Omgörningen av framsidan – 2022 års största trädgårdsprojektet inlett

Så var det då äntligen dags att köra igång med 2022 års största projekt i trädgården! Ja, jag skriver äntligen. Jag har laddat mentalt för det i flera år, men förra året satte den långvariga torkan i maj stopp för projektet.

I år hade det regnat över 20 mm när långhelgen Kristi himmel inleddes och det var bara att greppa tag i grep och spade och köra igång. Tack vare låga temperaturer och småregn av och till kunde jag jordslå växterna i backar inne i bersån (som jag hade spänt ett skuggnät över för att få en bra miljö).

Både för er som besökt oss och för er som inte har gjort det: här är skissen över trädgården. Omgörningen består av två stora delar, dels Stäpprabatten (1) ut mot gatan, dels Pionrabatten (2) närmast grannen. Det här inlägget tar bara upp den första delen ut mot gatan. För enkelhetens skull delade jag upp den omgörningen i tre etapper över lika många dagar.

Vänster del före. I bakgrunden japansk lönn, klotrobinia och Carmencitarönnen, i förgrunden magnolia ‘Honey Tulip’ med limegröna blad.
Uppgrävningen klar. Enbart träd, en ros, en tibast och några daggtörlar är kvar i jorden.
Återplanterat och klart. Nu har denna del där det tidigare var en tät massa där de små perennerna nästan kvävdes blivit luftigare och lägre. Träd och buskar ska få lite mer vatten när det regnar och bli mer av solitärer. Under ‘Honey Tulip’ har jag planterat alla vita pärlhyacinter och sedan är det en blandning av låga gräs, nävan ‘Rozanne’, daggtörel och längre bak stäppsalvia ‘Caradonna’, rysk martorn, blodtopp, höga prydnadsgräs och höga allium.
Före från sidan. Helt hopplöst att komma in i denna plantering och rensa…
Efter från sidan. Nu har vi lagt en bågformad gång genom ”spetsen” på Stäpprabatten och kan nå allt mycket bättre. De cirkelformade stenarna är likadana som de vi har i gräsmattan, men storleken mindre. Även dessa kommer från mina svärföräldrars trädgård och har nu äntligen kommit till nytta.
En bild för att visa hur stora ytor det var vi grävde upp… Jag krattar och jämnar ut jorden inför att vi ska lägga gången och påbörja återplanteringen. Maken hjälpte till med denna första del, det var så många växter med stora och kraftiga rötter som skulle upp.
Mittendelen före. Här var en del av problemet att många perenner var så låga, så planen var att få in fler höga efter omgörningen.
Lätt kaos råder… Växter överallt, några få står kvar på sina ställen, men det mesta är uppgrävt.
Efter på mittendelen. Rosen har fått låga stäppsalvior runt sig och sedan är det lila campanula, amsonia, stora ruggar med skuggnepeta, en ny gång, en ny vedstapel till insekter, nejlikrot ‘Totally Tangerine’ (nya), blekgul klöver (nya), fiberpalmlijor (som stått i kruka på vänt i typ fem år..!), mer skuggnepeta, fackelliljor (två nya sorter), perowskia och låg lila höstaster. Alla växter är efter omgörningen placerade i mycket större grupper jämfört med tidigare.
Högerdelen före. Sista etappen är delen närmast kopparlönnen.
Här blir Stäpprabatten bredare igen och det är flera kvadratmeter yta som ska planteras med växter.
Högerdelen efter. Till höger om vedstapeln är det planterat en ny körsbärskornell ‘Szafer’ (som ska få mogna bär redan i slutet av augusti), bolltistel, perowskia, höga prydnadsgräs, röd blodtopp, fler Rozanne-nävor, låg lila aster, Allium ‘Millenium’ och orange sidenört.
Den här bilden är bara för att jag ska kunna se tillbaka på att körsbärskornellen inte var högre än avenbokshäcken vid plantering. 🙂

Det var tre dagar med grävjobb, plantering och uppkrukning av växter jag ska sälja vid Tusen Trädgårdar. Men många växter slängdes också och vissa försvann från trädgården för gott. De som inte levererar har jag ingen nytta av. Om vädret samarbetar blir det steg två nästa helg då det även då är långhelg. Pionrabatten innehåller betydligt färre perenner som ska upp, så den delen räknar jag kallt med bör bli klar på två dagar (med en reservdag).

