2022: 150 kilo skörd av örter, bär, grönsaker och nötter i vår villaträdgård

Under 2022 har vi vägt allt vi har skördat i trädgården och plockat vilt. Vartenda gram. Månad efter månad. Jodå, vi har glömt vid ett fåtal tillfällen och då uppskattat utifrån tidigare skörd av samma gröda, men i stort sett är det här så noga vi kan komma.

150 kilo. Från mullbär till potatislök, valnötter och potatis. Från enstaka gram med örter till flera kilo plommon. Vi har betalat med tid, men i utbyte fått så mycket mer än vad vi någonsin skulle kunna köpa i affären. Obesprutat, plockat när det är som bäst, med minimal sträcka från jord till bord.

För hur skulle jag kunna värdera sparris som är så färsk att det droppar av stjälkarna? Eller en handfull svarthallon? Eller en korg solmogna tomater? Det tål att funderas över, för när mycket mäts i pengar föredrar jag att mäta i lycka. Och jag vet att det inte finns någonting som går upp mot att kunna plocka en bärhand i juli, känna smakerna, sötman, de olika texturerna.

Året har bjudit på många överraskningar. Som hur lite sallat, örter och gröna blad egentligen väger. Att vi plockade ett halvt kilo smultron i juli (varje smultron väger knappt ett gram). Och att vi plockade över fem kilo perenn grönkål under året (och då är inte ens alla kilo vi gav kaninerna medräknade).

Hur mycket yta odlar vi på? Vi har ett litet växthus på fem kvadratmeter där vi under vinterhalvåret främst odlar bladgrönsaker och på sommarhalvåret främst körsbärstomater och gurka. Vi har också ett flertal upphöjda odlingsbäddar på mellan en och fem kvadrat där vi odlar grönsaker enligt fyraårig växtföljd, totalt är bäddarna på cirka 34-35 kvadratmeter.

Fruktträd, bärbuskar och nötbuskar finns insprängt här och var bland prydnadsträd och prydnadsväxter i vår egen tolkning av en skogsträdgård. Vi har också ett bärland där det enbart växer bärbuskar som krusbär, hallon och vinbär.

Vår tomt är på strax under tusen kvadrat, men då har vi hus, garage och tre friggebodar, plus pool och fågelvoljärer på den ytan också. På drönarbilden från 2020 syns det ganska väl hur fullt det är i vår trädgård!

Att väga skörden är egentligen ett trubbigt och delvis missvisande redovisningssätt – att skörden ska väga så mycket som möjligt är ju inte ett självändamål! Till exempel är potatis och lök tungt, men går utmärkt att köpa ekologisk närodlad. Försök köpa obesprutade närodlade smultron däremot, eller sockerärtor eller dill och du lär få det betydligt svårare. Så även om vikten är en parameter i vårt skördande är antalet sorter lika intressant. 74 olika sorters örter, bär, frukt, grönsaker och nötter blev det under 2022. Det är rikedom! 🙂

Maken fixade ett excelark till årssammanställningen vilket helt klart förenklade summeringen per sort och månad. Minsta skörden var sex gram svartrotsblad och tyngsta 22 kilo tomater.

150 kilo. Jag är glatt överraskad och peppad inför 2023. Hur skörden kommer att se ut detta år vet jag inte, men jag tänker dokumentera det. Är du med? Om du finns på insta så tagga dina skördeinlägg med #vägerskörden2023 så hittar vi varandra. 🙂 Och glöm inte, varje hemodlat kilo är gott och något du inte behöver köpa.

Här följer nu ett foto av hur de olika skördemånaderna såg ut och summa per månad.

Januari: 419 gram (fem olika grödor).

Februari: 389 gram (sex olika grödor).

Mars: 282 gram (8 olika grödor).

April: 445 gram (6 olika grödor).

Maj: 4,1 kilo (5 olika grödor).

Juni: 2,9 kilo (elva olika grödor).

Juli: 27,5 kilo (30 olika grödor).

Augusti: 42,4 kilo (30 olika grödor).

September: 48,3 kilo (21 olika grödor).

Oktober: 19,3 kilo (26 olika grödor).

November: 3,3 kilo (17 olika grödor).

December: 814 gram (9 olika grödor).

Och för dig som är nyfiken på de 74 sorterna så kommer en lista på dem här.

Bär, frukt och nötter: vita, rosa, röda och svarta vinbär, amerikanska blåbär (ca åtta sorter) björnbär, taiberry, smultron, jordgubbar, krusbär, Japanska vinhallon, svarthallon, gula och röda sommarhallon, gula och röda hösthallon, mullbär (två sorter), blåbärstry (fyra sorter), gröna och blå vindruvor, blomsterkornellbär, körsbärskornell (två sorter), körsbär (sex sorter), aronia, nypon, äpplen, plommon (två sorter), kvitten, hasselnötter och valnötter.

