En charmerande äldre trädgård – inspiration nr 1

Välkommen till årets första inspirationsinlägg! 🙂 Varje år vid den här tiden visar jag bilder från trädgårdar jag har besökt året innan.

Välkommen in! Strax innanför entrén blommar en vacker blomsterkornell i vitt.

Blomsterkornellens vackra ”blommor” (egentligen är det ju högblad, blomman är den lilla gröna knappen i mitten).

Den här första trädgården var också den första jag besökte under Trädgårdsamatörernas Riksmöte i Stockholm i juni 2018. Ägaren, en äldre dam som passerat de 80, orkade inte riktigt ta hand om den trädgård hon hade byggt upp under många, många år. Men det gjorde alls ingenting att den var lite ”rufsig” här och var, den var lika charmerande som sin ägare och gjorde mig alldeles varm i hjärtat. Kärleken till trädgården, timmarna, dagarna, åren som hade spenderats där…

Portal och en välanvänd stig i trädgården.

Omgivande skog och bitar av den stora lummiga trädgårdens träd och buskar.

Trädgården ligger på klipphällar och damen hade fyllt klippskreva efter klippskreva med jord och växter. Och dammar! Det porlade av vatten, fåglarna kvittrade och överallt surrade det av insekter. Jag fick lite Tasha Tudor-vibbar, för er som känner till henne.

En ”liten” damm uppbyggd i en av de många klippskrevorna på tomten.

Och mitt i allt, en gammal timrad stuga. Grånat virke, klipphällar och rosor – kan det bli vackrare?

Krolliljor i olika nyanser blommade innanför låga buxbomshäckar.

Det syns knappt på bild, men det som ser ut som ett vitt streck i mitten på den övre halvan är rinnande vatten som skapade ett härligt ljud av vatten i trädgården.

Och så var det rosorna… De slingrade, de kröp, de vällde fram där man minst anade det. Helt ljuvligt! Namn? Ingen aning, ägarinnan kom inte ihåg, sortnamn var en oviktig detalj i den här trädgården. Så glöm ”vill ha-listan” och bara njut av rosornas färgprakt i ett kollage!

 

En del av trädgårdarna jag visar i inspirationsinläggen är öppna för besök, men denna är det inte (längre). Men jag låter den här skylten sammanfatta budskapet om både människor och växter.

Nästa vecka blir det besök i en brant trädgård med många olika trädgårdsrum. Tidigare inspirationsinlägg hittar du HÄR. Tipsar också om att titta in hos Trädgårdsfägring för fler trädgårdsbloggare. 🙂

Trevlig helg! Själv tillbringar jag den  på Trädgårdsfest mitt i vintern i Varberg ihop med ett härligt gäng trädgårdsälskare från Sällskapet Trädgårdsamatörerna.

10 tankar på “En charmerande äldre trädgård – inspiration nr 1

 1. Åh, en själsfrände! Rufsig trädgård utan sortnamn 🙂 Bilden på den timrade stugan med rosor och klipphäll är ju helt bedårande – och samtidigt så skön för den miljön är inget jag själv kan återskapa. Lummigheten och rosorna tar jag med mig, man kan aldrig få för många rosor.
  Kram!

  • Precis! All inspiration måste inte vara att man vill ha det likadant i sin egen trädgård. I bland kan man bara njuta av hur någon annan har det. Och rosor är underbara, med eller utan sortnamn.
   Kram Kristina

 2. Jag brukar säga att jag har olika vårtecken. Ett är när jag kastar ut julen, ett annat är när du börjar visa dina inspirationsinlägg 🙂 Och det här var verkligen inspirerande. Och Tasha Tudor-vibbarna kände jag verkligen. Helt fantastiskt med en lite vild och rufsig trädgård. Och klippskrevorna med vattnet. Och jag förstorade bilden och såg tydligt det vita vattenstrecket. Så läckert.Förstår att du blev varm i hjärtat av att besöka denna trädgård. Och tack för att du delar med dig!

  Ha nu en jättefin trädgårdsfest i Varberg!
  Kram Anita

  • Gulle dig! Vad roligt att mina inspirationsinlägg får vara ett vårtecken för dig! För mig är de ju det också, och inte minst ett sätt att fördriva tiden fram tills trädgården sätter fart igen.
   Det var en underbar trädgård att besöka och jag (och många fler) tyckte den var oerhört charmig och vacker.
   Tack, ska ha en finfin helg! 🙂 Önskar dig detsamma!
   Kram Kristina

 3. Den trädgården ser härlig ut, jag gillar lite rufsiga trädgårdar där inte allt är helt perfekt. Tyvärr fanns inte den på vår bussturlista när vi åkte runt Stockholm på riksmötet förra året. Ha det fint.
  Carita

  • Det är ju det som är både roligt och tråkigt, att vi får se lite olika trädgårdar vid ett riksmöte. Hoppas du har nöjd med de du fick besöka. 🙂
   Trädgårdar med charm är en bristvara, så jag var så glad att jag fick besöka den här.
   Kram Kristina

 4. Vilken härlig trädgård – man får verkligen hoppas att den som ska ta hand om den efter den 80-åriga damen verkligen fortsätter att sköta den på rätt sätt. Tyvärr är det ju oftast inte så, kanske beroende på att vi alla har våra åsikter om hur vår närmiljö ska se ut.
  Fast jag har hitintills varit ganska förvånad varje gång jag åkt tillbaka och kikat på min trädgård i Älvsjö, Stockholm och upptäckt att det varken tagits bort – men inte heller lagts till – något i vår förra trädgård. Det är inte heller så där jättekul, det tyder ju på att dom nya ägarna inte är så speciellt intresserade!

  • Visst är det en härlig trädgård! Vad som händer där sedan får vi se. Det är ju så att vi alla har olika tycke och smak.
   Skönt ändå att din förra trädgård inte är skövlad.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s