Det är lite tyst här inne nu, men det har tyvärr sina förklaringar. I april dog min mammas sambo. Han var en del av vårt liv i 37 år. I samband med begravningen stannade jag kvar hos mamma och hjälpte henne att komma ifatt med den trädgård hon och sambon byggde upp i över 25 års tid. Det var skönt att få tid tillsammans och i lugn och ro hinna gå promenader tillsammans i min barndoms landskap, se blåsippor färga skogens golv blått och blicka ut över stenmurslandskap och vilda backsippor i blom.

Jag har tidigare visat bilder från mammas och hennes sambos trädgård med alla dammar, pioner, barrväxter och små alpiner HÄR, HÄR och HÄR. Så här såg den ut i april när jag hälsade på i det som numera är mammas trädgård.

Väl hemkommen har jag tömt trädgårdskomposten (36 skottkärror finfin mulch), planterat om alla tomater och dahlior, arrangerat en plantbytesdag i byn där vi bor och förberett omgörningen ovan. Det är skönt att arbeta fysiskt när kroppen och sinnet är ledset.

Med det önskar jag er en fin vecka när vi nu går in i sommarmånaden juni. Så här vackert är det i vår underbara majträdgård. Jag tar en och annan paus här under dagarna i trädgården, dammhörnan är nog min favoritplats så här års.

15 tankar på “Omgörningen av framsidan – 2022 års största trädgårdsprojektet inlett

 1. Vilken vår du haft ❤
  Så trösterikt med en trädgård eller två och stora projekt att sätta spaden i. Vilken insats du gjorde hos din mamma och vilket jättejobb du gör hemma!
  Kommer att tänka på när ni var här och du sa att ”Det är kanske bäst att börja om”. Nu mognar den tanken i takt med att gräset växer i mina rabatter … Om det slutar regna så kanske jag ska ta och gräva lite? Eller mycket? Du inspirerar – som alltid!
  Kram ❤

  • Tack Anni! Ibland behöver tankar på omgörning mogna ett bra tag innan tanken på jobbet det innebär lockar mer än att ha saker kvar som de är. På jobbet är jag bestämd med att ”bara för att en buske en gång planterades just där innebär det inte att den måste vara kvar för alltid”. 😉 Hemma kan det vara svårare att göra sig av med träd och växter, men ibland så faller alla bitar på plats till slut. Nu fick jag äntligen in några nya växter jag har velat ha länge, ska bli intressant att se om de trivs.
   Kram tillbaka!

 2. Jag förstår att hörnan vid dammen är en favorit, det blir alltid lite extra mysigt med vatten i trädgården! Förstår också att det tog ett tag att först fundera hur du ville ha det och sen ”komma till skott” med omgörningen. Och att sen verkligen sätta spaden i jorden och börja det mastiga jobbet. Men fint lär det bli!! 🙂
  Själv var jag ute nyss vid vår ”murrabatt” där Rolle grävt ner tre krokiga järnstänger som tidigare satt ihop på några träbitar och stod nedanför vår altan. Nu hade träbitarna ruttnat – dom har en viss förmåga till det – så han tänkte slänga ”konstverket” som vi köpte på en loppis för länge sen. Men se det ville inte jag, jag gillade dom! Då gick han helt sonika och grävde ner dom i murrabatten och jag blev ”tvungen” att köpa nåt och plantera där. Det blev en aprikos stockros…..
  Men – när jag höll på och grävde så tänkte jag passa på att rensa den här stora och numera misskötta rabatten. Men det gick inte, jag orkade inte få ner spaden i jorden ens. Dessutom var det millioner med skogsmyror, så jag fick väl ett tiotal bett av dom. Nu har jag gett upp och ska bara gå ut och ta bort verktygen….. Det är ju en dag i morgon också!
  KRAM/Susie

