Fjärde advent och struvor

Struvor 14

Vissa år bakar jag struvor, vissa inte. Beror i stort på hur mycket tid det är ”över” när julafton nalkas. I år är ett bra och lugnt år och då tog jag mig tid att plocka fram min farmors struvjärn.

Struvor tar en stund att baka och kräver hundraprocenting uppmärksamhet. Men när tiden finns där är det ganska vilsamt att stå där i ett par timmar på fjärde advent och grädda kakor och lägga på hög i fina kakburken. (Enda nackdelen är väl att man doftar stekfett efteråt, men det finns det ju bot för…!) Spröda, sockriga och nybakade struvor är sååå gott!

För den som har ett gammalt struvjärn liggandes i gömmorna (det finns nya i handeln också eller så kan man köpa ett gammalt på tex tradera) så har jag lagt in receptet och en guide till hur man gör under recept i menyn ovan. Klicka här så kommer du dit på direkten.

I övrigt så gläds jag över att de fina amaryllisarna fortsätter slå ut. I morgon jobbar jag, sedan väntar julledighet. Ska bli skönt.

amaryllis Carmen 2
Blodröda ‘Carmen’ gör skäl för sitt namn. Så fin!
amaryllis Carmen 3 amaryllis Carmen 4 amaryllis Christmas Gift 2
Krispigt vita ‘Christmas Gift’ med toner i grönt.
amaryllis christmas gift 3

6 tankar på “Fjärde advent och struvor

 1. Struvor har jag aldrig bakat men jag såg att Ernst gjorde det sitt julprogram, fast han hade inget struvjärn så dom var inte så vackra som dina.

  Kul att se dina amaryllisar. Jag har en vit som blommar nu som liknar din ‘Christmas Gift’ men den är dubbel. Den heter ‘Ice Queen’ och har också lite gröna toner. Jag har flera på gång som kommer att slå ut imorgon eller närmaste dagarna. Men Carmen dröjer. Rätt märkligt då det var den som började växa först.

  Önskar dig en riktigt God Jul! Nu ska jag titta till skinkan som står i ugnen 🙂

  Kram Anita

  • Hur kunde han baka struvor utan järn? *fattar inte*
   Vad underligt att din Carmen dröjer så. Men växter gör ju som de själva vill… 😉 Min tredje och sista amaryllis är på G nu, kanske den spricker ut i slutet av veckan. Är så nöjd med både Carmen och Christmas Gift att jag ska försöka få dem att överleva till nästa säsong. Lånade nya boken om amaryllis idag på bibblan, storleken på mina amaryllisblommor är då absolut inte i närheten av de angivna måtten. Men om lökarna får växa till sig lite i trädgårdslandet kanske det blir bättre 2014. Värt ett försök.
   Önskar dig också en riktigt fin jul!
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s