Nästa större trädgårdsprojekt

Nästa del av trädgården som väntar på en rejäl omgörning är nuvarande bärlandet och den intilliggande trädgårdsboden.

Pallkragarnas trä börjar sakta ge med sig och inom 1-2 år kommer de första plankorna att bräckas (vet vi av tidigare erfarenhet). Jag vill fortfarande ha bärlanden något upphöjda och med grusgångar runtom, men exakt hur det ska se ut skissar jag som bäst på, både i huvudet och på papper.

Helst borde jag flytta bärbuskarna och hallonen i höst för att inte tappa ett års skörd. Förra flytten gjordes under våren och det vill jag inte göra om – daglig vattning i flera månader var inte optimalt, men allt överlevde faktiskt (även om det blev si och så med skörden). Vi får väl se om vi lyckas flytta det som ska flyttas i tid denna gång.

bärlandet 1

bärlandet 2

2014 är planen att den skamfilade trädgårdsboden ska rivas. På platsen ska en ny bod byggas och bredvid ska ett mindre växthus stå. Den nya trädgårdsboden ska bli ”halv” och den andra halvan ska utgöras av växthuset. Idén till detta fick vi på en resa till England för tre år sedan. På en fin plantskola fanns helt underbara små förråd och växthus, de var i cederträ och svindyra. Men tanken på att kombinera bod och växthus var född. När vi sedan hade turen att få tag på ett ”halvt” växthus och därmed slapp att bygga ett själva slog vi till. Nu står det undanställt och bidar sin tid.

engelsk trädgårdsbod

I trädgårdsboden ska det finnas plats till mycket. Den nuvarande är alldeles för liten och därmed proppfull. Jag vill ha ett planteringsbord, bra förvaring till alla redskap, krukor, jord med mera. Vintertid ska det också finnas plats till allt som ska vinterförvaras. Vår nuvarande bod har bara ståhöjd precis i mitten, den nya ska vi bygga betydligt högre. Eftersom vi redan har en friggebod (fågelhuset/lekhuset), måste vi i alla fall söka bygglov då den nya blir över fem kvadratmeter när växthuset räknas in.

Det är spännande att gå och fundera på hur det nya bärlandet ska se ut när det är klart, vad har fungerat bra med hur det ser ut nu och vad vill vi ändra på? Jag vill ha plats för fler vinbärsbuskar (för saft och sylt) och det hoppas jag förverkliga när vi gör om.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s