Starka sensommarfärger i Trädgårdslandet

I Trädgårdslandet växer inte bara grönsaker, där odlar jag även lite snittblommor, till exempel lejongap och zinnior.zinnior lejongap

Zinnior har jag sått i många år, de är så tacksamma med att gro, behöver sällan stöd utöver den första tiden innan de ”stadgat sig” i stjälken och så blommar de länge, länge på sensommaren. Tittar man nära ser man de fina blommorna i blomman:

zinnia 8

Lejongapen är från en påse med blandade färger. Mest förtjust är jag i den här rosa-orange färgkombinationen:lejongap

Zinnior sådde jag i år tre olika sorter av i år. Är nöjd med alla tre, de blev riktigt fina denna varma och soliga sommar.


Zinnia ‘Sunbow mixed’ fick blommor i en rad olika knalliga godisfärger.

zinnia
‘Oriole’ har dubbla blommor i varmt rödorange (för bilder på hur den ser ut som mer utslagen, se här). Den här sorten kommer jag absolut att så nästa år också.


‘Queen Lime Red’ har blommor i rosa med lite gröna inslag. De plantor som blev ”över” står i Trädgårdslandet, resten vid de japanska lönnarna i Trädhörnet där den rosa tonen passar fint mot lönnbladen.

16 tankar på “Starka sensommarfärger i Trädgårdslandet

  • Ja, zinnior vill jag ha varje sensommar, däremot är jag dålig på att ta frön från dem, så jag provar gärna nya sorter. Måste nog skärpa mig med frösamlandet tror jag. Kram Kristina

 1. Tack för gratulationerna till bröllopsdagen, mycket uppskattat!
  Vilka fina zinnia du har! Min mamma hade alltid det, men jag lyckas inte med dom. Dom är så läckra, stadiga och rediga och färgerna är underbara!

 2. Härliga zinnia och lejongap, båda är ju så tacksamma. Men de sista åren jag har inte sått några ettåringar alls. Tappade liksom lusten. Så tack för lite inspiration 🙂

  Kram, Carina

 3. I år sådde jag nästan inga sommarblommor, blev inte så bara. Ja, och saknar dem. Både därute och också att de ofta är så trevliga att ta in i vas. Dina färglada bilder är härliga och inspirerar mig att nästa sommar… DÅ!
  kram
  /Katarina

  • Jag har också ”valt bort” att så sommarblommor något år och saknat dem så så här års. Så även när jag inte orkar/hinner/vill så mer än ett par sorter är zinnior en av favoriterna. Kram Kristina

 4. Kjære Kristina!
  Det har vært en stund siden jeg har hatt anledning til å besøke bloggen din og har kost meg med mange av sommerens innlegg! Du har vært svært produktiv gjennom sommeren, ser jeg, med mange flotte bilder og informative temaer!
  Så vakre bilder fra Lundområdet med frodige bedd langs stien. I år har jeg fått plantet et teppe med Hasselurt under dvergkastanjen…gleder meg til det blir heldekkende!
  Virkelig nydelig hage din mamma og samboer har! Fantastiske smykker av espaljerte epletrær og vakre dammer…”eple detter ikke lanngt fra stammen” sies det:)
  Flott rovfuglbilde fra Warwick castle! Utrolig at du fikk råvfuglen og bakgrunn klart samtidig!!
  Vakre blomsterbilder -juni! Svavelpeon…denne må jeg se etter!
  Cornellen din ser frodig og fin ut! Mine har vært sparsommelig med blomster og frodighet i år, mulig gjødslingen har vært for dårlig!? Hele hagen fikk kukompost tidlig i våres, men etter det har jeg ikke fått gjødslet noe særlig.
  Trepeoner og Magnolia er vel det vakreste som finnes!?….helt til jeg så ditt ”nyinnkjøpte” tradgårdskrydderbuske Calycanthus raustonii…SUKK…Magnolia lignende blader og helt fantastiske blomster!…Cinesisk uten tvil, men hører jeg zone 1-2?
  ”At gjuta tråg i hypertufa”…det må prøves, men for min del til neste år! Flotte produkter!
  Dagliljer så langt øyet kan se…superflott! Avenbok portalen din…et syn!!
  Aurikelhyllen var jo et ”SKUUP”, ser virkelig for meg de vakre Euriklene i denne!
  Zinnia…er det mulig: Falt helt pladask for typene Oriole og Queen lime red!
  Sedumtaket ditt gleder jeg meg til å se videre fremdrift på!
  Hos oss har sommeren 2013 blitt tung med sykdom og dødsfall! Har ikke fått gjordt mye i hagen…vel drivhuset kom opp i Mai…men etter det har det vært nok og bearbeide og ordne med! Til neste år gleder jeg meg til å nyte og stelle med alt som blomstrer!
  Takk for at jeg fikk stikke innom og igjen lykke til med det spennende takprosjektet ditt!
  Klem Christin i Cornelias verden.

  • Jag är ledsen för din skull, dödsfall och sjukdom, det tar mycket ork och det är nog med att bara fortsätta med livet så gott det går. Det var riktigt spännande att läsa om min blogg i dina ord, tänk vad mycket jag ändå har skrivit om!? Nu hoppas jag att orken och lusten att vara i trädgården återvänder för din och familjens del och att du får komma igång med det underbart fina växthuset du berättade om! Ta hand om dig, min blogg-vän! Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s