Natten mellan 27-28 oktober kom då minusgraderna. I vårt fall bara -1. Förberedelserna inför vintern har ändå gått in i högvarv. Nu är det inte långt kvar innan trädgården går in i vintervila.
Alla lökar är (äntligen!!) planterade i krukor och instuvade i lilla och jättelilla växthuset. Ihop med alla växter som ska övervintra där och lite vintersådder av sallat och asiatiska grönsaker är det trångt. Rosmarin, daggtörel med flera bor här under vintern.
Sallat som gått upp i frö såddes i en plastback och ställdes i växthuset för några veckor sedan. Många små goda blad finns nu att plocka veckorna framöver.
Frostkänsliga växter är inställda i lekhuset (de som behöver ljus) och fågelhuset (de som inte behöver ljus). I båda utrymmena har vi frostvaktselement. Växter med dålig härdighet har jag tagit sticklingar av. Som underbara salvian ‘Nachtvlinder’ som övervintrar fint som stickling i kallväxthuset, men inte på friland. Jag köpte den hos en öppen trädgård i London 2015 och vill absolut inte vara utan den.
Förberedelser inför den där minusgraden bestod också i att äta upp mogna hösthallon och den allra sista jordgubben. Och ja, den var söt och god, trots det lite bedagade utseendet. 🙂
Har också plockat av alla kvittenfrukter, 30 liter blev det i år på vårt lilla träd! Nu ska det kokas membrillo! 🙂
Sötpotatisen som vuxit fint i sin stora 45-literskruka hela den varma sommaren vältes ut i skottkärran och ser man på!
Så här många potatisar i varierande storlek dolde sig därunder! 🙂
I trädgården har de flesta höstfärgerna nu blåst bort och ligger på marken. Nästa helg väntar lövblåsning, löven ska bort från grusgångarna och in bland träd och buskar. En del färg finns dock kvar.
Ullungrönnen ‘Dodong’ har nästan inga löv kvar, men blomsterkornellen bakom är fortfarande fin och perukbusken till vänster i bild har bladen kvar.
Av de nya lönnarna är det bara en som verkar behålla bladen kvar länge: ‘Hupps’s Red Willow’.
Det här var mitt bidrag till veckans tema Att förbereda trädgården för vintern hos Trädgårdsfägring.
Önskar en trevlig vecka, för min del kommer den att tillbringas med lövblåsare på ryggen i jobbet. Tungt, men också ganska roligt att få löven att dansa dit jag vill innan kollegorna kommer med stora lövsugen (som liknar en jättelik dammsugare) och slurpar upp högarna.
Det måste vara skönt att ha tillgång till vettiga verktyg när man har ett sånt jobb som du. Tänk om man var tvungen att räfsa allt för hand och sen få upp högarna! Inte kul!!
KRAM/Susie
Om det är! 🙂 Det blir lite handräfsande här och var ändå, men bara där det inte går att blåsa (vid parkerade bilar till exempel). Det som är bra är att en del av de uppsugna och sönderslagna löven lastas av vid stadsodingarna så de som odlar där kan förbättra sin jord. Gillar kretslopp.
Kram Kristina
Kul med så lyckat sötpotatisskörd! Gissar att de älskar värme så sommaren varit perfekt. Gott med sötpotatis, särskilt rostad men jag har inte testat att odla ännu, kanske nästa år.
Allt gott
/Anette
Ja, det var över förväntan tycker jag. Hade bara krukan stående i västerläge, ett annat år med kallare sommar kan jag sätta den mer skyddat/varmt utanför växthuset.
Vi ugnsbakar dem nästan alltid, tycker det är jättegott.
Kram Kristina
Vilken utdelning på potatisen som du odlat i spann. Skönt att ha fått alla lökarna planterade. Jag väntar på liljelökar som skall ner i jorden så jag är glad att temperaturen stigit några grader. Ha en skön vecka.
Ja, kul när skörden blir bättre än förväntat! 🙂 Lycka till med lökplanteringen.
Ja snart kommer vintern, känns det som. Jag känner mig snart färdig jag också, och börjar precis som du bli redo för att låta trädgården gå i vila. Det är lite skönt med vintervilan då man kan hämta ny inspiration.
Den där lövblåsen du beskriver skulle jag gärna haft här. Det verkar som om jag fått in hela grannskapets löv i trädgården i år. Tröstar mig med att det blir finfin jord av dem när jag går där och räfsar. 🙂 Gissar dock att min lövmängd är ringa jämfört med den du får blåsa ihop, och då är det gott att höra att ni har bra redskap till er hjälp.
Eventuellt kommer Erling med till Varberg i år. Det är lite oklart på grund av hans jobb än så därför avvaktar vi med att boka. Jag hör av mig när jag vet hur det blir.
Kram Anna-Karin
Stackare, har lövvindarna inte varit på din sida denna höst?! Bra att du gör jord av löven i alla fall! 🙂
Jag hoppas vi ses i Varberg oavsett om du kommer själv eller inte. 🙂
Och så säger jag att du fångat rimfrosten så fint på din blogg! Här kom minusgraden mitt i natten och på morgonen såg jag inte ett spår av den. Ingen rimfrost här inte!
Kram Kristina
Om inte Erling kommer med så kommer jag nog själv, eller kanske med min syster igen. Det är roligt att Erling vill med, och att han blir mer och mer intresserad, men tråkigt att han har svårt att komma ifrån …. Det vore jättekul att träffas så jag hoppas. som sagt, att i alla fall jag kan komma.
Mmmm, man har lite tur när rimfrosten ligger kvar och man hinner ut innan den försvinner. Men det kommer fler tillfällen gissar jag ….
Kram
Ökande trädgårdsintresse ska uppmuntras. 🙂
Kram Kristina
Det vattnas i munnen när jag ser de små salladsbladen. Och när jag ser jordgubben så kommer jag och tänka på grannens lilla dotter för ett par veckor sedan. Hon upptäckte jordgubbar i deras pallkrage och det lyckoutrop som kom från henne var obetalbart.
Och vilken skörd av sötpotatis. Jag har läst om att det i princip är omöjligt att lyckas med sötpotatis då dom tar sådan tid på sig. Och så har ni fått så riklig skörd i kruka. Det blev jag sugen på att försöka med nästa år.
Kram Anita
Visst är det härligt med bonusskörd så här års! 🙂
Jag testade sötpotatis i stor kruka förra årets regniga och kalla sommar. Då fick jag typ fem knölar på en planta. Men jag tyckte även det var ok. I år blev det bonus. Så mitt tips om man vill pröva är att ta en stor murarbalja (som går att sätta rostfritt vid tidig köldknäpp).
Kram Kristina
30 liter kvitten! Är det rekord, tro? Jag har köpt membrillo på Lidl, men tyckte inte att det var en höjdare. Inser såklart att hemgjord är något helt annat. Vad mer kan man göra?
Rekord för mig i alla fall! 🙂 Brukar plocka hälften kanske (och det räcker bra). Har aldrig ätit köpt membrillo, så vet inte hur mycket det skiljer sig i smak.
Man kan klyftbaka kvitten i ugn och göra likör, men jag brukar nöja mig med membrillo. Får se hur mycket frukt jag har kvar sedan om jag testar något nytt.