Nummer tre i årets inspirationsinlägg var min personliga favorit bland de trädgårdar jag besökte under Trädgårdsamatörernas Riksmöte förra året. Varför? För att ägarna hade inkluderat naturen på olika sätt och skapat en trollbindande vacker trädgård.
För fem år sedan var det här en övervuxen tomt på 3000 kvadratmeter. Ägarna tog bort hundratals träd i varierande storlek. Många av dem ligger staplade i vedtravar för insekterna eller är flis på gångarna. Gilla på det! 🙂
Sällan har fingerborgsblommor, Digitalis, använts så frikostigt med sådan vacker effekt. De stora träden som sparats på tomten silade solljuset och på lägre nivå var nyplanterade träd på väg uppåt.
Den här trädgården hade inte bara en inriktning, nej, här fanns många. Utöver det väl tilltagna lundområdet fanns ett överflöd av sommarblommor i kruka, massor av grönsaker, växthus, olika vattenblänk på frilagda klipphällar och massor av sittplatser av olika slag… För mig som också envisas med att ha ”allt” i trädgården var det ju helt underbart att gå runt och ta in alla rummen. Här var det prydligt och ordnat i vissa delar av trädgården och vildare och rufsigare i andra, precis så som jag vill ha en trädgård.
Sommarblommor i kruka vid entrén.
Vatten som porlade upp på ett ställe i den frilagda klipphällen. Spana noga och du ser den smala slangen till pumpen.
En av många olika sorters sittplatser.
I lundpartiert växte inte bara fingerborgsblommor och stora tallar, nej där fanns mycket annat också. Japanska lönnar, nunneörter, kobrakallor, hostor, ormbunkar, julrosor, krolliljor… Upp i träden slängde sig rosor, murgröna och andra klättrare. (Klicka på någon av bilderna i kollaget så kommer de upp i stor storlek.)
Gick man vägen genom det stora lundpartiet kom man så småningom ut vid en slingrande bäck där vivorna blommade….
… och så småningom mynnade bäcken ut i en väl tilltagen damm.
Bredvid ligger ett trädäck och vad jag gissar är en gäststuga.
Självklart är de här trädgårdsägarna inga nybörjare, det har ni redan räknat ut. Som inspiration på vad man kan åstadkomma på bara några få år är det här helt underbart. Personligen hoppas jag få komma tillbaka om några år när vissa delar i trädgården har vuxit upp och ihop lite mer. Då är den förmodligen ännu mer förtjusande.
För er som bor i Stockholmstrakten och gillar det ni ser, HÄR hittar ni kontaktuppgifter. Trädgårdsägarna kommer att ha öppen trädgård 6 juni 2019 och jag har fått lov att berätta det.
Önskar en fortsatt trevlig helg och fin vecka! Titta gärna in på Trädgårdsfägring.
Otroligt vad de hunnit med på ganska kort tid. Är svag för lundområden. Det ser väldigt läckert ut. Och att satsa på ett stort vattenområde är nog helt rätt om man har plats.
Ha det fint
Helene
Det VAR väldigt läckert! 🙂 Och bäcken och dammen var snyggt ihopbundna med resten av trädgården. Det fanns en rejäl bit gräsmatta mellan hus och damm/lundområde också.
Kram Kristina
Oj, vad de har hunnit med, förstår att de inte är amatörer! Jättefint och inspirerande!
Kram Gunilla
Eller hur! 🙂 De har hunnits med mycket på de få åren, riktigt imponerande.
Kram Kristina
Jag besökte också den trädgården på Riksmötet, helt underbar. Kanske kan man besöka den igen den här sommaren som kommer. Ha det fint. Carita
Det vore väl härligt att åka på ett återbesök. 🙂
Kristina
Vilken fantastiskt vacker trädgård. Det jag gillade mest – av dina bilder – var träspången som ledde fram till en damm vid ett gästhus. Otroligt – där had eman ju gärna varit gäst!
KRAM/Susie
Visst hade man! 🙂 Hade gärna strosat runt där fler gånger.
Kram Kristina
På fem år. Inte utan att man suckar lite och undrar vad man själv åstadkommit på alla år … Bäst gillar jag de första bilderna med alla digitalis. Jag måste kika på mina bilder från i somras och se om mina alls kom upp?!
Kram!
Imponerande eller hur? Digitalisen i ”skogen” var så vacker. Åk dit i sommar och se själv! 🙂
Kram Kristina
Pingback: 2021 års trädgårdsplaner – så här gick det | Kristinas oas