Dags för 2019 års trädgårdsplaner

2019 är året utan stora projekt. Jodå, så är det! 🙂 Som jag berättade förra året går vi efter 20 år över från anläggningsfasen till förvaltningsfasen. Men självklart blir vi inte direkt sysslolösa för den sakens skull… 😉

Vi har flera projekt kvar från 2018 som vi prioriterade ner när kaninhusbygget drog ut på tiden och massor av tid gick åt till att vattna och hålla liv i trädgården.

Bygga ett hus till de två stora soptunnorna med hushållsnära sortering som kommunen ska införa. När de nu gör det… Huset ska ha växter på taket och göra att vi slipper se tunnorna.

Bygga en grind in till kompostområdet, så ‘Mme Alfred Carrière’-rosorna vid sidan om är det som syns, inte alla uppkrukade växter, skottkärror och annat. Rosorna har till vår glädje både överlevt och satt rejäl fart efter flytten för ett par år sedan.

Och på tal om kompost. Tanken är också att detta år om möjligt köpa så lite jord och näring som det går och i stället använda oss av vår egen kompostjord och näring i form av varmkompost, nässelvatten, guldvatten med mera. Det ska bli spännande att se hur det går.

Det är dags att dela och gruppera om en del växter i Stäpprabatten på framsidan. Favoriter har vuxit sig stora och kan nu dyka upp på fler ställen i denna vår soligaste och torraste rabatt. En del växter som inte riktigt har fungerat eller har spridit sig för mycket är redan bortplockade eller flyttade. En del av gräsinköpen förra hösten har redan planterats här.

Jag ska också plantera det tomma området vid ‘Wespelaar’ i trädhörnet. Har flera buskar som ska få komma ner här och så ett gäng lundväxter som står uppkrukade. Enda frågetecknet just nu är om snödropparna som ska finnas där ”någonstans” kommer upp till våren… Håller tummarna!

Sedan ska jag ta upp allt i Stora trädäcksrabatten. Gräva upp de illröda Crocosmia ‘Lucifer’ och flytta alla kallrosa tulpaner. Och så återplantera fyra kvadratmeter med växter igen. Till hösten ska nya tulpanlökar grävas ner, som förhoppningsvis matchar de gula och orange på andra sidan gången lite bättre (det ser bättre ut på bild än vad det gör i verkligheten). De kallrosa tulpanerna ska förstås få komma ner i jorden någon annanstans. Skära rabatten kanske? Det återstår att se till våren var de matchar befintliga lökväxter.

Byta de uppruttna brädorna i trädgårdsbänken med de fina gjutjärnsgavlarna. Kanske till ek från en lokal såg, vi får se.

Bygga om spaljén vid ingången till trädgårdslandet. Våra underbara rosor ‘Gislaine de Feligonde’ är för höga. Spaljén anpassades efter den höjd rosorna hade när de växte i västerläge för många år sedan, men här i österläge blir de nästan en meter högre. Varje år får vi hålla dem i schack och kapa i dem. Nu är tanken att portalen ska bli högre och rosorna ha stöd där de slänger sig upp. Det kommer att bli en maffig rosvägg! 🙂

Längst bort i hörnet av trädgården ska det blir ett litet trädäck. Det ska ansluta till den trästruktur som finns i bakkant på dammen. Vi vill kunna sitta och titta på djurlivet vid dammen och se fåglarna i voljärerna. Däcket blir pyttelitet och kommer bara ha plats för en bänk. Men det räcker.

Jag ska ta mig an jätteprojektet att skriva in växtnamn i listorna här på bloggen. Har plastfickor med alla växtlappar, sorterade efter de olika rabatterna. Nu ska de in på bloggen en gång för alla så jag vet vad jag har. Eller inte har… För en del har naturligtvis inte överlevt sommarens torka.

Trädgårdsskissen här på bloggen ska uppdateras. Igen. Det hinner hända mycket på ett år. Kaninhus, lite nya träd och buskar som är uppgrävda för att nämna något.

