Trädgårdsböcker & trädgårds-tv

amaryllis Rosén

Ägnade en del av mellandagsledigheten åt att låna och läsa trädgårdsböcker, varav några favoriter i repris och en ny(are). Susanna Roséns ‘Amaryllis’ var fin, rolig att läsa och informativ om man älskar amaryllis. Det är inte en bok jag tänker köpa, men det var kul att ha läst den. För den som har ett större amaryllisintresse är den nog ett måste.

Lökar och knölar Månsson Servin

Sedan hittade jag en bok som kom ut 2011 men som jag av någon anledning har missat, Lena Månsson och Jan Servins ‘Lökar & knölar”. Fina bilder, bra text om hur olika lökar och knölar vill ha det, precis den där typen av bok det är så bra att ha hemma och kunna gå och slå upp en art eller sort i. Har en äldre bok om Lökar & knölar som Lena Månsson har skrivit och som kom ut  2000, den är en gammal favorit som jag återkommit till gång på gång. Den nyare är minst lika bra och klart köpvärd om man inte redan har en bok om detta ämne.

Numera går det snabbt att leta info på nätet, men det kan inte hjälpas att jag kan sakna letandet efter bra trädgårdsböcker för att själv läsa mig till mer kunskap, så som det var för 10-15 år sedan. Jag har mer än en gång skänkt en tacksamhetens tanke till Karin Berglund och hennes praktverk ‘Din Trädgård’ som hade kommit ut lagom tills vi blev med trädgård 1999. Utan den hade nog vår trädgård sett ganska annorlunda ut.

Din trädgård Karin Berglund

Jag tog fasta på hennes råd att ”välja det lilla extra” när det kommer till träd och buskar, att se till att de hade vackra stammar, fina höstfärger, bär till fåglarna eller en överdådig blomning. Jag tror inte att jag i vår första beställning till plantskolan annars hade listat klotrobinia, kopparlönn, japansk lönn, Carmencitarönn, hängsyrén och praktmagnolia. Eller några år senare fyllt på i trädgården med ginnalalönn, ullungrönn ‘Dodong’, liten amerikansk kastanj, fler japanska lönnar och flera bukettaplar. Om det är en bok jag tycker att alla som nyss blivit med trädgård borde läsa från pärm till pärm så är det den. (Den finns att få tag på begagnad på nätet om man söker.)

P.S. ni missar väl inte Trädgårdskampen på SVT1 klockan 20.00 i morgon, tisdag? Jag skulle visserligen hellre se ett rent kunskapsprogram om trädgård (typ Gröna rum/Gardeners’ world), men Gunnel Carlson skriver på Trädgårdsriket att vi ska ge programmet en chans, så det tänker jag göra.

14 tankar på “Trädgårdsböcker & trädgårds-tv

 1. Åh, Karins bok var min bibel! Jag hade också turen att få den lagom till husköpet. Ingen kan väcka begär efter växter som hon.
  Jag är mycket skeptisk till programidén, vad då kamp?! Men bekantas bekanta är med och tävlar, så jag ska titta.
  Hälsar
  Marta

  • Ja, Karin B är en underbar författare! Har flera av hennes många böcker.
   Jag är småskeptisk jag också till trädgårdskampen, men ska ge det en chans. (Och är det inte bra ska jag titta på Gardeners’ world på youtube och drömma mig bort… Där finns en hel del program att titta på.)
   Kram Kristina

 2. Du kanske kan gissa vilken bok jag fick i julklapp? Med tanke på mitt amaryllisintresse alltså 😉 Jag gillar Susanna Roséns amaryllisbok väldigt mycket. Boken om lökar och knölar kände jag inte till, låter onekligen intressant. Karin Berglunds bok har funnits hos mig sedan den kom ut. Den är välläst kan jag berätta. Förutom att den är en källa till kunskap så tycker jag väldigt mycket om hennes sätt att skriva och kan även rekommendera hennes böcker ”Lust och fägring” och ”Med fingrarna i jorden” som jag också har.

  Trädgårdskampen … nja … men naturligtvis ska jag ge programmet en chans. Alltid kanske man kan snappa upp lite tips här och där.

  Kram Anita

  • Gissade nästan att du hade den boken, ja! 🙂
   Lust och fägring har jag, jättefin är den. En bok av KB jag har lånat men inte köpt (än) är ”Samtal i trädgården”. Har du läst den? Jag tyckte väldigt mycket om den, den speglade trädgård på ett annat sätt. Jag hade med boken på en bilsemester och det var perfekt med en bok som hade en mängd lagom långa berättelser om kända och halvkända personers trädgårdar.
   Här missade jag tv-programmet i de vanliga kvällsbestyren, men ska se det på play om en stund.
   Kram Kristina

