Höstens givmilda nötskörd

Jag råkar tycka väldigt mycket om valnötsbröd. Men, ja, ni vet vad valnötter i matbutiken kostar va? Det är i sådana lägen som det är ren och skär lycka att plötsligt inse att det där jättestora trädet på kommunens mark som jag cyklar förbi titt som tätt, det är ju… ett valnötsträd?!valnöt 2

Inte hade jag som är uppvuxen i zon 4 en aning om att de kunde växa i Sverige. Så det tog några år efter att vi flyttade till vårt hus i zon 1 innan jag ”hittade” trädet. Nu är jag inte ensam om att plocka där, långt ifrån. Men det finfina med valnötter är att de trillar ner några i taget, hela tiden, under cirka två veckors tid. Verkar som det är första rejäla frostknäppen som ”sätter igång” det. Se på bilden nedan, de svarta klumparna bland löven uppe i kronan, det är nötternas köttiga hölje som svartnar och släpper ifrån sig nötterna.valnöt 1

Första dagarna är det enkelt att plocka, då ligger nötterna fullt synliga på det gröna gräset. När löven börjar trilla påminner det hela om att leta kantareller i en björkskog. Man går där och spanar bland allt brunt och gult efter den där ljusa skalnyansen och så där! och där! och där! Ibland känner man en knöl under skon, där var en nöt till. En del har inte höljet släppt från, då ”rullar” man skalet försiktigt under skon så nöten kommer fram.valnöt 3

I år har jag plockat och plockat. 20 nötter ena dagen och 15 nästa och när jag kommit ”först” till trädet så har antalet var över hundra. Många bäckar små… blir till sist till 3,8 kilo! Nu är det ju ganska mycket skal som väger, men ändå. Jag är klart nöjd!

Alla nötter har sedan skrubbats rena från skal och skräp med nagelborste. Första året jag plockade fick jag bittert erfara vad som händer när man inte gör det. De möglade! Det enda som är lite jobbigt är färgämnet i nötternas skal/hölje. Man får se upp så det inte blir fläckar på kläder. Nötterna har sedan legat på tork i de varma skåpen ovanför kyl och frys.

valnöt 5

Nu glädjer jag mig åt att kunna lyxa till det med många valnötsbröd i vinter. Och för att glädja några till så tänkte jag skicka med lite nötter till de tre vinnarna i min utlottning. Glöm inte att anmäla er, dragning nu på söndag. 🙂

valnöt 6

8 tankar på “Höstens givmilda nötskörd

 1. Vilken härlig lyx! Jag älskar valnötter. Här finns inga valnötsträd så jag köper dom, för valnötter måste jag ha. Vackra är dom också när dom är skrubbade och fina. Den nedre bilden är en njutning både för ögat och gommen.

  Ha en fortsatt fin vecka!

  Kram Anita

 2. Åh! Ditt inlägg kommer att få mig att kika lite noggrannare på träden här omkring, stanna upp lite och se vad som eventuellt kan bjudas. Kastanjer har ju skådats, men valnötter vore ju härligt! Bra tips, tackar!
  kram
  /Katarina

  • Ja, titta dig omkring, tänk om du hittar ett träd du också? Det vore väl kul! 🙂 Nu är nötskörden i det närmaste slut för i år, men håll ut kik efter stora träd som redan nu har tappat alla sina blad + att det ligger svarta ”bitar” (från nöthöljena) bland löven på marken. Kram Kristina

 3. Men, men… jag blir alldeles stum. Hade ingen aaaaning om att man kunde plocka valnötter här uppe i norden. Tack för att du berättar. Det här var verkligen kul att lära sig. 🙂

  • Det är nästan lite skönt att se att det inte bara var jag som inte hade en aning… 😉 Kul att fler får upp ögonen för att det går att odla valnöt i zon 1-2 (om man har plats vill säga). Vore det inte för att träden blir så himla stora hade jag redan haft ett planterat i vår trädgård. De blir ju 10-12 meter höga och med rejäla breda kronor, så det är lite stort för vår del.

 4. Hej Kristina, Vi har 3 stycken stora valnötsträd på vår tomt i Göteborgstrakten. I år har det varit en mycket bra skörd och de flesta nötterna har snällt trillat ur sitt gröna hölje utan hjälp. En kul grej med riktigt färska valnötter är att de går att skala två gånger. Först den hårda nöten och sedan den tunna, sega, lite gulaktiga hinnan runt själva ”hjärnan”. Tar man bort hinnan är nöten helt söt – och i ganska små bitar då detta är lite pilligt. Men som sagt detta går bara när nöten är riktigt färsk och inte hunnit torka. Kul att pröva för dem som har möjlighet.

  • Wow, tre stycken?! Ja, skörden har verkligen varit bra i år, även för mig som tävlar med andra plockare om att ”hinna först” till nötterna. Vilket kul tips om att skala två gånger förresten, det måste jag testa.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s