Vårblommor i januari – hur ska det här gå?

Att vintern lyser med sin frånvaro kommer knappast som någon nyhet. Här i landets södra delar har vi officiellt fortfarande höst. Metrologisk vår kan det nämligen inte bli förrän i mitten av februari, annars hade vi haft det redan nu.

Som kallast har vi haft -5 grader och det hade vi en natt veckan som gick. Men hur kommer det att bli i februari som normalt är vår kallaste månad? Blir det riktig vinter eller inte? Gissar att jag inte är den enda som funderar på det just nu.

Det brukar vara lurigt att vårfixa i de stora perennrabatterna ”vanliga” år, i år vet jag inte hur jag ska kunna göra det – vårlökarna är ju redan uppe!

Snökrokusen visar färg på knopparna, vissa tulpansorter är uppe över fem centimeter redan och vintergäcken blommar.

Nästa helg ska ena dottern och jag på en ”mamma och dotter-utflykt” (läs: spahelg), så då blir det inget trädgårderat. Om två veckor får vi se vad 14-dagarsprognosen säger… Vinter eller inte? Om operation:vårresning påbörjas då beror på svaret.
Bina i den ena av bikuporna på jobbet har redan vaknat… Bilden är tagen fredag 17 januari när det var över tio grader varmt och sol.

Så här långt har våren kommit hos oss i dag, lördag 25 januari.

Trollhassel ‘Diane’, rosa sälgen ‘Mt Aso’, olika julrosor, blommande vintergröna, dvärgcyklamen, dubbla snödroppar, vit tibast, stora knoppar på klematis och fem centimeters skott på en del rosor…

Fördelarna med plusgraderna är att vintersallaten är grön och fin och småplantorna växer sig allt större. Jag har ”vintersått” morötter, dill och sallat i den minsta av våra upphöjda odlingsbäddar.

Inomhus är det också vår… Min omtänksamme make kom hem med en superfin vårbukett med anemoner och tulpaner tidigare i veckan. Det hade varit en påfrestande måndag och jag var verkligen i behov av lite uppmuntran. Och titta så fint blommorna matchar vårt kök!

Önskar en fortsatt trevlig helg! Ni som läser här på bloggen, hur ser det ut med vårtecknen i era trädgårdar och hur tänker ni kring nerklippning av fjolårsvisset?

I morgon ska jag sysselsätta mig med kallsådder av perennfrön, fick fröna från Trädgårdsamatörerna i veckan. Klicka på bilderna om du vill se vad jag fick för fröer! 🙂

Länkar till Trädgårdsfägring, in och se vad som händer hos andra trädgårdsbloggare!

11 tankar på “Vårblommor i januari – hur ska det här gå?

  1. Ja visst är det väl märkligt. Ingen vinter i sikte här heller. Men vi har väl haft några nätter med ner mot minus 10 i varje fall … tror jag, minns dock inte när.
    Du vet ju hur sen min trädgård är men till och med hos mig så finns det stora knoppar på väg att slå ut i mina Helleborus orientalis och dom brukar inte blomma hos mig förrän framåt maj. I övrigt har jag så tjockt lager med löv att inget syns. Men därunder är möjligt att mycket är på väg. Tänker dock inte titta efter, känner att det är bra att dom får ha det där skyddade täcket så länge som möjligt. Jag tror nog att det kommer att komma rejält med kyla, i varje fall här uppe hos oss.
    Jag klipper ju alltid mina gamla perenner och tar bort en del av löven i början av maj normalt. Mest för jag tycker det är mysigt att se hur ”trädgården med sin nygrönska kommer fram” vartefter jag klipper. Men i år har jag känslan att jag kommet att klippa i april. Men … det återstår att se. Facit kommer nog i min årskrönika 🙂
    Och till sist, uppmuntransbuketten från din make är ljuvlig och den är ju som klippt och skuren för ert kök. Så vacker!
    Ha en fin söndag!
    Kram Anita

    • Vågar inte heller ta undan lövlagret än. Här kan ju en normal vinter bjuda på -15 och barfrost…
      Låter lite oroande att det kommit så långt i din trädgård också. Tror vi båda har lite samma inställning att låta mycket material ligga kvar i rabatterna, men ta undan det som syns för mycket av det vissna. Ja, årskrönikan i år blir intressant!
      Fin söndag till dig också Anita!
      Kram Kristina