Vi ska också ”öva” inför 2020 när det är Tusen Trädgårdar igen. Planen är att vi det året ska ha vår trädgård öppen för besök vid fler tillfällen. Våra besökare under Tusen Trädgårdar 2018 efterfrågade besök framför allt på våren, men vår trädgård är ju fin även på hösten. 2019 blir det generalrep – när är bästa tiden att ha öppet?

Sedan har vi ju de andra planerna för 2019. Redan 12-13 januari är det dags för den nya traditionen att träffa mamma och andra trädgårdsvänner i Varberg på Trädgårdsfest mitt i vintern. I år blir det föreläsningar med Peter Korn, Hannu Sarenström, Sara Brenne, Ulf Sill och Lena Eidevall. Någon mer av er som tittar in här som ska dit?

I maj åker jag och yngsta barnet till England för att hon ska träna engelskan under en vecka. Hon har lovat stå ut med en heldag på Chelsea Flower Show och några trädgårdsbesök och jag har lovat stå ut med alla museibesök hon vill göra… 😉 Och så ska vi förstås träffa min bästa väninna sedan åren jag bodde i London. Det är två år sedan vi sågs och vi längtar efter att träffas igen.

Det är också dags för Cph Garden Show midsommarhelgen och eftersom det inte är Malmö Garden Show i år är jag sugen på att åka dit i stället.

Och så är det ju ”byta hus-år”. 🙂 Ännu vet vi inte vart vi ska i år, det ska bli spännande att se. För två år sedan bodde vi några veckor i det här ”Agapanthus-huset” i Loiredalen i Frankrike.

Jag ska förstås odla grönsaker och så sommarblommor också, men byta hus-året blir det alltid lite färre sorter än stanna hemma-året. Någon annan ska ju skörda och vattna de veckor vi bor i deras hus. Har så mycket frön kvar sedan förra året att jag tvivlar på att jag behöver köpa något nytt alls i år av sorter jag inte tar egna frön från. Fast jag har beställt frön från STA och det ska ju bli spännande att se vad jag får av de sorter jag har önskat! 🙂

HÄR kan du läsa om 2018 års planer och HÄR om hur det gick med dem. Titta gärna in på Trädgårdsfägring och se vad andra trädgårdsbloggare skriver om just nu. Veckans tema är Drömmar, och det kan man väl säga att ovanstående planer inför året är.

Nu drar jag snart igång årets omgång av inspirationsinlägg! Häng med från början, och vill du läsa om trädgårdar jag har besökt under åren hittar du gamla inspirationsinlägg HÄR. Trevlig helg!

9 tankar på “Dags för 2019 års trädgårdsplaner

 1. Det där med att ni inte har några nya vidlyftiga planer för 2019 stämmer ju inte! Ni har ju massor av saker på gång och det du beskrivit tycker inte jag går in under några ”förvaltningsplaner”. Tvärtom, det är en massa nytt som du (ni?) planerar, så jag tror nog att en del av ”anläggningsplanerna” fortfarande gäller! 🙂
  Här hos oss är det dock helt klart att vi har kommit till ”förvaltningsplanen” vilket i år inbegriper att få takpannorna rengjorda och sen målade. Kanske inget som direkt har med trädgården att göra, men förmodligen kommer det att ställa till en del runt huset som sen måste åtgärdas. Men som tur är (kanske är det erfarenhet) så har vi inga rabatter runt huset annat än växthusets stenrabatt vid södergaveln – och där MÅSTE gubbarna vara FÖRSIKTIGA ändå! 🙂 🙂
  KRAM och GOD FORTSÄTTNING/Susie

