Trädgård 2014 ~ Blommig fredag

Årets första tema i Blommig fredag handlar om det nya året. Det är ju nu, innan allt har dragit igång, som planerna är som vildast. När tiden fortfarande finns där, när orken inte har trutit och vårens och sommarens väder inte har gjort oss besvikna…

Lät det negativt? Det var inte meningen! Vad jag menar är att den här tiden är så skön. Man kan planera och fundera allt man orkar, men om det blir så som man har tänkt vet man aldrig. Lika bra det. Ibland blir de snabba nödlösningarna faktiskt bättre än det man drog i långbänk på skissbordet.

Trädgårdsåret 2014 är våra projekt både många och stora. Hur mycket som vi hinner med och blir klara med beror ju både på vår egen ork och, inte minst, vädret. Ta gärna en titt på trädgårdsskissen i menyn ovan, den är uppdaterad, så ser ni hur det ser ut i vår trädgård.

OK, ni är förvarnade, här kommer vår långa lista:

 • Riva gamla trädgårdsboden (stormen Simone hjälpte oss på traven förra året. Tur inte mer av taket försvann i stormvindarna!) Tidsplan: tidig vår.
 • Bygga ny trädgårdsbod. Från grunden, ingen byggsats denna gång. Nix, nu ska det bli precis som vi vill ha det. Tidsplan: så fort tjälen gått ur marken och sedan får det ta den tid det tar. Vi måste bara få bygglov för den först. Nu när barnen är så stora att vi kan bygga båda två, inte en bygga och en sköta barn och marktjänst, så borde det trots allt gå liiite fortare än när fågelhuset byggdes för tio år sedan.engelsk trädgårdsbod
  Det här är boden vi såg vid en resa i England som inspirerade oss till att planera för en ”halv” bod och ett ”halvt” växthus.
 • Sätta upp växthuset rygg mot rygg med trädgårdsboden. Tidsplan: när trädgårdsboden är färdigbyggd. Kommer växthuset på plats under 2014 är jag nöjd. Jag räknar inte med att börja använda det förrän 2015, skulle det bli tidigare så är det en bonus.
 • Och så var det ju det där med att anlägga ett grönt tak på trädgårdsboden från grunden… Ni som har läst här inne ett tag vet ju att jag ägnade 2013 åt att driva fram ett par hundra fetbladsplantor till taket. I år är ju tanken att de ska komma på plats, tillsammans med 250 botaniska krokuslökar (som just nu är planterade i lökkorg och övervintrar i trädgårdslandet). Fördelen är att underlaget för ett grönt tak är ett vanligt papptak. Jag måste alltså inte göra klart det gröna taket precis när boden är klar vilket känns skönt.fetbladsväxter dec 13
  Fetbladsväxterna ser numera ut så här, bild tagen i slutet av december. Från början var det ett dussin plantor, en av varje sort, som ”drogs isär” till runt 250 stycken och planterades i pluggbrätten. Det allra mesta tog sig.
 • Sedan har jag fått en sådan där komplett vansinnig idé vad jag vill göra med växthusets golv. Det är en idé som antingen blir jättebra (om allt fungerar som jag hoppas) eller totalflopp (om allt inte fungerar som jag hoppas). Lär nog inte våga skriva mer förrän jag vet vilket av de två alternativen det blir… Projektet kan göras efter att växthuset är färdigbyggt, så om det blir i år eller nästa beror på när växthuset är klart.
 • Som jag skrev i förra veckan ska vi också tömma sandlådehörnan i Trädhörnet på sand, flytta idegranshäcken till vid sidan av uppfarten/nya trädgårdsboden, ändra gångens sträckning i Trädhörnet, flytta ett träd och lite annat… 😉 Tycker fortfarande min idé var väldigt bra, men visst kommer den att ta tid. Detta flyttprojekt hamnar dock sist på fixalistan, det blir antingen till sensommaren/hösten eller till våren nästa år. Vill ogärna flytta idegranarna mitt i varmaste sommaren. Men det kan också hända att vi flyttar några av dem nu under våren och resten vid ett senare tillfälle. Vi får se hur det slutar!trädhörnet 1
  Idegranar och många kvadratmeter sandlåda ska tas bort.
 • Ett annat projekt är att anlägga en ny gång genom trädhörnet, från avenboksportalen och fram till Ullungrönnen. Den är redan inritad på nya skissen, men om sträckningen blir exakt så återstår att se. Insåg att jag kanske inte måste ha kvadratmeter efter kvadratmeter med marktäckare i trädhörnet nu när träden börjar bli så stora att det kan planteras lundväxter i området. Men vad är vitsen med att plantera små nätta lundväxter om man inte kan komma nära och se dem? Stå med kikare fyra meter bort på stora gången fungerar ju inte. Så in med en ny smal gång och vips! kan man komma nära. Tidsplan: någon gång efter att tulpanerna har blommat över i slutet på maj/början på juni, en del av dem måste nämligen grävas upp för att inte hamna under gången.orange tulpanhav trädhörnet 5 maj
  Här, mitt i havet av ‘Orange Toronto’, ska nya den gången gå. Men först får tulpanerna blomma över så jag kan flytta en del av dem.
 • Sedan har jag en del ”småprojekt” som har stått på listan att tag. Ett stort gräs som behöver flyttas, en bit av en gång i Trädhörnet som behöver flyttas en halvmeter eftersom ett träd har vuxit mer på bredden än vad vi trodde det skulle göra, cirka sex kvadratmeter av Lundområdet som behöver grävas upp helt och återplanteras… Gången måste jag fixa i år, men det andra får jag se om det blir av eller om det får vänta ett år till.Rödbladig prydnadsapel och gyllenlönn.
  Här, precis i övergången mellan det vi kallar Trädhörnet och Lundområdet, ska gången dras om. Utrymmet mellan solfjäderslönnen ’Acontifolium’ och det stora gräset är för litet. Gången ska flyttas åt höger och gräset får hoppa bort ytterligare någon meter, mot Lundområdet till. Som ni ser behöver jag ta bort lite sockblomma och skuggröna också…
 • Det jag verkligen ser fram emot 2014 är att se nya Skära rabatten under en hel säsong! Åh, vad jag längtar!! Vi planterade ju denna åtta meter långa rabatt i höstas, så det ska bli spännande att se vad som blev som vi trodde, vad vi måste flytta på och vad som blev bättre än vad vi hade hoppats. Sedan planterade vi ju mängder av lökar där också. Kommer säkert att skriva alldeles för många inlägg om denna rabatt under året, haha! 🙂Eden Rose/Pierre de Ronsard
  Eden Rose/Pierre de Ronsard. En av växterna i Skära rabatten som jag ser fram emot att få se i riklig blom under 2014.
 • Två andra rabatter det ska bli spännande att se hur de utvecklas är Magnoliarabatten och Rosenrabatten på framsidan. I Magnoliarabatten hoppas jag få se vår nya rosa stjärnmagnolia blomma för första gången. I Rosenrabatten håller jag tummarna för att de Austinrosor vi satte där förra sommaren blir stora och blommar rikligt i år.Crown Princess MargaretaEn av de nya Austinrosorna, Crown Princess Margareta.
 • Jag hoppas också få möjlighet att besöka många fina trädgårdar och få nya idéer under året. I väntan på att trädgårdssäsongen kommer igång riktar jag blickarna mot Vår Trädgård 6-9 mars på Malmömässan. (Det är mässan Skånsk Trädgård som har bytt namn.) Sneglade på de vackra kameliorna redan förra året, får se om jag vågar ta med en hem denna gång.kamelia
  En av alla kamelior på förra årets mässa.
 • Sedan får jag inte glömma två viktiga hållpunkter i sommar: STA:s riksmöte den 13-15 juni i Växjö (någon av er som läser här som ska dit?) och Tusen Trädgårdar den 29:e juni då det är dags att välkomna besökare till vår egen trädgård. Det är ju också det sistnämna datumet som gör att vissa projekt måste ske antingen i god tid före eller också efter detta datum. Att trädgårdsboden/växthuset är under byggnation ser jag inte som ett problem, däremot kan vi ju inte ha en halvt uppgrävd gång där folk ska gå. 😉

