Dammar, stenpartier och pioner ~ på besök i min mammas trädgård

I dag ska jag ta er med på ett besök hem till min mamma och hennes sambos trädgård som ligger i zon 3-4. (Vill du se hur det ser ut på sommaren när allt blommar? Det kan du göra här.)

Trädgården är i grunden en anlagd tomt från 1970-talet med en del träd och buskar från den tiden. Under de sista 10-15 åren har de tillsammans vidareutvecklat de naturliga förutsättningarna  på den terrasserade sluttningstomten. De har anlagt tre dammar och en bäck, byggt ett flertal grusbäddar för alpiner och planterat ett större antal pioner och trädpioner, inklusive Itoh-hybrider.

Trädgården är relativt liten på framsidan ut mot gatan, men desto större på baksidan där sluttningstomten gränsar till en brant kulle med björkar. När vi var där på besök för några veckor sedan (och dessa foton togs) så blommade vitsipporna som bäst på björkkullen.

trädgård 8Den största dammen längst upp i trädgården har gott om fiskar. I bakgrunden syns björkkullen som gränsar till villatomten. Dammens utflöde är en liten bäck…trädgård 7...som rinner under en bro och sedan vidare ner till damm två. Nu är ju de här bilderna tagna i mitten av maj, en sen vår, så det är inte så lummigt runt vare sig dammar eller bäck ännu så länge.trädgård 9Vivor växer vid bäckens kant.trädgård 6Här är stora dammen ur en annan vinkel. På ena sidan växer spaljerade äppelträd som ”häck” och rumsavdelare i trädgården. Det växer ytterligare två till höger som inte syns i bild. I bakgrunden syns växthuset.trädgård 5Några av de många pionerna.trädpion knoppKnopp i pionerna.trädgård 4I bakgrunden på den förrförra bilden syntes även det här nyanlagda stenpartiet för små saxifragor. Bland annat växer de här små söta växterna där:

Från vänster till höger: saxifraga ‘Peach Blossom’, saxifraga x hardingii ‘Buster’ och saxifraga salmonica friesei.Abies koreana oberonEtt annat stenparti i slänten närmast huset med en koreagran, Abies koreana ‘Oberon’, i förgrunden.trädgård 14Längs med den varma västerväggen har de byggt en grusbädd för alpiner. Till vänster i bild är det ett lundområde under uppvuxna mindre träd och buskar och längre upp på vänster sida i bild rinner bäcken ner i den mindre dammen.trädgård 13Stenpartiet vid husväggen i närbild. Det här är små växter som man behöver gå nära.saxifraga apiculata gregor mendelFör när man gör det, tittar nära alltså, upptäcker man hur fina de är. Det här är en Saxifraga apiculata ‘Gregor Mendel’.hundtandsliljaI lundpartiet på andra sidan gräsmattegången växer som sagt olika lundväxter. När vi var där blommade hundtandsliljor och…blodört… fylld blodört, bland mycket annat.trädgård 16Så här ser det ut på framsidan av huset. Här ligger den tredje dammen (som inte är förbunden med de andra två). I bakgrunden syns lite mer av lundområdet. Närmast husväggen blommar olika vårlökar, när vi var där kejsarkronor.lila vitsippaHär en ljust rosalila vitsippa som en dag bara hade ”dykt upp” i en av rabatterna. Fast mest troligt är att en liten rotbit har följt med ett växtköp från någon annan trädgårdsamatör…

Sist vill jag visa hur min mamma har byggt ett litet stenparti i ett glacerat keramiktråg. Om man vill ha några små alpiner, men inte har plats (eller lust) att göra ett stort stenparti så är det här ett bra sätt.

stenparti 4

stenparti 2
Några väl utvalda växter i sand, grus och lite större stenar. Planteringsytan i tråget är ungefär 40 x 25 cm.

5 tankar på “Dammar, stenpartier och pioner ~ på besök i min mammas trädgård

  1. Kan föreställa mig hur det grönskat sen dess. Igår började jag fylla igen hålet jag grävt för damm här… Fina bilder att inspireras av. Kram, Carina

  2. Pingback: Omgörningen av framsidan – 2022 års största trädgårdsprojektet inlett | Kristinas oas

  3. Pingback: 2022 års trädgårdsplaner – så här gick det | Kristinas oas

  4. Pingback: Stenpartier Inspiration Logga In ❤️ {2023} – Sweden Logga In

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s