Örter och blad: fänkålsvippor, persilja, dill och dillkronor, tagetesblommor, timjan, basilika, oregano, dragon, spenat, mizuna, vinterportlak, mâche, pak choi, tat soi, rödbetsblad, sallat (flera olika sorter), perenn grönkål, svartkål, kålrabbi, daglilja blad+blommor, groddar, ärtskott, trädgårdsmålla, svartrotsblad, isört, portlak, löparfetblad och kärleksört.

Grönsaker: potatis, tomater (drygt 20 sorter), morötter (flera sorter), sparris, rädisor, rödbetor, jordärtskocka, gurka, vintersquash/pumpa, djungelgurka, squash, potatislök,
bondbönor, bönor, sockerärtor (flera sorter), paprika och chili.

9 tankar på “2022: 150 kilo skörd av örter, bär, grönsaker och nötter i vår villaträdgård

 1. Pingback: Trädgårdsplaner för 2023 | Kristinas oas

 2. Pingback: 2022 års trädgårdsplaner – så här gick det | Kristinas oas

 3. Här kommer två ”i”-ord till mig … imponerande och inspirerande. Vilket härligt inlägg att läsa för en som gillar att odla ätbart. Jag har en känsla av att jag sett i något trädgårdsprogram att dom vägde skörden … hm, kan det ha varit ”Trädgårdstider” …
  Bara bilderna är en fröjd att titta på. Bärhänderna som vanligt och korgarna med grönsaker får mig att tänk på gamla tiders bokmärken. Det som är mest roligt är att ni faktiskt skördar varje månad under hela året. Och en halv liter smultron! Inte illa …
  Hos mig blir det mest det klassiska som tomater, gurka (slang + inläggning), potatis, chili, paprika, dill och sallat.

  Det jag tycker är intressant när jag läser din lista är att du även har med sådant man inte förknippar med vanlig odling när det gäller ätbart som kärleksört och daglilja (som jag vet ska vara en delikatess). Att kärleksörten är god vet jag då rådjuren kaläter dom helt. Jag måste därför spruta dom med Trico Garden och i och med det så kan jag inte använda dom i matlagningen. Men vanliga gula dagliljor har jag massor och i år måste jag nog prova dom.

  Oj, nu blev det en lång kommentar igen … 🙂 Tack Kristina för ett mycket inspirerande och roligt inlägg!

  Kram Anita

  • Tack så jättemycket Anita! Jag blir så glad att höra att det inspirerar! 🙂 Det är kul att mäta skörden på något sätt och det är det fler som gör, man får hitta sitt eget sätt helt enkelt. Jag tycker både vikt och sorter är intressant.
   Kärleksörtens späda blad på våren är ett välkommet tillskott i salladen. Jag har många plantor I trädgården och tar lite här och var på dem, så de inte försvagas för mycket. Kanske kan du ha en nätkorg över någon planta så du får ha den i fred och slipper spreja den? Dagliljornas små späda blad kan man äta små mängder av på våren och knopparna brukar jag skiva och strö över salladen. Våga prova! 🙂
   Kram tillbaka!

 4. Jag som nästan aldrig haft nåt ätbart i trädgården skäms! Fast jag har förstås haft potatis – ett år, men dom fick bladmögel, tomater bodde på altanen – där dom också fick bladmögel – och varje år i växthuset, chili i växthuset – som fick löss, paprika som konstigt nog klarade sig, 2 sorts lime – varav den ena fick sköldlöss i somras och så 2 sorts vindruvor som faktiskt är det allra bästa och som ger störst skörd och dessutom är friska…..
  KRAM-Susie

  • Åh, det där med potatis och tomater är verkligen ett gissel! Jag har bara lite färskpotatis under några veckor och sedan massor av tomater och det brukar funka.
   Vindruvor är ju jättegott, vad härligt att de trivs hos er och ger bra skörd. 🙂
   Kram Kristina

 5. Jag har sagt det förut och jag säger det igen; ni är fantastiska! Tänk så viktigt det är att vara samspelta och dela intresset även om man sedan utför helt olika delar av arbetet. Jag blir glad bara av att tänka på er och att sedan få se resultatet i en sådan här sammanställning, ja det kan inte bli bättre.
  Kramar!

  • Tack snälla Anni! Jag är så glad att jag har min soulmate att dela trädgården med. Inte alltid vi tycker och tänker lika, men så småningom brukar vi ju hitta ett samarbete som blir bra. 🙂
   Kram tillbaka!

 6. Pingback: Odling 2023 – cornichons, massor av tomater och rotselleri | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s