Det är sista veckan av januari och jag spanar tidigblommande vårblommor i trädgården. Efter en rejält kall december har januari varit betydligt mildare, och det märks. Flera julrosor har stora knoppar. Snart är det dags att klippa bort fjolårsbladen, men jag väntar lite till. Det återstår att se hur kall februari bli. Även om första halvan ser ut att bli fortsatt mild brukar februari vara vår kallaste vintermånad.

Det här är apriltry ‘Winter Beauty’ och den gör verkligen skäl för sitt namn. Busken köptes i februari 2020 på Garteriet Spiren i Danmark, men blev sedan stående i en stor kruka tills hösten 2021. Förra årets torra sommar krävde extravattning, men den svarade fint på att bli utplanterad och har satt massor av knoppar. Den står mellan våra stora ‘Moonlight’-rosor vid staketspaljén nära vattenstenen. Det är västerläge och ganska skyddat där.

Rosavidet ‘Mt Aso’ har precis börjat visa sin vackra rosa färg. Det står i norrskuggan vid ingången, men verkar klara det läget. Och jag är nöjd, för vem vill inte ha rosa videkissar vid ingången hela februari? 🙂

De första jordvivorna blommar under häggmispelhäcken i soligt västerläge. Den ena blomman ser lite tuggad ut, vet inte vem som gillar dem? Fåglar?

Den vita tibasten jag har fått från mamma blommar också fint. Ni vet det där att tibast inte gillar att flyttas? När jag gjorde om i Stäpprabatten förra maj var jag så illa tvungen att flytta den ena av två plantor. Den flyttade klarade sig och blommar. Den andra som vi inte flyttade? Den dog…

Vinterbär blommar lite senare på friland än de som säljs på hösten i blomsteraffärerna, men jag tycker även knopparna så här års är riktigt fina. Och på tal om knoppar…

… titta så fina knoppar på praktmagnolian! Några av dem har redan börjat kasta av sig ”överrocken”. Det kan jag tycka är väl tidigt, men de gör som de vill.

Sedan behöver ju inte allt blomma för att vara snyggt i januari. Daggtöreln gör skäl för sitt namn och är som snyggast när det har regnat. För regnat har det verkligen gjort, det står vatten på många åkrar och åarna har lämnat sina fåror och svämmat över här och där.

Myrtentöreln är fin den också och börjar redan tona i gult där blommorna ska komma sedan.

Och självklart blommar mina små skära favoriter, dvärgcyklamen, redan. Blir lika glad varje år att se dem så här tidigt. Nu kommer det bara fler och fler blommor fram till i april.

Ett annat vårtecken är att glansmiscanthus ‘Morning Light’ börjar tappa blad och se skräpig ut. Men vad gör det när kopparlönnens stam glöder i solen?

Diamantröret är vackert i solen det också. Snart dags att städa upp det lite så luktolvonet där bakom får komma fram och blir vårsolitär när det blommar.

Inomhus har jag under januari njutit av en mindre sorts amaryllis som heter ‘Lemon Sorbet’. Så fin! Ska försöka hålla liv i lökarna, vi får se hur det går.

Med det önskar jag er en fin vintervecka nu när vi går in i februari. Titta gärna in hos Trädgårdsfägring och se vad andra trädgårdsbloggare skriver om. Veckans tema är En favorit i trädgården, och det får jag väl säga att mina tidigblommande vårblommor är.
Här hemma är det annars lite ledsamt i dag som det blir när husdjur dör. Även om vi förstås visste att kaniner inte blir så gamla så är det ändå sorgligt att de tre brorsorna nu bara är två. Karamell, yngsta dotterns kanin, dog stilla i natt och blev drygt 4,5 år. På bilden nedan njuter alla tre brorsorna av vårsolen och färska hasselgrenar för två år sedan.

Vackert fångad vinterträdgård. Vad härligt att se alla knoppar som är på gång. Ser ut som om våren väntar runt hörnet.
Allt gott! Ulrika
Det är så mysigt att ha något att spana efter på trädgårdsrundorna. 🙂
Fina Karamell … men så fint att han fick somna in lugnt och stilla. Han verkar haft ett fint kaninliv tillsammans med brorsorna. ❤
Och Kristina … du gjorde mig nästan orolig! Jag fick scrolla långt ner innan bilden på dina cyklamen kom … det hör ju till, att jag ska få se minst en bild på dom så här års. Fast det är klart … du har dom ju i din header så jag anade att den bilden var från i år.
Så märkligt med tibasten. Jag har också en vit tibast men den brukar komma igång senare, mot slutet av februari början av mars.
'Lemon Sorbet' är väldigt fin. Jag har haft en liknande. Jag har fortfarande fyra amaryllisar som blommar eller som är på väg att blomma. Bra utdelning men den enda jag kommer att försöka spara är 'Picasso'.
En fin vecka till dig!
Kram Anita
Tack Anita! Han fick ett bra kaninliv med brorsorna.
Klart jag har med cyklamen! Lika kär tradition som dina kamelior, du vet. 🙂
Den här vita tibasten börjar blomma redan i november-december, mycket trevligt! Mindre kul att den största plantan dog bara.
Så härligt att ha amaryllisar kvar! Det här var mina sista tyvärr. Men nu blir det snart buketter med vårblommor i stället.
Kram Kristina
Visst är det sorgligt när djur dör. De som aldrig haft egna djur har svårt att förstå hur det känns. Har ni en speciell begravningsplats eller vad gjorde ni med Karamell? Här finns kaniner, ekorrar och kanariefåglar begravda på olika platser i trädgården. Råttor åker däremot direkt i soptunnan 😉
Så härligt med alla dina vårtecken! Borde jag alltså klippa bort julrosens gamla blad? Det har jag aldrig gjort…
Ja, så är det definitivt, de som inte har upplevt saknaden av en liten vän förstår den inte. Lille Karamell sover på en bädd av hö under havet med ormöga. (Och ovanpå har jag lagt ett armeringsnät så inget annat husdjur får för sig att gräva just där…) Vi begraver bara ett fåtal fåglar som levt hos oss i många år och betytt något, parakiterna och vaktlarna tex går i soporna. Vår förra katt ligger begravd på en djurkyrkogård i närheten.
Du måste inte klippa julrosbladen, men blommorna syns bättre utan dem och de gamla fjolårsbladen vissnar ändå sedan. Tycker det är en skön första vårvinteruppgift att frilägga blommorna. 🙂
Kram!