2021 års trädgårdsplaner – så här gick det

Det är dags att summera hur det gick med trädgårdsplanerna för året som gått. 2021 var planen att ”göra om och göra rätt” genom att börja plocka bort växter som inte fungerar i trädgården. Premiera växter som klarar torka bra, inte måste bindas upp och som vissnar snyggt… Och inte minst premiera växter som ger mat till pollinerare och småfåglar! Processen är påbörjad och fortsätter under 2022.

Rosen ‘Aïcha’ är numera bortplockad. Hos oss stod den för torrt och skräpade för mycket. Kommer att sakna blommorna i juni, men förhoppningsvis trivs rosen bättre i sin nya trädgård.

Den stora planen att göra om Stäpprabatten ut mot gatan fick tyvärr läggas på is. Det regnade inte en droppe på sex veckor i maj och juni och det gjorde det helt omöjligt att börja gräva upp växter och flytta om. Frustrerande först innan beslutet väl var fattat att skjuta fram det till 2022. Det är så mycket vårlök i rabatten att jobbet enbart kan göras i maj när det syns var krokusar och tulpaner är samtidigt som de sena perennerna börjar spira.

26 juni: gräsmattan är gul efter mer än en månads torka, men i stäpprabatten blommar det fint.

Beslutet att ge dahliorna mer utrymme i Solrabatten blev däremot riktigt lyckat! De trivdes utmärkt i solen och bildade ett hav av blommor tillsammans med zinnior, lejongap och andra snyggingar. Dahliorna klarade sig nästan oskadda från snigelattacker och jag kunde plocka massor av buketter.

6 juni: utplantering i Solrabatten pågår!
18 augusti: sommarblommor i överflöd!

Planen var också att beskära lite fler träd och buskar under 2021, men det varken hann, orkade eller ville jag, så det får bli ett annat år. Den nya vinterbeskärningen av rosorna fungerade utmärkt för ‘Gislaine de Feligonde’ som blommade överdådigt, medan ‘Mme Alfred Carrière mest såg lidande ut och inte alls ville skjuta nya skott..

5 juli: Gislaine de Feligonde i full blom.

Maken fixade en hel del snickarprojekt under 2021, både planerade ”pallar” under vattentunnorna, en trappa så jag lättare kan komma upp i trädgårdskomposten och en ny kruktrappa till pelargonerna.

20 juli. Trappa upp i komposten där pumporna växer i fjolårets avfall. Högra facket rymmer allt trädgårdsavfall under ett helt år, inklusive allt häckklipp!
10 dagar senare har pumporna satt fart och hotar att ta över allt…!

Maken gjorde också om sargerna på de upphöjda grönsaksbäddarna så jag åter når ända in till mitten av bäddarna. När vi flyttade ut och snigelsäkrade sargerna härom året bytte jag tyvärr ett problem till ett annat. Sniglarna? De fångade vi med ölfällor när vi såg angrepp. Brädorna som togs bort återanvände vi till de andra snickarprojekten. Att gå över till treårig växtföljd i de upphöjda bäddarna och bara odla sallat, dill, persilja med mera i den skuggigaste bädden vid rosenportalen fungerade fint.

26 juni. Bondbönor och sockerärtor i bädden närmast, kål, potatis och salladsgrönt i de tre efter det.

Min förhoppning om svamp redan i höstas blev det tyvärr inget med. Men lådorna där jag planterade svampmycel, trädgrenar och träspån får förstås stå kvar några fler år. Än ger jag inte upp!

Vårt bambustaket som vi monterade för en del år sedan (för att hejda de värsta vindarna från närliggande åkrar och en del ogräsfrön) hade börjat gå sönder. Metalltrådarna som det är vävt med rostar helt enkelt sönder. Maken snickrade därför fast ribbor som förankrades i de bakomliggande stolparna. Förhoppningsvis smälter ribborna snart in när de grånar i färgen. I år har staketet inte gått sönder i höststormarna! Hurra!

Några fler växtstöd i armeringsnät tillverkade jag inte, i stället började jag använda dem på ett annat sätt och flyttade vidare till nya växter allt eftersom säsongen gick. Räckte nästan till allt jag ville ha dem till. Gillar dem mycket bättre än andra stöd, lätta att flytta och ”hägna in” växter som gärna lägger sig ner.

2021 var ju vårt husbytarår, men planerna på att byta med en fransk familj fick till slut läggas på is när vaccinationsprogrammet sköts framåt. Familjen vi skulle ha bytt med var yngre än vi och skulle inte hinna få sin andra spruta, så det var inget att diskutera. Men vi semestrade i Sverige desto mer i stället. I maj gjorde vi ett kortbyte med en familj som ville hälsa på släkt och vänner i Skåne på ett coronasäkert sätt. Vi passade på att få några fina och lugna dagar i Stockholm och hälsade på Anni och Nora utomhus. Passande nog hade paret Orre också öppen trädgård (deras trädgård har jag visat bilder från HÄR.)

