En rådjurssäkrad sluttningsträdgård – inspiration nr 2

Dags för andra delen av årets inspirationsinlägg. Även den här gången går turen till en av de fina trädgårdarna jag fick besöka under Trädgårdsamatörernas riksmöte i Stockholm förra sommaren.

Den här trädgården är riktigt brant och därför uppbyggd i ett flertal olika terrasser. Bakom träden på andra sidan vägen skymtar vattnet. Svårt att se uppbyggnaden så här uppifrån, så följ med på en rundvandring längs terrasserna! 🙂

Berghällar kommer i dagen på flera olika ställen och som besökare fylls jag av beundran för ägarna som så snyggt byggt upp trädgården i olika rum.

Vackra träd med snygga bladformer…

Flera dammar… Den här hade fiskar och en fin liten sittplats under rosorna.

Den här dammen var ett vattenblank mitt i den vilda grönskan.

En bild tagen nerifrån upp mot huset. Som sagt, brant är det!

Det odlades grönsaker också. Till höger i bild nedan syns en pergola…

Och där fanns de här fina terrasserade grönsaksbäddarna!

Självklart fanns det också en stor kompost, sådant är jag ju väldigt svag för! Den här hade dessutom fiffiga förvaringsutrymmen för skottkärran och annat bakom grindarna vid sidan om. Och taket av pipranka var ett snyggt sätt att skugga komposten.

På en av få större plana ytor fanns ett fint växthus…

Och i den lite vildare delen växte en blomsteräng…

Överallt fanns fågelholkar uppsatta på de nätade staketen som rådjurssäkrade trädgården.

Ännu en fågelholk, här på en nedtagen björk. Staketet är mer än manshögt, jämför med fingerborgsblomman som växer framför.

Och det där med rådjurssäkringen var verkligen något som hade lösts på ett oerhört fiffigt sätt. Nu har jag inga problem med rådjur där vi bor, men för er som läser här och har det kommer här några fler bilder. Nät och brunmålade reglar skapade en fantasifull uppbyggnad. Observera grinden in till grannen och trappan upp för stenhällen på bilden nedan.

Trappan ledde upp till den här plattformen – komplett med grönsaksodling i stora lådor!

Utsikten över trädgården var ju inte helt fel. 🙂

Här syns stolpen som borrats ner i berghällen. Ett kreativt sätt att bygga staket på en lurig tomt och samtidigt hålla ute djur.

Avslutar med en av mina favoritrosor, ‘Eden Rose’, som blommade så fint vid bostadshuset. Trädgården är öppen för förbokade besök, men tyvärr har jag inte lyckats få kontakt med ägarna och avstår därför från att länka till deras kontaktuppgifter.

Nästa vecka blir det besök i en trädgård som imponerade både med tanke på storleken och de få åren det hade tagit att bygga upp den. Titta gärna in på Trädgårdsfägring. Trevlig helg!

6 tankar på “En rådjurssäkrad sluttningsträdgård – inspiration nr 2

 1. Jag blir så otroligt imponerad när jag ser sådana här trädgårdar. För många år sedan besökte jag en liknande trädgård i Stockholmsområdet, minns inte var den ligger men tror inte att det var denna. Men jag minns hur fascinerad jag var över hur dom lyckats designa en så brant trädgård så jag förstår att du tyckte den var något alldeles extra. Att dom till och med fått in en blomsteräng är ju fantastiskt. Den tillsammans med alla fågelholkar visar ju också hur dom värnar om djurlivet, en riktig oas om man är fågel eller insekt.
  Det här var verkligen roligt att se. Tack för att du delar med dig genom dina inspirationsinlägg. Hoppas det kommer flera 🙂
  Kram Anita

  • Ja, precis! Att ta tillvara på en sådan tomt är inte det lättaste och här var det så fint gjort. Svårt att riktigt göra rättvisa på bild, men jag var imponerad. Och så klart gillade jag allt det naturliga och fiffiga! 🙂
   Det kommer fler inlägg, lovar!
   Kram Kristina

 2. Vilken häftig trädgård och som de har jobbat. Har man en sådan trädgård behöver man inget gym. Glad att du fortfarande bloggar Kristina. Tycker det är kul att följa era projekt och trädgårdens utveckling.
  Kram
  Maria

  • Tack Maria! Tänk, nästa år är det 20 år sedan vi började trädgårdens omvandling. Funderar som bäst på hur jag ska skildra det.
   Ägarna till sluttningsträdgården hade nog gym så det räckte i den egna trädgården, helt rätt. 🙂

 3. Jisses, vilka branter! Där får man verkligen motion av att ta sig runt, men så otroligt snyggt de fått ihop allt. Imponerad av damm och äng och rådjurssäkring!

  • Mmm, jag kan inte låta bli att fundera på hur man ska orka sköta trädgården när man blir gammal, men det är väl en annan historia…
   Trädgården var mycket snyggt utförd i alla fall, den saker var säker.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s