Trädgårdsåret 2021 sammanfattat i 12 bilder

Det är dags att sammanfatta 2021 med en bild från varje månad. Det är alltid lite av en utmaning, men samtidigt väldigt roligt, att välja den bild som sammanfattar just den månaden i trädgården.

14 januari är de vackra lila bären på glasbärsbusken insvepta i is och trädgården full med snö. Just dagar med snö syns verkligen de här bären extra mycket!

17 februari är hela trädgården begravd i snö! Pandemitider och hemarbete gör att jag slipper pulsa i snö och vänta på bussen i kylan. Mycket lättare att njuta av snön då!

26 mars är våren äntligen kommen och nässelfjärilen gör sitt premiärbesök bland krokusen i solen.

29 april blommar kungsängsliljorna så vackert i Lunden, i sällskap med vitt ormöga. Enligt lilla buskissen Izumi är kungsängsliljor de allra roligaste leksakerna i hela trädgården. Speciellt om det flyger ut humlor när man daskar till dem med tassen…

18 maj. Trädhörnet är så där skirt grönt som det bara är någon enstaka vecka varje vår, innan allt formligen exploderar.

26 juni är det i stället krolliljorna ‘Arabian Night’ som blommar i Trädhörnet och snart kommer dagliljorna längs med gången också igång.

12 juli skördar vi mumsiga bär i lagom mängd i trädgården. Det är det här jag längtar allra mest efter när vintern är som kallast.

25 augusti är vår trädgård med i TrädgårdsAmatören och det ger flera ringar på vattnet. Bland annat har jag sedan dess bytt dagliljesorter med en samlare, det ska bli så spännande att se de nya blomma om något/några år.

11 september vaknar jag till en trädgård insvept i dimma och det är trolskt vackert med alla spindelnät som glittrar. I Solrabatten blommar dahlior och zinnior för fullt.

31 oktober blommar den vita orkidén Spiranthes cernua ‘Chadds Ford’ vid dammen, så tacksamt med blommor som börjar när mycket annat slutar.

29 november har orkidén fått sällskap vid dammen av den rosa vinterliljan. Det här är dagarna före kylan och snön anländer och jag väntar med lätt bävan på hur det ska bli.

5 december är hela trädgården vit och fluffig! Runt 30 cm snö faller första veckan och det blir minus 11 grader kallt.

Med den tillbakablicken önskar jag er ett riktigt Gott Nytt År!

7 tankar på “Trädgårdsåret 2021 sammanfattat i 12 bilder

 1. Som vanligt en härlig bildsammanfattning från dig över året som gick!
  Glasbärsbuskens bär har en nästan osannolik färg, så vackra. Det har varit mycket snöbilder från dig senaste tiden och nu ser jag att även februari 2021 var snörik. Izumi, alltså den buskissen är för söt. Vilken ljuvlig bild!
  Vilken otroligt vacker grönska i trädhörnet. Bärhänderna tröttnar jag aldrig på och reportaget i Trädgårdsamatören är ett av de bästa jag läst.
  Höst och dahliorna blommar fortfarande … ingen frost som tagit dom och dimman ligger vacker och suddar ut alla konturer.
  När jag ser bilden från 29 november vid dammen så är det svårt att tänka att det bara var dagar innan kylan och snön kom. Och säga vad man vill, bilden. från den 5 december med den fluffiga vita snön är väldigt vacker.

  Tack för ditt traditionella bildår!
  Kram och God Fortsättning på 2022!

  • Tack Anita! Bärhänder längtar jag verkligen efter, det är bara att erkänna! För att inte tala om solmogna tomater, mums!
   Nu ska jag ge mig ut i en blöt januariträdgård och börja rensa lite hopsäckade perenner. De ligger rakt ut över gångar och tynger på andra växter. Har börjat gå igenom fröerna också, behöver få koll på vad jag har och inte.
   Kram Kristina

 2. Alltså, din fantastiska trädgård och alla växter får ursäkta för det är Izumi som vinner charmpriset 🙂
  Nu kliar det i fingrarna att få börja ett nytt trädgårdsår, tänk så mycket som händer och förändras för varje bild i din kavalkad! Jag gick äntligen med i TA, men tydligen för sent på året för att få rätt tidning 😛
  Kram ❤ och God fortsättning!

  • Tack Anette! Ja, mycket snö två vintrar i rad är det sällan, i alla fall inte mer än någon dag. Nu låg ju snön i nästan två veckor. Återstår att se hur resten av den här vintern blir…
   Längtar så efter årets bärsäsong och är säker på att lillkissen är mig hack i häl i trädgården. 🙂
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s