I augusti hade mamma hyrt gulligaste stugan utanför Falköping och vi kunde ses några dagar (store sonen stannade hemma och passade husdjur och trädgård). Mammas och hennes sambos trädgård är inspirerande på många sätt, så det blev många promenader där både ensam och i sällskap. Vi återvände också till stenmurslandskapet där forna generationers slit för en bättre odlingsyta imponerar. Dessutom hann vi med ett besök på Läckö slott där jag spenderade mest tid i den vackra och produktiva köksträdgården.

På vägen hem stannade vi till i Göteborg och jag prickade av exakt det jag brukar göra på våra semestrar i Frankrike: åt på restaurang, fikade, köpte fina block, choklad och köksprylar.

I övrigt var det ju ett år med många inställda arrangemang: något riksmöte i Skåne med Trädgårdsamatörerna blev det inte (i alla fall inte de närmaste åren) och andra trädgårdsmässor lyste också med sin frånvaro. Fast en kom vi faktiskt iväg till: när Österlen Garden Show flyttade sin från våren till hösten hann vi ju med att åka iväg och lyssna på Tareq Taylor, Annette på Boäng och Anders Stålhand. Och handla växter så klart! Många spännande fleråriga grönsaker, ett japanskt vinhallon och en del annat.

Barnens före detta lekhus, de sex kvadratmeterna i det största fågelhuset, tog jag mig däremot an i somras. Vi bytte det gamla fönstret till ett större av bättre kvalitet, för att få in mer ljus i trädgårdsrummet. Det gamla fönstret ska bli drivbänkar så småningom.

Friggeboden som rymmer både fåglar (vänster dörr) och mitt trädgårdsrum (höger dörr).

Sedan målade jag om de puderrosa och guldiga väggarna i en grön kulör, inredde med loppade möbler och återanvänt från trädgårdsboden. Men tyvärr blev inte väggkulören bra. I verkligheten tycker jag om den, men på foto blir den helt fel. Och det stör mig, eftersom jag vill ha rummet som ”fotostudio” till buketter och blomsterstilleben. Ni vet ju alla hur svårt det är att få blåsippor att se rätt ut på bild, det är likadant med den här gröna kulören som är en varm mörk buteljgrön i verkligheten, men ser trist grågrön ut på foto. Det är svårt att tro på bilden nedan, men väggkulören matchar alltså glasvasen… Ommålning står på listan 2022.

Projekt jag hoppades göra men inte hann, orkade eller ville: Bygga ett bokbytarskåp, snickra något som döljer de två stora soptunnorna (ja, de är faktiskt på plats nu!), lägga in och uppdatera växtnamn på bloggen och byta ut växtskyltar i trädgården. Min ambition om att fortsätta med serien Historien om vår trädgård fick jag också lägga på is redan i våras. Olika anledningar gjorde att jag inte hade vare sig ork eller lust att stå vid datorn. Vi får se vad som händer 2022, förhoppningen är att i alla fall uppdatera berättelserna under Trädgårdsprojekt.

Men sedan är det ju alltid projekt som dyker upp utan att ha funnits på någon lista i januari… Som omgörningen av Bärlandet som maken och jag kom halvvägs med i höstas. Vi tar bort en del buskar med vinbär och krusbär nu när barnen inte dricker så mycket saft längre. Istället har jag nu fått plats med två spaljerade päronträd, ett ‘Moskovskaja’ och ett ‘Pepi’.

Päronet ‘Moskovskaja’ ska spaljeras en bit ut från spaljén där minikiwins hanplanta klättrar.

Maken har också snickrat en ny stor arbetsbänk till mig, men den ska jag visa när den är helt klar. Att hitta en plåtfirma som hade tid att fixa överdelen utan att ta ockerbetalt visade sig vara skitsvårt.

Vi fixade också mer regnvatten att vattna med när vi kopplade in tunnor på fler ställen och ledde vidare vatten från fågelhusets tak till naturliga dammen, något som instakontot platsförvattnet till min glädje uppmärksammade.

500 liter regnvatten från hustaket och till vänster syns den nysnickrade kruktrappan.

HÄR kan du läsa om mina förhoppningar och planer inför trädgårdsåret 2021.

Grattis om du orkade igenom detta megalånga inlägg! 🙂 Önskar en fin helg och januarivecka, titta gärna in hos Trädgårdsfägring! Det är passande nog är veckans tema ”Året som gått”.