Nu ska jag titta in hos Hélena och Blommig fredag för att se vad ni andra skriver om.

40 tankar på “Trädgård 2014 ~ Blommig fredag

 1. Många spännande projekt som ni har på gång! Blir roligt att följa dem. Taxusarna och flytt – om du hinner så passa på och rotbeskär de du i vår så blir det lättare att flytta de senare. Trädgårdsskjul av någon sort kommer jag också behöva. Just nu ligger alla krukor mm under en tall på Lillevarn.

  Jag har funderat på STASS och riksmötet. Vi kanske ska samordna oss? Jag tänkte fråga Camilla om hon vet något billigt boende.

  Kram, Carina

  • Ja, rotbeskärning, det har jag baske mig inte tänkt på. Klart jag ska göra det! Tack för att du ger mig råd Carina, uppskattar det jättemycket! 🙂 Jag mejlar dig angående riksmötet.
   Kram Kristina

   • Om jag gör nåt sånt som rotbeskär så kan jag känna att jamen nu har jag ju faktiskt gjort allt jag kan här och nu. Nu SKA jag vänta. Det blir liksom flera flugor på en gång 🙂

    Kram

 2. Ojoj, det låter som du kommer att ha fullt upp! Den där trädgårdsboden/växthuset var jättefin. Vi får riva vårt växthus i år, innan det rasar ihop av sig självt. Får se vad det bli istället… Undrar just vad du har för planer till växthusgolvet …..

