En naturlig damm under trädens skugga

Så här blev vårt vattenblänk i trädgården, den naturliga dammen utan pump.

Sedan några veckor är dammen helt klar och vi njuter av vårt vattenblänk i trädgården. Dammen är drygt två meter bred på bredaste stället, en på det smalaste, och är drygt fem meter lång. Den har tre djuphålor, terasser för växter, en liten stranddel samt en sumpzon längs med gången. (Klicka på någon av bilderna i bildkollagen så öppnar de sig i stort format.)


Stranddelen med den vackra japanska lönnen Acer palmatum ‘Tamukeyama’. När dammen svämmar över rinner vattnet ut över stranddelens kant och ger lönnen och ormbunken lite extra vatten. 

Jag har jobbat med dammen aktivt sedan i maj, en dag här och en dag där. När det var som varmast i somras fyllde jag på vattnet och satte ut växterna på de olika avsatserna. Och ja, växterna klarade av att hålla vattnet rent och klart igenom värmeböljan!

När väl dammen var klar återstod sumpzonen med olika ormbunkar och övrigt material som döljer dammduken vid kanterna. Vissa saker går inte att stressa fram. När man jobbar med organiska material som sten, grenar och torv måste det få ta tid.

Delar av sumpzonen med alla ormbunkar. Med tiden kommer en del att bli rejält stora, då får jag precis som i en rabatt göra om lite. I den bortre änden döljs duken av en liten vedtrave. Jag har ju en förkärlek för att trava död ved här och var i trädgården för att främja biologisk mångfald. En av vattenväxterna, fackelblomster Lythrum salicaria, blommar fortfarande.

Under arbetet med dammen bestämde vi oss för att göra en spång över till det smala trädäcket i bakkant. Trädäcket är till för att vi ska kunna komma åt dammens olika sidor. Numera finns också en skärmvägg i bambu framför häcken i denna sida av trädgården.

Området mellan fågelvoljären och dammen har också gjorts vid. Pärlbusken ‘The Bride’ flyttades ännu en gång och hamnade nu under Ginallalönnen. Flera kvadratmeter strandiris åkte upp och hamnade i komposten (fina blommor, men den ser så trist ut stora delar av året).

Nu växer där tre nya träd där i stället: japansk lönn Acer palmatum ‘Hupp’s Red Willow’, vinlönn Acer circinatum ‘Sunglow’ och näbbskenkamelia Stewartia rostrata. Runt fötterna på träden planterade jag en låg lila höstaster och regnbågbräken som jag hoppas ska kontrastera fint med trädens höstfärger. Näbbskenkamelian lyser redan blodröd! Till våren kommer julrosor, vipprams och en pion att blomma där.

Området åt andra hållet fick sig också en omgörning. Upp åkte scherminrosen och hampflockeln som ska omplaceras, ner åkte ännu en japansk lönn Acer palmatum ‘Seiryu’, och den vita kryddbusken ‘Venus’ som jag hade turen att vinna på riksmötet i Stockholm i somras.

För er som vill se en massa före- och efterbilder och veta mer om hur vi grävde dammen och gjorde saker rent praktiskt, se växtlistor med mera… Lugn. Det kommer. Jag planerar flera inlägg till om dammen, men de kommer så småningom i vinter. Den här veckan ville jag bara visa slutresultatet för att det passade så bra in i veckans tema Njutbart just nuTrädgårdsfägring. 🙂 Trevlig helg på er!

18 tankar på “En naturlig damm under trädens skugga

 1. Jag tycker din damm är så makalöst bra gjord och den har ju dessutom fått utstå ett riktigt elddop i sommar. Så skönt att den funkar! Jag är ju jättesugen på liknande vattenblänk, men känner att jag har en massa lösa trådar och projekt att göra färdiga först.
  Trevlig helg
  /Anette

 2. Åh så roligt att få se bilder från dammen Kristina! Och grattis till att den är klar. Den var väldigt mycket större än jag föreställt mig. Så väl genomtänkt också (som med allt ni gör). Och till och med en liten spång. De japanska lönnarna gillar jag, passar så fint in. Det var väl bra att det fick ta lite tid för oj så bra det blev. Man ska ju inte längta till vintern men … jag längtar efter att få se före och efterbilder. Älskar ju sånt som du vet 🙂
  Njut nu av sommardagarna som ska komma i veckan vid er fina damm!
  Kram Anita

  • Kände att det var dags att visa någon gång… 🙂 Den blev större än vad vi hade tänkt från början, men jag är nöjd med beslutet att ge den mer plats. Tanken med spången är dels att dela av det långsmala, dels att man kan sätta sig på den och titta på växter och insekter i damnen. Kul för barnen inte minst.
   Flera av lönnarna vi köpte i våras var öronmärkta för området vid dammen i första hand och jag är nöjd med att de fick plats där.
   Det kommer att ta tid att leta fram alla bilder jag har tagit av dammbygget under fem månader, och det är därför de inläggen dröjer. Tids nog kommer vintern och lite mer innetid. 🙂
   Ska absolut njuta av fint väder! Hoppas du gör detsamna.
   Kram Kristina

 3. Vi är många som längtar efter dina vinterinlägg, även om vi inte längtar efter vintern! Tack för att vi får se hur dammen ser ut nu, ni är så fantastiskt bra på planering och utförande. Det känns att ni tänker till några steg längre än de flesta. Mycket, mycket imponerande, inte minst att jobbet gjorts just denna speciella sommar.
  Det enda jag önskar mig (förutom att få läsa dina vinterinlägg) är att du tar något foto med en person (eller ett djur!) på, för det är så svårt att förstå hur stor dammen faktiskt är. Måtten du skriver är svåra att se i bilderna.
  Kram kram.

  • Jag lovar att uppfylla ditt önskemål, jag tvingade maken att fota mig när jag jobbade med dammen så på de fotona syns storleken på ett annat sätt. Att ta fram foton från fem månader tar dock sin lilla tid, men jag lovar att det blir av.
   Vi har försökt att fundera ett varv till och nästa år ska maken snickra ett litet trädäck i hörnan bakom dammen (som fortsättning på ”bakkantsdäcket”).
   Det var onekligen en utmanande säsong att gräva damm. Kruttorrt, dammigt och svettigt att gräva och köra bort jorden i skottkärra. Men nu ser dammen ut att ha funnits där i flera år. 🙂
   Kram Kristina

 4. Ja det är verkligen njutbart att titta på er damm! Vilket jobb ni måste ha gjort, den är så fin och genomtänkt och vackra växter och omgivning! Jättefint! Skall blir roligt att se lite före- och efter- och undertidenbilder sen!
  Kram Gunilla

  • Tack! Ibland förstår inte jag det heller… 😉 Men jag rensar bort både träd och växter när det behövs. Jag är glad att jag inte stressade fram dammen utan hade kul på vägen när jag gjorde den. 🙂
   Kram Kristina

 5. Pingback: Min nya favoritplats i trädgården – dammhörnan | Kristinas oas

 6. Pingback: Höstens färger i trädgården – gult, orange och rött | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s