Just nu bland sprakande höstfärger

Vissa höstveckor ändras trädgården timme för timme. Blåst, regn, kyla och sol gör sitt till för att löven ska falla eller få mer färg. Ännu har minusgraderna inte kommit, en andra omgång med +0,5 grader har vi dock haft.

I går, söndag, var en mulen dag. Jag gick en tur med kameran och så här såg det ut:

Framsidan där gräscirkeln så här års ramas in av höstfärger från Carmencitarönn, kopparlönn, trollhassel ‘Diane’ och azaleor.

Vid uppfarten möts jag av den här synen varje dag, de lila bären på glasbärsbusken Callicarpa bodinieri var. giraldii ‘Profusion’ och så matchande lila höstastrar av okänd sort.

Ser du gästen?Här är den inzoomad. Domherrehonan letade frön och insekter i både praktmagnolian och kopparlönnen.

I Lunden vid nya fågelhuset och kaninernas utebur lyser körsbärsbenvedens frukter rosaorange och höstastrarna ‘Fellowship’ blommar i rosalila.

Men ni som hängt här på bloggen ett tag vet ju vad den verkliga stjärnan i trädgården är så här års…

… den rödorange ullungrönnen Sorbus ulleungensis ‘Dodong’! Den är liksom svår att missa när man går en runda.

Här har den sällskap av den lika röda solfjäderslönnen Acer japonicum ‘Acontifolium’.

I dag, måndag, såg det inte alls ut som det gjorde i går. Men det är ju så hösten är. Det som är nu blir väldigt snabbt då. Det här är en ledtråd till hur det ser ut efter nattens blåsande:

Just nu är veckans tema i Trädgårdsfägring, titta in där för fler uppdateringar om höstens intåg i vårt avlånga land (och kanske lite från Danmark och Norge också).

13 tankar på “Just nu bland sprakande höstfärger

 1. Härligt att komma hem till alla dessa färger även om man bara hinner vara ute nån timme innan ljuset försvinner och idag sliter stormen i allt som sitter kvar på grenarna. Måste säga att jag tycker din ullungsrönn är betydligt rödare än andra jag stött på, extra röd helt enkelt.
  Ha det så gott
  /Anette

  • Vi är lika nöjda varje höst med det trädvalet. 🙂 I år är färgerna helt fantastiska. I dag har det blåst väldigt mycket så vi får se om det är några blad kvar alls på träden när jag kommer hem. Även om jag inte gör så mycket ute hemmavid i veckorna, så går jag oftast en snabbrunda för att njuta lite av det som är fint just nu.
   Kram Kristina

 2. Jodå, jag har ju hängt här länge vilket jag är glad för … och jag kommer att fortsätta att hänga här 🙂 Och ‘Dodong’ tröttnar jag aldrig på att se bilder av. Jag frågade mig själv här om dagen varför jag inte har någon själv men svaret kom snabbt från mig själv. ”Du har inte plats”. Glasbärsbusken tillsammans med höstastern är så snygg. Vilket äktenskap det blev. Och vilket trevligt besök du fick i trädgården. Jag måste säga att hon är perfekt kamouflerad. Jag hittade henne inte på den första bilden, inte förrän jag sett den andra bilden och visste var jag skulle titta.

  Kram Anita

  • Glad att du har varit med länge och stannar kvar! 🙂
   Åh, men visst skulle du väl ha plats! Uppe mot skogsbrynet? Vid rhododendronen?
   Blev så glad av se domherrehonan, de brukar inte komma hit förrän på vintern när de äter frön i ginallalönnen.
   Kram Kristina

   • Vet du, nu sitter jag här och ler glatt. Redan innan jag läste ditt svar idag så satt jag och funderade på min azaleasluttning, om det inte skulle kunna smyga sig in en ‘Dodong’ där. Jag har ju redan en magnolia och det fungerar ju bra. Kanske, kanske det kan gå. Jag har ju hela vintern att tänka vidare och planera. ‘Dodong’ är faktiskt en dröm jag har, en stor dröm.

    Kram Anita

 3. Här sitter jag och ler åt din och Anitas konversation 🙂 Klart hon ska ha en Dodong! Den är helt magisk i sina färger!
  Jag har en helt vanlig rönn vid entrén, den stod här när vi köpte huset och jag är så tacksam över att den har så fina höstfärger. Sonen som har sitt fönster mot den har husets vackraste utsikt.
  Nog odlas det för få rönnar rent allmänt? Borde inte kommunerna inse hur vackra de är?
  Kram kram ❤

  • Eller hur?! Klart Anita ska ha en Dodong?! 🙂
   Rönnar är klart underskattade. Inte bara för höstfärgerna, de är fina året om. På jobbet har vi för övrigt planterat en Dodong som börjar bli riktigt fin. Flerstammad så klart. 🙂
   Kram tillbaka!

 4. Pingback: Höstens färger i trädgården – gult, orange och rött | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s