  • Oh, hoppas allt går bra med takrengöring och rabatter! Skönt att få taket fixat. Vi hade en firma som gjorde rent vårt hustak för några år sedan, supernöjda med resultatet.
   Ja, för många ser säkert vår (min) lista helt vansinnigt lång ut. 🙂 Det beror som alltid på vad man jämför med. De flesta projekten på listan tar en helg eller möjligen två att genomföra. Jämfört med projekt som varit så stora att de pågått i etapper under flera år är det lite skillnad… 😉 Sedan är ju grejen att jag inte tittar på listan under året, utan vi gör det vi hinner/kan/vill och i december tittar jag på tillbaka på vad vi faktiskt gjorde. Alltid lika spännande!
   Förvalta är – för mig – att ta hand om och utveckla det vi har. Alltså att flytta plantor som står ”fel”, dela växter och stamma upp träd till exempel.
   Önskar dig detsamma!
   Kram Kristina

 2. Jag minns tiden då jag jobbade med förvaltning av datasystem. Det var lite som att förvalta trädgården. Det händer händer hela tiden saker som gör att förändringar måste genomföras, ibland små förändringar men ibland krävs större insatser. Ni har en lång lista och jag kan redan nu säga att det ska bli spännande att så här dags nästa år se din resumé av hur det blev 🙂
  Intressant och spännande ska bli att följa ert försök med att köpa så lite jord och näring som möjligt. Smart också med ett genrep inför Tusen Trädgårdar 2020. Och så ska det bli spännande att se var ni hamnar på semestern. Och …. avundsjuk är jag på dig att du ska åka på CFS 🙂
  Kram Anita

  • Haha, ja, jag tycker också att det ska bli spännande! 🙂 Listan är lång, men det är som sagt inga månadslånga projekt detta år.
   Ibland måste man utmana sig själv och det är lite så jag tänker kring jord och näring. Går det? Vad funkar inte?
   Vi har ett husbyte på gång, håll tummarna för att vi får allt att stämma.
   Och CFS ska bli både kul och intressant att återvända till. Det är ju ”bara” mitt andra besök. Men nu vet jag hur det funkar och vad man hinner på en dag, så det känns mer avslappnat denna gång. Lovar dela med mig bildmässigt. 🙂
   Kram Kristina

 3. Hurraaa! Snart kommer de! Inspirationsinläggen! 😀
  Måste erkänna att hela vägen i läsningen av detta inlägg tänkte jag att vadå, det är ju dags för semesterresa igen – hur ska allt det här också hinnas göras? Och så kom den till slut, husbytarlänken. Lite matt blev jag av alla dina planer, jag som inte ens har börjat tänka på trädgården än. Men jag vet ju att när jag läser dina inspirationsinlägg börjar tankarna att spira i mina hjärnvindlingar också.
  Det låter toppen att du visar din trädgård vid flera olika tider på året, så genomtänkt som den är!
  Kram ❤

  • Jajamensan, redan i morgon är tanken. 🙂
   Semestern är ju på sommaren, många av de här projekten gör jag på våren. Och det som inte blir gjort hamnar helt enkelt på listan inför 2020. 🙂
   Tack snälla, jag hoppas att våra framtida besökare håller med dig.
   Kram Kristina

 4. Det låter spännande med byta-hus år, jag har hört talas om det. Fungerar det bra. Och det är inte lite projekt du har framför dig sommar utan flera års projekt låter det som. Ja man har alltid något att göra i en trädgård, har man inget så hittar man på nya saker som att göra om rabatter, bygga till eller ta bort något och ändra på allt som går. Ha det fint. Carita

  • Vi tycker det fungerar utmärkt att byta hus på semestern. Ingen boendekostnad, någon tar hand om hus, trädgård och husdjur och dessutom finns grannar/vänner att fråga om man får någon form av problem under semestern. Och vi träffar våra utbytesfamiljer, så på kuppen upptäcker barnen att barn i andra länder är ganska lika dem själva.
   Många projekt på listan, men som vanligt gör vi det vi vill, kan och hinner och resten tar vi ett annat år. 🙂
   Trevlig helg!
   Kristina

 5. Pingback: Så här gick det med 2019 års trädgårdsplaner | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s