Regn, blåst och en viss höstfrustration

Alltså, här har det varit faaantastiskt höstväder hela veckan. Sol, värme och uppehåll. På jobbet har jag grävt, planterat och höstfixat. Vad händer sedan lagom tills jag har cyklat hem vid lunchtid på fredagen? Regn och blåst, det är svaret! Men jag hann ut en snabb runda i trädgården med kameran i dag innan det strilade ner igen…

Framsidan med spade i stäpprabatten, uppgrävda växter och skottkärra som väntar på att ta dem till komposten. Det knallröda trädet till vänster i bild är vår nya japanska lönn ‘Ryusen pendulum’.

Trädhörnet med benveden i förgrunden. Den här benveden har jag fått och jag har inte riktig koll på vilken sort det är, men fina frukter har den i alla fall. I bakgrunden börjar solfjäderslönnen Acer japonicum ‘Acontifolium’ att visa höstfärg.

Här syns det lite mer… Och så kvittenträdet med alla sina fina frukter! Mums, snart dags att göra membrillo igen!

I hörnet vid dammen börjar också de nya träden att anta höstfärg. Ska bli intressant att se hur det fortsätter.

Rönnsumaken Rhus typhina ‘Tiger Eyes’ har börjat bli orange. Bakom den ett zebragräs, en rödbladig perukbuske och till höger en trädgårdskryddbuske ‘Hartlage Wine’.

Nu hoppas jag innerligt att prognosen med nästan uppehåll i morgon söndag stämmer. Jag har alldeles för mycket att fixa med för att bara vara inomhus och städa garderober (ja, för det ska ju också göras någon gång, så lika bra att göra något vettigt när vädret ställer till det. Frustrerad, moi?! 😉 ).

På fixalistan står:
Gräva upp perenner som ska väck, plantera nyinköp, rensa ur växthuset på tomater och gurka, så asiatiska grönsaker i backar och ställa in i växthuset, plantera vårlökar i krukor och rabatter, beskära träd och buskar…

Här ett av ”städområdena” i trädgården, den nya komposthörnan belamrad med växter som ska planteras, tunnor med matkompost som ska gödsla trädgårdslandet nästa säsong med mera. Det vänstra facket var för ett år sedan lastat långt över toppen, på den här säsongen har det sjunkit samman till hälften (och under tiden gött en stor pumpa). Under det här året lägger jag trädgårdsavfall i det högra facket och det lär räcka större delen av nästa år också (när de två grindarna har kommit dit). Vardera facket är på ungefär 2,5 kubik. Jag kommer att ha stora mängder fin mulch nästa vår. 🙂

Städområde 2: växthuset. Skördade de sista gurkorna i dag, nu är det för kyligt för att de små ämnena som är kvar ska orka utvecklas. Enstaka tomater mognar, men det är så få kvar. En sista chiliplanta väntar på skörd, frukterna har inte behagat mogna förrän nu! De andra chiliplantorna ligger redan i komposthögen.

Ja, ja, det blir när det blir, höstbestyren här hemma. Jag vet ju det. Men när jag räknat ner dagarna till fixandet i den egna trädgården och sedan ser vädret grusa planerna är det surt. Nästa lördag jobbar jag på en lokal skördedag där vi ska ha ett fröbytesarrangemang, det ska bli kul. Förra året bytte jag till mig frön till både Borlottibönor och svarta stockrosor. Vad det blir i år ska bli intressant att se.

Vårlökar skrev jag ovan. Det har jag handlat några fler sedan sist på en viss tysk kedja och de ska främst hamna i kruka (för att sedan planteras ut i rabatt nästa vår när jag ser var det är tomt/de passar i färg). Det här fick följa med hem:Synnerligen konstig pärlhyacint ‘Fantasy Creation’, irismix ‘Montecito’ och ‘Miss Saigon’, våriris ‘Katharine Hodgkin’, krokus ‘King of the Striped’, grå klocklilja och krokus ‘Barr’s Purple’.

Hyacint ‘Gypsy Queen’, tulpan ‘White Parrot’, hyacint ‘Woodstock’ och tulpanerna ‘Apricot Foxx’, ‘Lasting Love’ och ‘Blushing Lady’.

Vad blommar just nu i trädgården då? Ja, bland annat detta:Höstcyklamen, Cyclamen hederifolium. Har ju varit så förtjust i mina dvärgcyklamen Cyclamen coum som blommar tidig vår, nu har jag några knölar som blommar på hösten också.

Bland sommarblommorna har sommarrudbeckian, Rudbeckia hirta ‘Zahara’ äntligen kommit igång. Den som väntar på något gott…

Visst är den fin den vita alliumen? Som egentligen är kinesisk gräslök…! 🙂

Stjärnan så här års är nog ändå den håriga skuggliljan ‘Pink freckles’. Vi fick den i present när vi firade vår tioåriga bröllopsdag, så den har en fin plats i hjärtat bara av den anledningen.

