Kan drömmar slå in?

Veckans tema i Blommig fredag är ‘Drömmar kan slå in’. Hos oss slår drömmarna in ganska ofta, är man en planerartyp som dessutom lyckas hitta en make som är på samma sätt så händer det grejor. (Ta gärna en titt under ‘Våra trädgårdsprojekt’ i menyraden ovan…)

Visst drömmer även jag om ett växthus. Fast i vårt fall är det redan inköpt och står och bidar sin tid tills vi ska bygga boden det ska sitta ihop med nästa år. Så det tänker jag inte skriva om idag. Nix, jag ska skriva om hur min dröm om en lummig grön trädgård full med blommande rosor, klematis och lavendel slog in.

Så här såg det ut när vi köpte huset hösten 1999:Framsida ingång
Framsidan med ingången på norrsidan. En jättestor forsythiabuske (inte den vi har nu), en hög ädelgran precis utanför köksfönstret, en förvuxen en och en massa annat barrigt som sett sina bästa dagar. (Ursäkta bildkvalitén, inskannad analog bild.)

Ytan var visserligen stor för att vara en villatomt, precis under tusen kvadratmeter, men innehållet var typiskt för en 70-talsträdgård som ingen riktigt brytt sig om på ganska många år. Lite förvuxna barrväxter längs med tegelväggarna, gamla bärbuskar ingen beskurit på länge, risiga häckar… Inget trädgårdsland, ingen kompost och inte en enda ros, klematis eller lavendelplanta så långt ögat nådde. Att gräsmattan skulle visa sig vara en maskrosäng hade vi ännu inte upptäckt…

Häng med på en då- och nu-resa genom vår trädgård!

framsidan 2
Då. Norrsidan med rabatt längs med husgrunden, stor forsythiabuske och enen framför ingången.

torvrabatt 201106
Nu: Norrsidan med den upphöjda torvrabatten full med ormbunkar, amerikanska blåbär (till vänster) och azaleor och rhododendron (till höger).

framsidan 3
Då. Framsidan ut mot gatan. Korallkornellhäck ut mot gatan, lite barrigt i hörnet, närmast huset syns forsythiabusken och enen. Resten är gräsmatta.

2012_06 framsida 4
Nu. Framsidan ut mot gatan med gräsmattecirkel. På bilden blommande Torvrabatt närmast huset, Rosenrabatten ut mot gatan och Pionrabatten till höger.

östersidan 2
Då. Östersidan på huset där en ensam rönnsumak växte.

2012 augusti. Nya trädgårdslanden får tillräckligt med ljus och allt växer fint i lådorna.
Nu. Trädgårdslandet med de fyra stora upphöjda odlingslådorna. Här växer både grönsaker och en och annan blomma så de knakar. I bakgrunden syns komposthörnan med staketspaljé runtom.

södersidan
Då. Södersidan på huset. Bigarråträd och plommonträd till vänster, till höger en jättelik syrénhäck utanför ett uterum. Rakt fram en rad bärbuskar med en frösådd lönn mitt i…

och här är poolen!
Nu. Lundområdet under bigarråträdet och plommonträdet till vänster och upphöjda sparrisbäddar till höger. Rakt fram poolen och bortom den ligger Trädhörnet och fågelhuset.

uteplatsen
Då. Uteplatsen utanför köket på västersidan av huset. En halvrutten spaljé, lite marktäckare och några iris och nävor i rabatten, det är allt.

Stora trädäcket
Nu. Stora trädäcket utanför köket, med plats för både många gäster och att slappa i hängmattan eller solstolarna. I rabatten utanför växter rosor, nävor, veronika med mera och på däcket trivs tomater, gurka och physalis i stora krukor.

västersidan 2Då. Västersidan på garage och varmförråd. Gammalt sopförråd som inte användes, murket fönster i förrådet och ett kombinerat ved- och skräpförråd längs med garaget.

2012 augusti. Dagliljerabatten, Spaljérabatten och vattenstenen i Örtagården.
Nu. Västersidan på garage och varmförråd. Dagliljerabatten till vänster i bild, Spaljérabatten i mitten och till höger vattenstenen och Örtagården. Bakom Örtagården syns trädgårdsboden och Lilla trädäcket.

Slut på då- och nu-rundvandring! Drömmar kan slå in!!!

 

26 tankar på “Kan drömmar slå in?

 1. Verkligen fint! Tänk så många som fastnar i det gamla när de köper hus med gammal trädgård. Härligt att ni vågat göra om så. Och så himla bra det blev!

 2. Oj vilken förvandling din trädgård har gått igenom. Nu har du en underbar trädgård precis som du drömt om.
  Ha en underbar helg!!

 3. Vilken skillnad ! Ni har jobbat på bra det syns 🙂 Gillade särskilt dina upphöjda bäddar för grönsaksodling, väldigt snyggt och med de runda gångstenarna ! Fint också med den rundade gräsmattan, jag gillar inte fyrkantigt…Ha en jättefin helg
  Lisa/Lisas trädgård

 4. Otrolig förvandling och många fina, genomtänkta lösningar. Inspirerande med då- resp nubilderna det ger insikten om att det verkligen är värt att lägga ner lite möda. Jag funderar mycket på olika gånglösningar nu, så därför var det kul att se det ni gjort. Ni har realiserat det jag tänker mig.

  Kram, Carina

 5. Detta var en intressant blogg och som jag tänker följa. 🙂

  Kul när det visas ”Då & Nu” . Väldigt inspirerande och fina lösningar med att få en sin drömvärld uppfylld.
  Du / ni har långt på en kort tid. Mycket snyggt jobbat!!

  Ha en riktig spirande och spännande försommar !!
  //Salla
  Högesta, Ystad

 6. Viket stort snyggt arbete på kort tid! Underbara bilder! La märke till flera trevliga gångar, kan vara svåra att få till fint ibland tycker jag. Trevligt att se allt detta, kommer att besöka er igen.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s