 3. Det var en gedigen lista på projekt. Jag har precis börjat knåpa på min. Inte direkt kort den heller (hihi).

  Har läst ifatt mig på dina inlägg. Så många och fina inlägg du har gjort. Jag blir helt imponerad. Inpsirerande!!!!

  Jag blev helt kär i din kopparlönn. Skulle så gärna vilja ha en sådan men vet inte om jag riktigt har platsen. Så fin, så fin.

  Ha en riktigt skön helg!

  Kram,
  Maria

  • Ska titta in på din lista också, så här i januari är ju listorna som längst… Vad kul att du blir inspirerad av inläggen, blir jätteglad av att höra det!
   Kopparlönnen växer saaakta (jämför med t.ex Ullungrönnen. Kopparlönnen var ca 1,5 meter när vi planterade den och har dubblat höjden på tolv år, Ullungrönnen var 180 cm vid plantering och är 5-6 meter efter nio år). Så fundera lite till på platsen.
   Önskar dig en riktigt fin helg!
   Kram Kristina

  • Haha, ja, du får vara nyfiken ett tag till. Jag lovar skriva även om det inte fungerade, men eftersom det är så osäkert om det blir bra vill jag nog testa lite först innan jag berättar mer.
   Ha en fin helg!
   Kram Kristina

 4. Tusen Trädgårdar-datumet måste antecknas :). Vill gärna se er trädgård.

  Du har så spännande planer på gång och så seriöst nedskrivna. Spännande!

  Kram

 5. Boden ser ju smart ut. Gång i lundar ger en ny upplevelse, men ibland räcker det att lägga rejäla trampstenar lite kringelikrokigt. Lycka till med projekten.
  Kram Luna

 6. Många planer på gång läser jag..så kul. det kombinerade växthuset var superfint.!! Ja jag ska mest troligen ner på STA Riks..planen är det och jag ska bo hos Camilla:)
  Ha en underbar dag!!

 7. Vilken flytt karusell…men det är väl halva nöjet med trädgård;) Kombinerad bod och växthus låter spännande. Följer projektet med intresse! vi har liknade funderingar längre fram…Eran trädgård ser väldigt fin och trivsam ut!!
  Trevlig helg!

 8. Det som är bra med listor är att när man bockar av punkt efter punkt inser man att man har åstadkommit något. I ett liv med jobb, barn, hem och trädgård har man ofta dåligt samvete för det man inte hunnit med och har svårt att glädjas över det som har blivit gjort. Jag hör på mig själv att jag också behöver en lista.
  Jag har också bokat in mässan i Malmö den 6-9 mars. Min syster bor i Lund, så hon får göteborgskt besök den helgen. Jag trodde först att det inte skulle bli någon mässa, så tack för ännu ett toppentips!
  Kram
  Marta

  • Ja, jag är ju en listperson, så jag gillar listor. Sedan är det inte alltid alla punkter bockas av, men det är helt okej det också. För mig ger listorna en överblick över vad jag ska välja först och vad som kan vänta ett tag till.
   Vad kul att jag kunde hjälpa dig med mässdatumet, jag letade själv efter det ett tag.
   Kram Kristina

 9. Tack för kommentaren du lämnade hos mig. Det var vitbalansen det var fel på. Man lär sig alltid nåt nytt. 🙂
  Vilken fin blogg och fin trädgård du har! Den åker definitivt upp på min bevakning. Du tar i ordentligt med planerna för 2014. Hoppas att saker blir som du vill och framför allt att du orkar genomföra saker utan att det slutar att bli roligt. Jag ser fram emot att få se resultaten här på bloggen. 🙂
  /Kerstin

  • Välkommen som följare! Vad bra att det gick att rätta till på kameran, alltid trist när inställningar blir fel.
   Tack, vi gillar vår trädgård också! 🙂 Jag hoppas innerligt att det förblir roligt den mesta tiden i år, just nu är jag enormt sugen på att komma igång med rivandet och byggandet. Vi har ju planerat för att bygga ny bod i flera år, så den är verkligen efterlängtad.
   Kristina

 10. Men oj! Det var både många och inte så små projekt. Vad spännade. Och sån tur att året bara börjat 😉
  Ska bli intressant att följa hur det gröna taket blir. Och boden. Och sandlådan. Och gången… Lycka till med allt!

  • Tack snälla, kan nog behöva det där Lycka tillet när jag står där och river och bygger tillsammans med maken! 😉 Oavsett hur det går kan du räkna med att få följa med på resan (om du vill).

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s