Lökbegäret är stillat (i alla fall för i år)

Ja, det är väl lika bra att erkänna med en gång: jag har köpt fler vårlökar. 🙂

Så kan det gå när man hamnar på lökmöte hos Trädgårdsamatörerna. Hade turen med mig i lottningen och fick välja tidigt vad jag ville köpa. Det fanns säkert rariteter som jag missade, men jag utgår alltid från vad jag själv gillar. (Bilderna är mina egna eller sådana som man får använda, resterande har jag lagt in med länkar som visar bildsök för den som är nyfiken på hur blommorna ser ut.)

Detta är vad som inhandlades under kvällen:

5 st låg Allium ‘Cameleon‘ i vitrosa. 20-30 cm hög, blommorna slår ut i mörkrosa och bleknar sedan till vitt.

60 st Crocus chrysanthus ‘Romance’ i svagt gult‘Romance’ har jag sedan förut, men den behöver påfyllning. Det är en av de första krokusarna som slår ut i Stäpprabatten varje vår.

3 st Frittilaria imperialis ‘Early Fantasy‘ en kejsarkrona med rosaaprikos blomma.

2 st Frittilaria persica ‘Twin Towers Tribute’, mörk klocklilja i nästan svart. Varje lök får två stänglar (därav namnet).

3 st Iris unguicularis i blått. Den här irisen klarar mellan -10 och -15 grader, så jag får nog odla den i kruka. Att jag ville testa den beror på att den blommar mitt i vintern. Samtidigt med snödroppar och vintergäck! Hur ljuvligt vore inte det?! Tyvärr verkar den vara en lök som tjurar länge innan den blommar, men testa måste jag göra i alla fall.Bildresultat för iris unguicularis

3 Iris Lousiana ‘Black Gamecock’, en mörkblå iris för dammkanten. Ska vara både tålig och blomvillig, så jag håller tummarna.Bildresultat för iris black gamecock louisiana

1 st Lilium martagon ‘Gaybird‘ i rosa och creme. En krollilja i gammalrosa med gula och bruna prickar. Supersnygg, tycker jag.

5 st Narcissus ‘Jersey Lace‘ vitgul med orange trumpet.

5 st Narcissus ‘Pueblo‘ vit med svagt gul trumpet.

5 st Narcissus ‘Julia Jane’, en liten svagt gul narciss. Förtjusande söt tycker jag.Bildresultat för narcissus julia jane

5 st Tulipa polychroma botanisk tulpan i vitt med gul bas. Är svag för tidiga botaniska tulpaner och har några olika här och var i trädgården.Bildresultat för tulipa polychroma

5 st Tulipa ‘Black Jewel‘, franstulpan i nästan svart.

5 st Tulipa ‘Brown Sugar‘ kopparrosa tulpan.

De två sistnämnda ska jag testa och se hur de är i färgen. Är de bra ska jag köpa fler nästa år. Funderar på att ha dem vid Stora trädäcket i stället för de mer rosatonade jag har där nu (till höger på bilden nedan).

12 tankar på “Lökbegäret är stillat (i alla fall för i år)

 1. Många fina lökar du köpt! Det är så kul att välja ut det man vill ha på hösten och drömma om hur det sen ska se ut när dom tittar upp i rabatten – och ibland inte alls blir som man tänkt sig! Men oftast blir det bra ändå!! Den jag gillade bäst var den lilasvarta irisen `Black Game´, ska bli spännande att se hur den blir här i Sverige.
  KRAM/Susie

 2. Det må jag säga var många snyggingar. Narcissus ‘Julia Jane’ ser ju inte ut som en narciss men såå snygg. Älskar ju den färgen. Och botaniska tulpaner är så fina. Har upptäckt att rådjuren faktiskt inte verkar gilla dom.

  Kram Anita

  • Annika (Naturliga ting) visade Julia Jane på bild i våras och jag noterade den på min vill ha-lista. Så klart jag knep en sådan påse när den nu fanns på lökmötet. 🙂
   Så bra att rådjuren låter bli de botaniska tulpanerna. En sak mindre att oroa sig för i vårtid.
   Kram Kristina

 3. Jamen vi är ju många som förstår dig! Som vet precis hur underbart det är på våren när blommorna kommer och man tackar sig själv för att man satte alla lökar höstarna innan. Jag sitter fortfarande och grunnar på om jag ska beställa en lök jag gärna vill ha, eller om jag ska bestämma mig för att det är för sent nu. Tänk att du fick välja så tidigt, den meningen avslöjar hur ”ha-galna” en del av oss är. Hoppas att ingen blev jättebesviken för att den inte fick något som önskats. Jag ser fram emot vårbilderna redan nu!

  • Det fanns mycket lök och de som fick välja sist i första omgången fick välja först i andra rundan. Rättvist och bra! 🙂
   Håller tummarna för fin vårblomning. Och inte är det för sent än att plantera (i alla fall inte i kruka).
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s