Prydnadsgräs i vinterträdgården

Så här års är trädgården ganska brun. Men det finns ju fina saker i den kulören också. Som prydnadsgräs. En av mina favoriter är dunborstgräset, Pennisetum villosum. Vipporna är fortfarande fina och tar upp den brända tonen i kopparlönnens vackra stam.

Strax bredvid står ännu ett prydnadsgräs, Miscanthus sinensis ‘Morning Light’. Under  tillväxtperioden är det ”fontänformat”, nu har det börjat falla sönder lite, men jag gillar det ändå.

Det här gräset, Panicum virgatum ’Cloud Nine’, är otroligt skirt i sitt uttryck.

Vipporna är snygga i buketter under sensomamren.

Diamantrör, Calamagrostis brachytricha, har supersnygga vippor vintern igenom hos oss. Allra vackrast är de i motljus.

Det här gräset vet jag tyvärr inte vad det är… Jag köpte det för många år sedan och namnet är borta. Känner någon igen det så tar jag tacksamt emot förslag på vad det kan vara. Det är cirka 50 cm högt och numera har det helt tagit över i Solrabtten där blåregnet växer. Men jag tycker inte att det gör något, det är fint med vipporna så här års.

Granne med vinterbär, Skimmia japonica, växer den vackra gulstrimmiga vintergröna itzustarren Carex oshimensis ‘Evergold’. I bakgrunden syns några av glasbärsbuskens lila bär (jodå, de hänger fortfarande med).

Det finns fler gräs än så i trädgården, men det får räcka för denna gång. Avslutar med lite annat från trädgården: julrosen Helleborus niger som blommar så fint…

… dvärgcyklamen, Cyclamen coum, som har massor av knoppar om man lyfter lite på bladen…

…och vid ingången har växterna fått sällskap av lite julpynt.

Det här var mitt bidrag till Trädgårdsfägring som denna vecka har prydnadsgräs som tema. Titta gärna in där. Önskar en fin decembervecka!

6 tankar på “Prydnadsgräs i vinterträdgården

 1. Härliga bilder från en som tydligen njuter av årets alla säsonger! Själv tror jag att jag ska gå i ide snart – fast min gubbe kom nyss och sa att nu är det bara 2,5 månad kvar till starten på 2019´s bilracesäsong. Och 2,5 månad går ju egentligen jättefort…..
  KRAM/Susie

 2. Självklart har du många vackra gräs också! Men har jag rätt när de ser ut att vara mindre bestånd, eller har du något riktigt stort också? Tänker du på något speciellt sätt just när du planterar gräs?
  Jag är så nöjd att jag äntligen planterade mitt första gräs i höstas, det har redan gett mig så mycket glädje!
  Kram Anni

  • De riktigt stora tuvorna jag hade har jag delat på för några år sedan.
   Jag brukar fundera på var jag vill ha dem på vintern, för det är då de syns bäst. (Och det betyder att de ibland flyttas när jag ser att den lågt stående vintersolen hade nått vipporna om de stod en meter till höger i stället… 🙂 )
   Kram Kristina

 3. Alltså, den där glasbärsbusken bara måste jag ha! den förföljer mig märker jag men på 2 år så har jag fortfarande inte skaffat nån för under våren och sommaren så glömmer jag. Please, påminn mig 😀
  kram och ha en fin helg!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s