  2. Fantastiskt fin blomning, men precis som du är jag lite orolig för hur det ska gå med allt som kommit upp om/när vintern kommer. Jag har täckt så mycket som möjligt med granris, men även perenner börjar visa sig och det kommer ju som du säger att bli svårare att städa rabatterna. Jag har börjat klippa ner sånt som är tåligt, kärleksört, hösthallon, strutbräken, sköldpaddsört, men är lite försiktigare med annat som backsippor, sparris, kronärtskockor.
    Svårt att planera en sån här vinter för att inte säga omöjligt och sen är det inte ovanligt att vi får järnnätter så långt fram som i juni här i zon 4. Räknar redan med att så om vintersådderna av grönsaker som gjordes på nyårsdagen.
    Allt gott
    /Anette

    • Njuter av vårblommorna jag också. 🙂 Har täckt en del ömtåligt med granris och löven och det fjolårsvissna i rabatterna har jag inte lättat något på än. Vågar inte tro att mildvädret håller i sig.
      Vintersådderna får vi se hur det går med. Jag sådde ju först för nån vecka sedan, och hinner det gro och det sedan blir kallt så lär jag få så om. Men om inte så blir det ju extra tidigt, så värt att chansa.
      Kram Kristina

  3. Måste nog ge mig ut på vårblomningsjakt idag. Det enda jag sett hitintills är en stor rugge med julrosor (dom vanliga vita) som har massor med knopp, men eftersom jag inte letat så finns risken att det är fler. 😦
    Jag klipper normalt sett aldrig ner perennerna förrän i början på april. Det vanliga här är att det blir vinter med kyla några veckor i februari/mars och då vill man ju att dom ska ha så mycket skydd som möjligt. Och täcka in växterna med granris har jag aldrig gjort….. 🙂
    KRAM/Susie

    • Du får berätta hur det gick med vårblommejakten! 🙂
      ”Normala” år klipper jag ner det tåliga i januari-februari och det känsliga i mars… sedan kommer jag inte in i rabatterna för alla lökväxter!
      Kram Kristina

  4. Nog är det svårt att veta hur man ska bete sig i år! Jag har klippt ned en del av de vissna perennerna, i den rabatt där jag vet att krokusen kommer att titta fram. Vill inte ha en massa gammalt skrafs i vägen för mina blå juveler. Kommer solen fram snart är det stor risk att jag fortsätter. Vintergäcken blommar för fullt, men snödropparna syns inte (de står lite svalare) och klematisen har jag inte kikat på. Flera av magnoliorna som planterades i fjol har stora knoppar så det vore rätt trist om det kom en vinter i februari. Läget med buskpionen känner du ju till.
    Vi får väl passa på att njuta av vårblommorna, man kan inte njuta för ofta. Trots allt har det också varit långa vintrar och sena vårar också.
    Kram

    • Så himla svårt! Prioriterade sådder före nerklippning helgen som gick. Men om två veckor…
      Låt oss hålla tummarna för både magnolia- och pionknoppar! Och visst ska vi njuta av vårblommorna, för inte tjänar det något till att göra annat. 🙂
      Kram Kristina

  5. Tack för senast Kristina. Jättekul att träffas igen. Det där med SPA-helg låter fantastiskt, kanske något för mig och min dotter att ta efter …:). Ni får ha det riktigt gott!
    När jag ser dina fina ”vårbilder” känns det helt osannolikt att det är januari. Även här börjar den ena lökväxten efter den andra att titta upp men inga knoppar och inga blommor har visat sig än. Eller jo, julrosorna har jätteknoppar, videkissarna har slagit ut och trollhasslarna blommar här i Värmland, men ingen vintergäck, inga rosblad, ingen tibast och ingen vintergröna i blom. Cyklamen har jag ingen… än 🙂 Jag blir som alltid väldigt sugen när jag ser dina bilder på dem, så snart får jag nog lov att plantera några.
    Jag har inte börjat klippa ner, men vi ligger ju lite efter här även om vi också haft en mycket varm vinter utan nämnvärd kyla. Lite ogräs tänker jag dock börja rensa snart. Det släpper fint nu. 🙂
    Buketten är underbar.
    Kram Anna-Karin

    • Tack detsamma Anna-Karin! Vilken trevlig tradition vi har att ses i Varberg. 🙂 Hoppas vi ses nästa år igen!
      Dottern har väntat länge på den här spahelgen, de flesta spaavdelningar har ju en ganska hög åldersgräns. Ska bli skönt för både henne och mig med en helg där.
      Kan verkligen rekommendera cyklamen och de är hyfsat lätta att fröså också = lätt att fixa fler.
      Ogräsrensning nu är ju som allra bäst! Till och med det som växer mellan stenfogarna släpper snällt.
      Kram Kristina

  6. Pingback: Trädgårdsåret 2020 sammanfattat i 12 bilder | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s