 3. Håller med dig, Karin B:s bok är en bibel. Och nu blev jag alldeles inspirerad av alla fantastiska växter du radar upp. Vi har ett lite knepigt läge här i Roslagen med närheten till vattnet och vi hamnar i en lite kyligare zon. Men jag har ändå lyckats få både japansk lönn och buddleja att trivas i vår trädgård. Till min stora sorg har vår stora prydnadsapel på framsidan till hälften dött så vi måste ta ner det i år och funderar som bäst nu på vad vi ska ersätta det med. Kanske ska plocka fram Karins bok helt enkelt 🙂

  • Att plocka fram Karins bok låter som en bra idé, man vet aldrig vad du fastnar för efter att ha läst den. 🙂 Det är trist när träd dör, men samtidigt öppnar det ju för nya möjligheter. Ett av våra gamla träd, ett bigarrå-träd som bildar ”tak” i vårt lundområde tillsammans med ett stort plommonträd, är på gång att dö. Vi har inte tagit bort det än, men jag skulle tippa att det blir aktuellt inom ett par år. Först blev jag jätteledsen, men nu ser jag alla möjligheter att plantera nya träd i dess ställe. Det finns ju så många fina!

 4. Härliga böcker! Jag har Karin Berglunds bok. Den gillar jag men tyvärr blir det oftast nätet när jag behöver någon information. Som inspiration är ändå böcker oslagbara egentligen.

  Programmet var väl sådär tycker jag.

  Kram

  • Ja, inget slår att bläddra i en bok för inspiration.
   Programmet tycker jag också var sådär, men jag ska ge det ett par chanser till. Det är lite som när jag tittade på Hela Sverige bakar, man snappar upp ett och annat på vägen (och hinner också tänka ”men vad i jösse namn gör de?!”) Men mest av allt tycker jag att det är synd att SVT inte tror att vi vill ha kunskapstv om trädgård. Vad hade inte dessa tre programledare (som jag gillar var och en på sitt sätt) kunnat lära oss med sin samlade erfarenhet?! Tänk om de hade byggt upp en trädgård från grunden och förklarat vad de gjorde och varför och pratat om olika arter och sorter? Ojoj, vilket program det hade blivit!
   Kram Kristina

 5. Det är så trevligt med trädgårdsböcker och jag älskar dom alla. Men Karin Berglund har en speciellt plats i mitt hjärta, hon skriver så trevligt och bilderna är fantastiska! Det är härligt att det finns böcker också så att man inte bara tittar på nätet.
  Agneta kram

  • Ja, hon har en speciell plats i mitt hjärta också. Jag gillar att varva böcker och nätet, sätten är bra var och ett på sitt sätt för att lära sig nya saker och få inspiration.
   Kram Kristina

 6. Karins bok finns här och jag har också tänkt på hennes, och andras, tips när jag valt träd och buskar, egentligen också perenner. Det räcker inte med bara en vacker blomning det behövs lite mer. Sen är det skönt att krypa upp med en bok… Jobbade mycket i USA en period och en trevlig del är att utbudet av trädgårdslitteratur är ENORMT mycket större och priserna väsentligt lägre 🙂

  Programidén i sig känns lite gammal och inte särskilt spännande… Men tävla i trädgård har engelsmännen gjort länge, länge på olika sätt. Så där förstår jag inte de som har problem.. Sen tänker jag att det kan göra för trädgård hos allmännheten vad Let’s Dance gjort för dansen. Såå många fler som dansar, så många fler ställen att dansa på, så många fler danser som jag kan testa och gå kurser i idag. Det är en enormt positiv effekt! Så jag tänker – sluta klaga och tänk positivt om de negativa kommentarer jag sett.

  Kram, Carina

  • Jag har inga problem med tävlandet i sig, utan det jag inte gillar är just att det är det enda i trädgårds-tv som erbjuds. Men om det sprider trädgårdsglädje till fler vore det förstås positivt. Jag kommer att skriva till svt och framföra mina önskemål, då har jag i alla fall gjort det jag kan göra för att berätta att jag vill se något mer på tv. Kompletterar svt med ett renodlat kunskapsprogram, om det är egenproducerat eller inköpt spelar ingen större roll, så skulle jag bli själaglad. Men jag ska ge Trädgårdskampen ett par chanser till innan jag eventuellt väljer att ägna min tid åt något annat. Det valet har vi ju alla. 😉
   Kram Kristina

 7. Karin Berglunds böcker har en framträdande plats i min bokhylla. Jag missar inte heller ett föredrag med henne när tillfälle ges. Hon, Heidi Palmgren och Hannu var väl de som fick mig att sadla om till trädgårdsbranschen i mogen ålder.

  Vad gäller programmet Trädgårdskampen så vet du min inställning. Men allt som visas och skrivs om trädgård, både negativt och positivt gör att intresset växer, helt klart. Jag kan också se i någon kommentar på mitt inlägg om ‘Trädgårdskampen’ (som hade rekordmånga besökare) att det finns intresse att skriva under på en namninsamling för bättre och fler trädgårdsprogram. Det säger en del om utbudet av idag.

  / Luna

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s