Trädgårdsåret 2020 sammanfattat i 12 bilder

Det är dags att sammanfatta 2020 med en bild från varje månad. Det är alltid lite av en utmaning, men samtidigt väldigt roligt, att välja den bild som sammanfattar just den månaden i trädgården.
25 januari blommade min absoluta favoritblomma under vintermånaderna, dvärgcyklamen, Cyclamen coum. Vintern var mild och många vårblommor knoppades redan i januari. På senare år har jag börjat fröså dvärgcyklamen och plantera ut småplantorna i min vårlund i Trädhörnet. Det tar nog minst en handfull år, men jag drömmer om ett hav av cyklamen och snödroppar mellan julrosorna så småningom.
23 februari åkte maken och jag till Danmark, han för att köpa fåglar, jag för att äntligen få besöka Gartneriet Spiren och köpa massor med julrosor. 🙂 Det blev en jättetrevlig dagsutflykt. Inte anade vi då vad som komma skulle med stängda gränser bara några få veckor senare och ett år präglat av pandemi.
14 mars sken vårsolen och det var så där alldeles härligt vårigt. Trädgårdskissen Silver gjorde mig som vanligt sällskap. Han njöt också av att sträcka ut i solen, ser det ut som. Väldigt praktiskt med en matte som lägger ut så många bra klösbrädor i rabatterna…! 🙂 Jag gladdes åt att ha en trädgård att vara i när allt stängde ner och ingen riktigt visste hur det skulle bli.
9 april, lagom till påskhelgen, blommade det så här fint i lunddelen i Trädhörnet! Balkansippor och hundtandsliljor i blom.
13 maj, knappt två veckor efter en välbesökt coronasäkrad trädgårdsvisning kom dråpslaget med sen majfrost. De tjocka lagren med fiberduk räddade inte blåregnets svällande knoppar, de vissnade och hängde ledset ner. Under de tjugo år vi har bott här var det här den frostknäpp som ställt till det mest i trädgården. Listan på skadade träd och växter blev lång och mitt fina storax ‘Wespelaar’ som var full med knoppar dog! 😦
27 juni, dagen före Tusen Trädgårdars tioårsjublileum (som vi så klart deltog i), gick en dröm i uppfyllelse! En vän till oss filmade trädgården med drönare! Det var så fantastiskt roligt att få se hur det såg ut ovanifrån. (Våra närmaste grannar var så klart vidtalade, är väl bäst att tillägga.)
2 juli, några dagar efter Tusen Trädgårdar, hade jag semester. Och vad gör man när naturen sköter vattningen på ett föredömligt sätt och hela trädgården är fixad in i minsta skrymsle? Man äter långfrukost med färska bär och briochebröd, det är vad man gör. 🙂
2 augusti blommade vår vita näckros i dammen för första gången! Jag har inte varit säker på att den skulle orka det eftersom dammen ligger i halvskugga, så det var en positiv överraskning! Nu var det också dags att för första gången på säsongen vattna hela trädgården. Så länge har vi aldrig kunnat vänta, så nog regnade det ofta under 2020.
20 september var det dags att visa sensommarblomning i trädgården. Vädret var varmt och skönt för trädgårdsbestyren. Bilden ovan är från Pionrabatten med kopparlönnen i förgrunden. I september blommade jätteverbena, fläckflockel, kärleksört, prydnadsgräs och rosor.
27 oktober berättade jag i ett inlägg om höstfärger i trädgården och visade lövfärger från olika träd och buskar. Ut mot gatan är det kopparlönnen, azaleor (i bakgrunden) och Carmincitarönnen som står för färgen.
14 november var den rosatonade vinterliljan vid dammen nästan överblommad, men det fanns mycket annat som fortfarande blommade. Veckan efter kom första rejäla frostknäppen. Vinterliljan har blommat rejält i år och den började så tidigt att den hann sätta moget frö. Dem ska jag snart så och har jag tur kanske jag kan få fram fler plantor.
20 december berättade jag om julförberedelser, julrosblomning i trädgården och min födelsedag. Den långresa till Madeira som vi i flera år längtat och sett fram emot för att fira våra jämna födelsedagar fick vi ställa in på grund av smittläget och det tråkigaste var att vi dessutom förlorade det mesta av pengarna. Vi hade ju precis slutbetalat allt när pandemin drog in tidigt i våras… Men presenten från maken, vitsippsblomning i ”min” favoritskog målad av vår lokale konstnär Troels Kirk, gladde mig desto mer. Tänk att när som helst kunna försvinna in i en vårlig bokskog… 🙂
Med den sammanfattningen av året passar jag på att önska er alla ett riktigt GOTT NYTT TRÄDGÅRDSÅR!! Ta hand om er.

6 tankar på “Trädgårdsåret 2020 sammanfattat i 12 bilder

 1. Tack för din sammanfattning av året 2020❤ och ett riktigt Gott Nytt År önskar jag dig!
  Jag uppskattar dina texter och bilder mycket, du presenterar allt med en mysig och positiv ton. TACK FÖR DET❤
  Med vänlig hälsning
  Ann-Louise i Sala

 2. Vilken otrolig tur att ni kom iväg på den där resan till Danmark. Så här i efterhand är det svårt att ens fatta att det fanns en tid när man kunde resa som man ville. Ja, det är svårt nog att inse att vi gjorde vår lilla tur till Skåne i september! Ingen som ser bilden från september kan ana de hål mina presenter gjorde 😉
  Nu lägger vi det här året till handlingarna och hoppas på ett bättre 2021, även om det också får sina plågor ❤ Många kramar, du vet att jag tänker på dig ❤

  • Ja, det känns som ett annat århundrade ibland, den där tiden när vi reste och kramades… Men det var tur att ni kunde komma på besök där i ”svackan” I september! Och de där hålen efter plantorna försvinner snabbt! 🙂
   2021 blir förhoppningsvis ett bättre år, tänker på dig och familjen också! ❤
   Kramar!!
   Kristina

 3. Alltså Kristina, du lyckas alltid så bra med att välja ut en bild per månad men ändå få med så mycket, om du förstår hur jag menar. Minns flera händelser. Bland annat översiktsbilden över trädgården, så imponerande, både bilden och trädgården 🙂 Och Silver. Han är ju så fin med sin vackra päls. Och långfrukosten fick mig att inse att jag är hungrig. Och resan till Danmark och alla Helleborus.
  Naturligtvis så måste jag ju också nämna det jag alltid nämner … dina cyklamen 🙂 Och så nedersta bilden, den på tavlan. Jag kan liksom inte se mig mätt på den. Den är helt fantastisk.

  En god fortsättning på 2021 till dig och din familj!
  Kram Anita

  • Tack Anita! Jag förstår precis hur du menar. Och det är ju lite jobbigt att välja, vår- och sommarmånaderna inte minst! Men jag utgår alltid efter känslan från det som hände den månaden. Så juli var inte tjusiga dagliljor, den var långfrukost. Just i år i alla fall. 🙂
   Tavlan är ljuvlig och jag är så glad för den! Troels är skicklig på att fånga en plats känsla med sina penslar.
   Snart kommer årets första blogginlägg och där blommar det!
   God fortsättning till er också Anita!
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s