10 tankar på “2021 års trädgårdsplaner – så här gick det

  1. Hej Kristina!
    Jodå jag läste ända till slutet, och blev imponerad över allt jag såg. Ni har hunnit med en hel del trots att det kanske inte blev, det ni planerat. Vilken fantastisk blomsteräng med dahlior och annat vackert. Underbar zinniabukett. Gislaine de Feligonde står på min önskelista, får nog beställa i år.
    Ha en skön söndag /Marika

    • Tack Marika! Gislaine kan jag verkligen rekommendera, frisk och bra på många sätt. Det blir alltid saker gjorda, men inte alltid de jag tror i januari…
      Blomsterängen är jag riktigt nöjd med, den fungerade så himla bra!
      Kristina

  2. Så klart jag orkade igenom. Din årstillbakablick är ju liten jämfört med min 🙂 Det är alltid lika roligt att läsa om era planer och hur dom föll ut. Kan säga att jag längtar till dom inläggen varje år.
    Så ‘Aicha’ blev förpassad till en annan trädgård. Jag kan säga att jag är lite trött på vår också. Rätt som det är så vissnar vissa grenar in och är bara att kapa. Men det kommer alltid nya och rosorna är ju så vackra så än så länge är den kvar.
    Ja du, torra gräsmattor fanns det många sommaren 2021. Men solrabatten … wow säger jag! Vilken blomsterskatt att ösa ur när du skulle göra buketter. Och jag förstår att ‘Gislaine de Feligonde’ är populär hos många.
    Utflykter gjorde ni också och så roligt att ni hälsade på hos Anni. Och din mamma har ju en fantastisk trädgård.
    Så tråkigt att du blev missnöjd med färgen … ja inte i verkligheten då. Det är väldigt svårt det där med att få fram rätt färg när man tar bilder. Nu tycker jag att bilden är vacker och färgen på väggen stör mig inte alls men … jag vet hur det är. Man har tänkt sig en sak och så blir det inte så och då blir man besviken. Hoppas det kommer att fungera med ommålning.
    Nehej, nu är det väl bäst jag slutar att kommentera annars orkar du väl inte läsa 🙂
    En fin söndag och kommande vecka till dig också!
    Kram Anita

    • Tur jag har flera av er ”långläsare” som följare. 😉 Jag tycker det är kul själv att titta tillbaka och se hur året blev och sedan blicka framåt (jodå det inlägget är förstås på G).
      Aïcha är så vacker, men fungerade sämre för varje torr sommar. Tröttnade till slut på att sopa torra blad i månader precis vid ingången.
      Solrabatten blev så fin! Den har verkligen hittat hem och får förstås fortsätta som sommarblomsplantering.
      Ja, hade jag inte tänkt ha rummet till fotografering har jag nog inte brytt mig, men nu ska jag försöka rätta till det. Trivs bra med mitt trädgårdsrum annars!
      Kram o fin söndag till dig också!

  3. Jammen, det ble da mange prosjekter likevel! Hagekunsten er jo nettopp å plante rett planter på rett sted. Blir aldri ferdig med det. Tørken i fjor gjorde det ekstra vanskelig å flytte en lang stund. Aïcha er så vakker! Jeg måtte også fjerne mitt enorme eksemplar, da den sto for skyggefullt, og ble sterkt plaget av svartflekk. Nå har jeg to nye eksemplarer solrikt plassert på naturdelen av eiendommen 🙂 Så fint å høre at Dahlia’ene klarte seg i bedet. I fjor hadde jeg alle mine i potter for å unngå snegler. Vil gjerne ha noen i bed også.
    Hah! Jeg hadde også store planer om å bytte ut navneskiltene sist sommer. Det ble ikke noe av, nei. Men nå har jeg kjøpt noen fine skiferskilt, gode penner, og skal på igjen med friskt mot.
    Ha en fin start på 2022!
    /Irene

    • Nej, det är verkligen en uppgift vi aldrig blir klara med, att få rätt växt på rätt plats. Men när det lyckas är det så belönade! 🙂
      Dahliorna 2020 blev nästan helt uppätna av sniglar, så jag är så glad att omplaceringen förra året blev så lyckad. Ser fram emot mitt blomsterhav nästa sommar!
      Namnskyltar är mest så jag vet var vårlökar och några namnsorter perenner är, men det ordnar sig. Något annat år… 😉
      Tack detsamma!
      Kristina

  4. Hej Kristina,
    Jag blir alltid lika glad när jag ser att du har gjort ett nytt inlägg. Vad flitiga ni är i trädgården. Det är så roligt och inspirerande att följa utvecklingen under åren:)
    På tredje bilden från din mammas trädgård , i bakgrunden syns ett träd med gyllenfärgade blad. Jag har sett det trädet på några ställen i sommar, men inte lyckats identifiera det. Vet du namnet? Vill gärna ha ett sådant träd:)

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s