på lotteri i vanlig ordning. Brukar ha extra tur att sådant tar sig fint också.
  Lycka till!
  Kram Luna

 4. Vad roligt, vilket lördagsgodis! Jag förstår bara inte hur du får plats med allt, du har ju en välfylld trädgård! Men jag ser att du svarat ovan att du skall ta bort lite annat så jag fattar 😉 Kul när man kan förändra och förnya, det är ju det roligaste nästan med trädgård tycker jag!
  Kram och ha det fint!
  Gunilla

  • Det pågår renovering i trädgården, kan man säga. 🙂 Nya tapeter och lite ny färg… Skämt åsido, en del har spelat ut sin roll, inte tagit sig eller så har min smak förändrats. Och precis som det är skönt att röja inomhus infinner sig faktiskt ett lugn även i trädgården när ”irritationsmomenten” försvinner.
   Kram Kristina

 5. Nu för tiden så får jag verkligen skärpa mig när jag är på bra handelsträdgårdar. Jag blir precis som dig, vill ha allt jag tänkt på – men så kommer den krassa verkligheten och slår till. 😦 Växterna ska ju ner i backen också! 😦 😦
  Vi har visserligen inga som helst problem med att få plats med hur mycket som helst, men orken fattas. Eller rättare sagt en pigg och frisk rygg – och min stackars gubbe är ju inte riktigt så intresserad eller kunnig som jag är. Eller rättare sagt som jag var VAR! 😦 😦 😦
  Men ibland kan jag inte stå emot, så då blir det iaf lite nytt att pigga upp sig med. 🙂 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  • Jag brukar kunna hålla band på mig, på STA:s plantmarknad köpte jag fyra växter sedan var jag nöjd. Fast då skulle jag frakta hem dem på tåget och nu hade vi bil… 🙂
   Det är så trist när orken och kroppen sätter p. Men det går ju att byta ut lite växter också om suget efter nytt sätter in.
   Kram Kristina

 6. Så kan det går när man har bilen med sig. Många fina fynd där. Men var får du plats med alla nya växter? Har du köpt grannens tomt också? Vaxklockan är verkligen en trotjänare. har haft min i säkert 15 år och den bara tuffar på varje år.
  Kram
  Helene

  • Vaxklockan har jag velat ha länge, så det var kul att hitta den. Grannarna fortsätter ha sina gräsmattetomter 😉 men jag gör mig av med en del jag tröttnat på. Dags att testa lite nytt och se om det blir bättre. 🙂
   Kram Kristina

 7. Jag skulle kunna kopiera din lista på växter som du köpt, och sätta upp den som min önskelista på kylskåpsdörren. Många otroligt fina växter du hittade, och så kul att kunna frossa ibland. Jag köpte fem nya plantor på en marknad nyligen och har lite bekymmer med var jag ska få plats med dem. Jag skulle behöva lite av din organisationsförmåga för att tänka vad som kan växa var, vad som kan avlösa vartannat under säsongen m.m. för att få plats med fler växter. För fler vill man ju alltid ha. 🙂

  Kikade också in på era tre kaninbrorsor. Hur kan de vara så söta! Hjälp!!! Och så fint de fått det. Förstår om de sprallar runt.

  Kram Anna-Karin

  • Vad underbart att vi delar samma smak när det gäller växter. 🙂 Otroligt skönt att kunna handla lite och få fina plantor till ett bra pris. Nu är jag i städtagen i trädgården… Det är en hel del som ryker och byts ut.
   Det är inte alltid jag vet var växterna ska ner. Ibland får de bo i kruka både en och två säsonger (men då får de större krukor med trädgårdsjord). Så småningom brukar det ge sig var de ska ner. Inte sällan slutar det med att något annat ska upp. Ibland för att flyttas, ibland ges bort och ibland hamnar det i komposten.
   Kaninbröderna är så fina och gosiga. De äter gräs och en massa grönt från trädgården och till och med alla nedra gurkörtsplantor som jag har som ”ogräs” vid odlingsbäddarna har nu ett syfte.
   Kram Kristina

 8. Vilken godisfrossa, så mycket mumsigt du fick tag i! Åh, du får mig att vilja åka iväg till någon riktigt bra trädgårdsbutik och shoppa loss. Plötsligt vill jag inte alls att det ska bli kallt och höstligt. Å andra sidan är jag glad och tacksam över de växter jag fick tag i på Enköpings trädgårdsdag, de passade så bra i Oudolfieringen (vi blir fler och fler som hamnar där, ser jag!) och har dessutom ”redan” kommit i jorden. Hoppas mycket på den Miscanthus Malepartus jag fick tag i och hoppas att du är nöjd med din? Det låter bra att kunna dela på den så småningom, jag vill verkligen att den ska växa och trivas hos mig.
  Kram!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s