  • Är så glad för min dammhörna Susie! 🙂 Ofta skuggigt och skönt där varma dagar och så rofyllt att sitta där och titta på fåglarna.
   Hoppas och tror att det ska bli bra efter omgörningen, de flesta växterna ser ut att repa sig helt okej. Bra med skurar!
   Din stackare, myror är hopplöst och det gör ju så ont med betten! Hoppas du löser rabatten med växter och utsmyckningar.
   Kram Kristina

 3. Hej Kristina!
  Vilket jättejobb ni gjort. Tur att vädret var med er, så det gick lättare att gräva. Har grävt upp en mycket stor rabatt några gånger hos dottern, inte för att vi ville men för att vi var tvungna. Kvickrot tog över mer och mer. Skönt att börja om med växter och planering. Det ser redan fint ut hos dig. Dammhörnan med fåglarna är mysig.
  Ha det gott /Marika

  • Åh, kvickrot är verkligen ett riktigt hemskt ogräs! Stackare, hoppas rabatten gick att få ordning på.
   Nästan alla växter verkar så här långt ha klarat flytten, så glad för det!
   Dammhörnan är verkligen en favorit. Så vilsam och vacker.
   Ha det fint!

 4. Godt å få ryddet opp i gjengrodde bed! Mye jobb, men fint blir det. Blir bra med tråkkheller for å komme til. Jeg sparer på flate steiner til formålet.
  God pinse!
  /Irene

 5. Vilket härligt inlägg, älskar ju före- och efterbilder, vilket jobb du har gjort! Det är inga små rabatter ni har! Jag har också grävt rabatt i några dagar, dock mindre i omfång men oj vilken träningsvärk jag fick 😉
  Vilken fin trädgård din mamma har! ♥
  Kram Gunilla

  • Tack Gunilla! Var ganska mör i kroppen jag också efter allt grävande. 😉 I morgon hoppas jag påbörja nästa del, håll tummarna för bra väder.
   Jag läser alla dina blogginlägg, men kan inte kommentera. Det blir så fint på framsidan hos dig! Gillenia är supersnygg, du kommer att gilla den. 🙂
   Mammas trädgård är så rofylld och full av småfåglar som flyger fram och tillbaka.
   Kram Kristina

 6. Vill först börja med att beklaga sorgen. Förstår att det är tungt för din mamma. Men så fint att du kunde hjälpa henne och att ni kunde få fina dagar tillsammans. Hon har en fantastisk trädgård.
  Och en fantastisk trädgård har ni också. Och vilket jobb! Men så fint det blev. Det är alltid så roligt att läsa om dina projekt. Du beskriver allt så bra i text och bild och med perfekta före och efter-bilder.
  Så glad jag blir när jag ser vedstapeln för insekter. Mer sådant i trädgårdarna tycker jag.
  Dammhörnan är helt ljuvlig. Tänk så fint det blev.
  Kram Anita

  • Tack Anita! Den trädgård som mamma och hennes sambo byggde upp är speciell och mycket rogivande.
   Ja, det var en omgrävning som hette duga här hemma! Men nu är den gjord och när nu de flesta vårlökarna är upplockade blir det lättare att justera framöver. Krokusar och botaniska tulpaner är nu flyttade till under träden där de får växa ifred. De flesta växterna har tagit sig, de enda som ser lite ledsna ut är nävan ‘Rozanne’, men jag tror de får nya blad sedan. Och förra helgen fixade jag även del II, så nu är projektet i hamn! 🙂
   Tänk om jag hade vetat hur mycket tid jag skulle sitta i dammhörnan! Faktum är att vi i år har bytt till en bänk med ryggstöd, så det blir bekvämare att sitta där.
   Kram Kristina

 7. Pingback: 2022 års trädgårdsplaner – så här gick det | Kristinas oas

 8. Pingback: Trädgårdsplaner för 2023 | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s