Så vackra och intressanta blommor, tycker jag.

Länkar till Trädgårdsfägring som denna vecka har just Höstbestyr som (frivilligt) men passande tema. Trevlig helg och fin septembervecka! Och för dig som inte heller vill gå ut i höstrusket, varför inte baka lite engelska scones? Har lagt in ett recept i menyn under Recept och du når det också direkt genom att klicka HÄR.

16 tankar på “Regn, blåst och en viss höstfrustration

 1. Ja, det er virkelig mye som skal gjøres i hagen nå, men været får vi ikke gjort noe med! Tricyrtis er så vakre 🙂 Jeg plantet en ny i vår, men kan ikke se noe til den… Kan ha tørket ut 😦
  Nei, nå må jeg se å komme ut i det fine høstværet.
  God søndag!

  • Åh, hoppas din skugglilja har klarat sig! Mina två första dog, men den jag har nu stortrivs. Vädret är som det är, bara att gilla. 😉 Och i dag gillade jag vädret! Sol och uppehåll, hann en hel del. 🙂

 2. Ja, stormen Knud kom virkelig med en hard beskjed om at høsten er her. Etter sånn en varm og lang sommer er angsten for høsten større enn noen gang:) Men, jammen har du mye flott å nyte, og mer blir det neste år med alle løkene som skal ned i jorden.
  Jannicke

 3. Mycket fint ser jag där iallafall och lökvalet också. Tyvärr var Lasting Love slut i den kedjan här och även på alla andra ställen. Den tulpanen blir otroligt fin. Ja vädret kan göra en frustrerad när det är mycket som ska göras. Som pensionär tar jag det mer med ro… ibland lite för när vädret är varmt .. och så får jag brått till slut ändå. Kan hälsa från din mamma som jag träffade på STA igår och som jag vann en påse krolliljor och pärlhavre lustigt nog ifrån. Din skugglilja är helt fantastisk. Jag har en som jag också vann förra hösten och den ska till att blomma nu. Älskar dessa vinster lika mycket eller mer än de växter jag betalar dyrt för.
  Ha en bra vecka
  kram Luna

  • Lastning Love fanns det bara en påse kvar av. Förstår att den var populär, ser så fin ut!
   Vädret är som det är, men ibland blir jag knasig på det. Det blir ju mörkt så snabbt på kvällarna nu att det är sällan jag hinner något vettigt utomhus då.
   Krolliljorna sprids till många, bra så! 🙂 En vacker lökväxt!
   Skugglilja var länge ett sorgebarn i vår trädgård. Dog de inte så hann de aldrig blomma. Tills jag satte den jag har nu i ljust österläge! Och det gillade den. Just när växter är minnen känns det extra kul.
   Kram Kristina

 4. Jag hoppas du fick bättre väder igår och kunde vara ute och fixa. Trist när man har planerat en massa som ska göras och så sätter vädret käppar hjulet. Många fina lökar från den tyska firman jag kan gissa namnet på. Och jag ler lite när jag ser dina cyklamen. Det känns som det alltid blommar cyklamen hos dig 🙂 Jag vet att jag brukar se fram mot dina inlägg när det fortfarande är vårvinter med blommande cyklamen. Ett av mina första vårtecken.
  Hoppas du får en fin vecka!
  Kram Anita

  • Jajamensan, det blev en heldag i trädgården! 🙂 Hann lite här och lite där, så klart nöjd med den dagen.
   Eller hur, måste ju ha cyklamenblomning ytterligare några månader. Bladen på de vårblommande har redan kommit upp.
   Just nu sitter jag annars, helt betagen, och tittar på fem pyttesmå vaktelkycklingar… Vi har försökt kläcka vaktelägg sedan i juli, men först nu blev det resultat. Hur söta som helst är de!
   Kram Kristina

 5. Nog är det lurigt väder nu! När det ska vara sol kommer en regnskur och när man laddat för regn är det sol. Tackolov hann vi plocka våra äpplen i bra väder och innan frost, annars har jag knappt varit ute i trädgården. Jo, jag har ju också köpt lökar på den där tyska kedjan, men upptäckte lite sent att de kommit till butiken. Trots det fanns som tur var en hel del Allium kvar. Mina lökar är direktplanterade där jag tänkt att de ska få vara, men nu har jag också fotograferat förpackningarna bredvid planteringsplatsen så att mitt korta minne inte ska bli överraskat nästa vår 🙂
  Och som jag insåg på Instagram, den där skuggliljan måste jag hitta!

  • Jag missade också starten på lökförsäljningen, men det fanns en hel del kvar ändå.
   Skönt att du hann skörda äpplena i bra väder, det är ju så mycket trevligare! 🙂
   Och klart du ska leta reda på en skugglilja! Och plantera den i läge med höstsol, men med lite lagom skugga under värsta sommarhettan.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s